Historisk arkiv

- Aggressiv markedsføring av kreditt kan gi nye gjeldsofre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97070
10.06.1997

Forbrukerminister Sylvia Brustad:

- Aggressiv markedsføring av kreditt kan gi nye gjeldsofre

- Jeg er bekymret over utviklingen på lånemarkedet. Det er grunn til å gi forbrukerne en advarsel, sier forbrukerminister Sylvia Brustad. Aggressiv markedsføring av forbrukerkreditt, et høyt rentenivå på slike lån og en noe lemfeldig kredittvurdering fra enkelte kredittinstitusjoner, kan føre mange inn i gjeldskrise. Som ansvarlig for gjeldsordningsloven vil jeg følge utviklingen nøye, sier Brustad.

Statsråden ser med økende uro på enkelte butikker og kredittinstitusjoners løssluppenhet når det gjelder å tilby forbrukerne ulike kredittjenester.

- Jeg frykter at den stadig lettere tilgangen på forbrukerkreditt kan bidra til å drive en del husholdninger inn i en gjeldskrise lik den vi hadde for ti år siden, sier hun.

Det er svært gode fortjenestemarginer for dem som yter slike lån. Brustad frykter derfor at personer som av forskjellige grunner ikke burde låne mer penger, eller ikke låne noe i det hele tatt, likevel får adgang til slike tjenester.

Statsråden viser også til oppslag i mediene den siste tiden, der det fortelles om sosialklienter som er blitt innvilget kostbar kreditt uten en gang å ha søkt om det.

I opplysningene fra Statistisk sentralbyrå og Norsk byggforskningsinstitutts undersøkelse, som nylig er lagt fram, går det fram at fire av ti hushold som kjøpte selveierbolig mellom 1992 og 1995 lånte 100 prosent eller mer av kjøpesummen.

- Dette er urovekkende opplysninger, sier Sylvia Brustad. Det sier seg selv at de fleste av disse husholdene vil være svært sårbare for eksempel ved en eventuell renteøkning med en påfølgende sannsynlighet for fall i boligprisene. Med dagens boligpriser er potensialet for tap stort. Banker og andre som låner ut penger til forbrukerne, må også selv ta ansvar for å vurdere om låntakeren har en realistisk mulighet for å betjene lånet. Jeg er enig i de advarslene som Kredittilsynet har gitt til kredittinstitusjonene om den uansvarlige utlånspraksisen som ser ut til å bre seg, sier forbrukerministeren.

Lagt inn 10 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen