Historisk arkiv

-Gi barn og unge medbestemmelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97027
13.03.1997

Sylvia Brustad:

-Gi barn og unge medbestemmelse

-Gi barn og unge medbestemmelse i saker som angår dem, sa barne- og familieminister Sylvia Brustad i sin åpningstale på messen "Barndom i Norge".

Hun trakk fram medbestemmelse som ett av tre områder som vil kreve ekstra innsats i tiden som kommer. I tillegg vil trygge kår for vekst og utvikling i familien og trygge lokalsamfunn der barn og unge ikke utsettes for vold og mobbing være innsatsområder.

Medbestemmelse for barn og unge

-Vi må lytte til hva barn og unge selv mener om sin situasjon og ta dem med på råd, og gi anledning til medbestemmelse i spørsmål som angår deres dagligliv, sa Sylvia Brustad. Svarene på spørsmålene som er viktige for barn og unge kan vi ofte få ved å la dem komme til orde. Ved å gi muligheter for engasjement, medvirkning og medbestemmelse og la barn og unge se resultater i forhold til det de engasjerer seg i, vil de bli aktive deltakere i det lokale demokratiet, sa hun.

Foreldre og barnehager

Sylvia Brustad sa at utvidelse av fødselspermisjon og utbygging av barnehager har vært viktige tiltak for familiene. Formålet med dette er både å gi mer tid mens barna er små, og gi trygge og gode tjenestetilbud mens foreldrene er på jobb. Denne utviklingen vil fortsette.

Kamp mot vold og mobbing

-Mange barn og unge utsettes for vold og mobbing, sa barne- og familieministeren. Regjeringen har satt i verk en egen handlingsplan som heter "Trygghet og nærhet i hverdagen". Ett konkret tiltak i denne forbindelsen er en stafett mot vold og mobbing. Barne- og familiedepartementet støtter en rekke fritidsklubber rundt om i landet som arbeider med tiltak mot vold og mobbing.

Departementet har også tatt initiativ til å etablere en egen database på Internett, "Pustehullet", som skal gi kunnskap om vold- og mobbeproblemet.

Lagt inn 13 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen