Historisk arkiv

- Likestilling må inn på nye arenaer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97051
06.05.97

Sylvia Brustad:

- Likestilling må inn på nye arenaer

- Likestillingsarbeidet er kommet langt, men det må bringes inn på stadig nye arenaer. Likestilling må bli et tema i arbeidslivet - helt inn i styrerommene.

- Menn må gis bedre mulighet til å delta i omsorgen for egne barn. Derfor må fedrene prioriteres ved eventuelle endringer i ordningen med fødselspermisjon. Dette poengterte statsråd Sylvia Brustad i sin linkdoc004005-090069#doclikestillingspolitiske redegjørelse for Stortinget tirsdag.

Likestillingsminister Sylvia Brustad understreker at det nå stilles nye krav til arbeidsplassen. I konkurransen om de best kvalifiserte arbeidstakerne vil velferdsordninger som gjør det mulig å kombinere arbeid og omsorg stå sentralt for både kvinner og menn.

- Vi må øke andelen kvinnelige ledere og fokusere på kvinner som ressurs i arbeidslivet. Likestilling betyr også fordeling av makt. Derfor må kvinner få større plass og innflytelse i styrerommene, sier Sylvia Brustad.

Det er fortsatt flere kvinner enn menn i lavlønnsyrker, og selv innen samme bransje finnes det eksempler på at kvinner lønnes lavere enn menn. Kvinner gis også dårligere opprykksmuligheter.

- Men vi ser en økende oppmerksomhet på problemet. Det er grunn til å gi honnør til partene i arbeidslivet, og særlig til LO, for hvordan kvinner er blitt prioritert i de seneste lønnsoppgjørene, sier Sylvia Brustad.

Menn tar stadig mer del i omsorgen for egne barn, og antall fedre som benytter seg av fedrekvoten i fødselspermisjonen har økt formidabelt. - Dette er en svært positiv utvikling, som jeg ønsker skal fortsatte. Derfor må fedrene prioriteres ved framtidige endringer i fødselspermisjons-ordningen, fastslår Sylvia Brustad.

- Dagens utfordringer dreier seg også om mannsrollen. Fortsatt styrking av kvinners posisjon må følges av endringer i mannsrollen. Frigjøring fra det gamle rollebildet vil gi økt valgfrihet og større mulighet til å utnytte egne evner, fortsetter Sylvia Brustad.

- Likestillingsdebatten dreier seg også om å bedre menns rettigheter og muligheter på områder som tradisjonelt har vært dominert av kvinner. Det er et viktig element i likestillingspolitikken å øke antall menn innen omsorgsyrker og undervisning. Framtidens holdninger til likestilling påvirkes av at barn opplever menn i omsorgsroller - og kvinner som arbeider innen data-teknologi og andre mannsdominerte yrker, understreker barne- og familieminister Sylvia Brustad.

Statsråden fastholder at det fortsatt skal satses på barnehager til målet om full behovsdekning er nådd. Hun karakteriserer økt kontantstøtte på bekostning av barnehager som et gigantisk tilbakeskritt for likestillingspolitikken og valgfriheten for småbarnsforeldre.

-Kontantstøtte-politikken gjør kanskje livet enklere for noen politikere - men ikke for de fleste småbarnsforeldre, fastslår Sylvia Brustad.


Statsrådens redegjørelse til Stortinget foreligger skriftlig og kan oversendes ved behov.
Redegjørelsen vil også bli lagt ut under BFD på ODIN (http://odin.dep.no).

Det blir debatt i Stortinget på grunnlag av redegjørelsen tirsdag 13. mai.

Med hilsen
Informasjonssekretariatet - BFD

Lagt inn 6 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen