Historisk arkiv

-Menns vold kan forebygges og bekjempes!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97089
Dato: 14.08.97

Norsk likestillingspolitikk ligger fast.

-Menns vold kan forebygges og bekjempes!

- I en pressemelding fra flere likestillingsorganisasjoner gis det inntrykk av at jeg, på likestillingsministerens vegne, forfekter at menn er genetisk forutbestemt til voldelig og aggressiv adferd. Arbeiderbladet bygger opp under dette inntrykket med sitt oppslag 14. august. Dette er et klart tilfelle av feiltolkning. Norsk likestillingspolitikk ligger fast i synet på at menns voldelige tendenser kan forebygges og bekjempes, fastslår statssekretær Sylfest Lomheim i Barne- og familiedepartementet.

- Saken er tatt ut av sin sammenheng. Under paneldebatten på den baltisk-nordiske likestillingskonferansen i Valmiera i Latvia i forrige uke viste jeg til at forskere mener å kunne påvise at menn kan være genetisk disponert for aggresjon og vold. Dette var imidlertid ikke et svar på spørsmålet om hvilke tiltak som bør brukes overfor menn som utøver vold i hjemmet, understreker Sylfest Lomheim.

- Jeg forstår at henvisningen til forskere er blitt feiltolket av enkelte. Det kan derfor være grunn til å presisere at norsk likestillingspolitikk ligger fast også på dette området. I forhold til arbeidet mot privat vold legger Barne- og familiedepartementet stor vekt på tiltak rettet mot overgriperen, presiserer Lomheim.

- I løpet av de siste tiårene er det etablert flere behandlingstilbud i Norge, som oftest på initiativ fra menn som ikke godtar menns vold. Behandlingen gir svært gode resultater, med store personlige og samfunnsmessige besparelser. Vi vil selvfølgelig fortsatt støtte etablering og videreutvikling av slike tilbud. Både i BFD og en rekke andre miljøer er det er klar forståelse for at det er nødvendig med tiltak rettet mot overgriperen, og at det er viktig med forebyggende arbeid for å hindre at menn utvikler voldelig adferd, sier statssekretær Sylfest Lomheim.

Lagt inn 14 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen