Historisk arkiv

- Ny teknologi krever grenseløs forbrukerbeskyttelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97078
01.07.97

Forbrukerminister Sylvia Brustad i Nordisk Ministerråd:

- Ny teknologi krever grenseløs forbrukerbeskyttelse

- Økende markedsføring via avanserte IT-løsninger og annen bruk av ny teknologi krever felles spilleregler og samarbeid over landegrensene for å sikre forbrukerne effektiv beskyttelse. Ikke minst ser vi økt IT-markedsføring rettet mot barn og unge. Jeg går derfor inn for å ta et nordisk initiativ overfor EU, med tanke på et felles regelverk på dette området.

Det fastslår statsråd Sylvia Brustad etter møtet mellom nordiske forbrukerministre i Oslo tirsdag. Markedsføring og IT, særlig rettet mot barn og unge, var ett av temaene på en omfattende dagsorden for ministermøtet.

Utvidet samarbeid om miljømerking?

- Den nordiske miljømerkingsordningen «Svanen» er en av de største suksessene i samarbeidet under Nordisk Ministerråd. Det nordiske miljømerket synes å stå sterkere enn noen gang. Profilen styrkes ytterligere når det på Nordisk Ministerråds budsjett for 1998 foreslås en satsing på 2 millioner DKK til felles markedsføring, informasjonstiltak og kompetanseutvikling, poengterer Sylvia Brustad.

«Svanen» vekker positiv oppmerksomhet i en rekke EU-land, og ministermøtet drøftet spørsmålet om samarbeid med andre europeiske merkeordninger.

Bakgrunnen er bl.a. at Nederland har invitert til en drøfting av mulighetene for samarbeid mellom nasjonale og regionale merkeordninger innenfor EU/EØS-området, herunder om utvikling av kriterier for miljømerking og systematisk utveksling av informasjon. Den nordiske ordningen har vakt betydelig interesse.

- Vi vil vurdere mulighetene for et mer formalisert og avtalefestet samarbeid, understreker forbrukerminister Sylvia Brustad.

Aktivt nordisk forbrukersamarbeid

Sylvia Brustad, som i kraft av det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd i 1997 ledet ministermøtet, orienterte sine nordiske kolleger om aktiviteten i det nordiske forbrukersamarbeidet.

- Forbrukerområdet er en mønstersektor i det nordiske samarbeidet. Alle nordiske prioriteringer i samarbeidsministrenes rapport fra 1995 om «Nordisk samarbeid i en ny tid» er fulgt opp. Det er også håp om å få Grønland og Færøyene med i dette forbrukersamarbeidet, påpeker Sylvia Brustad.

Blant viktige aktiviteter i det nordiske samarbeidet kan bl.a. nevnes utviklingen av nordisk forbrukerforskning, gjennomført «Handlingsplan for forbrukerundervisning», og koordinering av nordiske synspunkter i forhold til Europa på en rekke områder - som finansielle tjenester, standardisering, produktsikkerhet, forbrukerundervisning, prismerking, husholdningsøkonomi og gjeldssanering.

Det nordiske forbrukersamarbeidet retter seg også mot Baltikum. For andre år på rad har Nordisk Ministerråd avsatt 350.000 DKK til samarbeidsaktiviteter i nærområdene, som bl.a. omfatter produktsikkerhet, forbrukerinformasjon, forbrukerundervisning og forbrukerrettigheter.

Forholdet til EU's forbrukerpolitikk

De nordiske forbrukerministrene drøftet forholdet til EU's forbrukerpolitikk, som er styrket gjennom traktatendringer under EU's toppmøte i Amsterdam nylig. EU's regelverk om forbrukerbeskyttelser skal supplere og utfylle medlemslandenes nasjonale politikk, men ikke erstatte den.

- Dette er en positiv utvikling av EU's forbrukerpolitikk, med økt politisk vekt på forbrukerbeskyttelse, produktinformasjon, miljøhensyn i produksjon og forbruk, forbrukerundervisning og fremme av forbrukernes interesser. EU's regelverk om forbrukerbeskyttelse omfattes av EØS-avtalen, og økt vekt på forbrukerpolitikk i EU får derfor positiv betydning også for norske forbrukere, sier Sylvia Brustad.

Lagt inn 2 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen