Historisk arkiv

13 500 nye barnehageplasser i 1998 og bedre brukertilpasning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97115A

Dato: 13.10.97

Full barnehagedekning innen år 2000:

13 500 nye barnehageplasser i 1998 og bedre brukertilpasning

Regjeringens mål er at alle familier som ønsker det skal få barnehageplass innen år 2000. For å nå dette målet vil Regjeringen bidra til at det opprettes barnehageplasser til minst 13 500 barn i løpet av 1998. Dette fordeler seg med 4 500 nye plasser til barn over 3 år og 9 000 plasser til barn under 3 år.

For å få etablert disse plassene vil Regjeringen satse vel 400 millioner kroner. I dette ligger en særlig økning av driftstilskuddet til småbarnsplasser. Tilskuddsprofilen foreslås dessuten justert for å gi et mer fleksibelt barnehagetilbud.

Regjeringen foreslår også å bevilge 10 millioner kroner til en forsøksordning med gratis pedagogisk korttidstilbud til alle femåringer i Gamle Oslo.

  • Statens viktigste virkemiddel for å stimulere til etablering og drift av barnehageplasser er tilskuddet til driften av barnehagene. Regjeringen vil derfor øke statens tilskudd til drift av småbarnsplasser med om lag 15 prosent. Forslaget medfører at det statlige driftstilskuddet gjennomsnittlig vil dekke 40 prosent av driftsutgiftene.
  • Småbarnsplassene er dyrere i drift, og det er i første rekke etablering av flere småbarnsplasser som gjenstår for å oppnå full behovsdekning, sier barne- og familieminister Sylvia Brustad.

Barn og foreldres behov

  • Ved dette budsjettforslaget ønsker vi å legge til rette for mer varierte og fleksible barnehagetilbud, understreker Sylvia Brustad. Regjeringen vil at barnehagetilbudet i større grad skal tilpasses barnas og foreldrenes behov for ulike oppholdstider, og at foreldrene ikke skal betale for mer enn den tiden de faktisk bruker.
  • Kravet til fleksible barnehagetilbud øker i takt med endrede permisjons- og arbeidstidsordninger, sier Sylvia Brustad. - Derfor er det viktig at barnehagene ikke taper på økt fleksibilitet. Regjeringen vil legge om tilskuddsreglene ved å utjevne tilskuddet pr. time for ulike oppholdskategorier. Da blir statstilskuddet tilnærmet likt for en heldagsplass og ulike kombinasjoner av kortere oppholdstider.

Full barnehagedekning

Mange kommuner er på god vei til å nå målet om full barnehagedekning, men mange har fortsatt en del igjen. Regjeringen legger til grunn at det vil bli nødvendig å etablere om lag 40 000 nye barnehageplasser fram til og med opptaket høsten år 2000. Beregningen bygger på en kartlegging av dagens situasjon og kommunenes egne opplysninger om behovet.

- Ved at Staten nå går inn med økte tilskudd til småbarnsplassene forventer jeg at kommuner og private utbyggere følger aktivt opp med etablering av nye plasser, sier Sylvia Brustad.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen