Historisk arkiv

Bedre forbrukerbeskyttelse ved ny lov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97036
04.04.97

Pressemelding

Bedre forbrukerbeskyttelse ved ny lov

Useriøse selgere, pågående salgsmetoder, mangelfulle kontrakter, få rettigheter til kjøperen og uforutsette avgifter. Kjøp av «tidspart» i fritidsboliger, har medført en lang rekke klager fra skuffede forbrukere. I lovforslaget som passerte statsråd fredag er begrepet «tidspart» omdøpt til «tidspart» og forbrukernes rettigheter styrkes.

- Mange nordmenn har stiftet bekjentskap med dette på ferie i syden, særlig Spania og Portugal. For de fleste har det vært dette en ny og ukjent kontraktsform, og mange angrer at de inngikk avtalen, sier forbrukerminister Sylvia Brustad.

Bakgrunnen for lovforslaget er et EU-direktiv om tidsparter. Innen 29. april i år skal direktivet være gjennomført i landene i EØS-området. Dette vil gi forbrukerne de rettighetene som direktivet omhandler også når det inngås avtaler i andre EØS-land, sier Brustad.

Hva er "tidspart"?

Kjøp av "tidspart" går ut på at man kjøper for eksempel et klubbmedlemskap, eller en andel som gir borett i en feriebolig for eksempel en uke hvert år. I tillegg til kjøpesummen betales det en årlig avgift, og eventuelle avgifter for bruk av fellestjenester og fellesanlegg og for bytte til andre feriesteder.

Innholdet i lovforslaget

Hovedinnholdet i lovforslaget er:

  • Krav på informasjon om viktige forhold før avtale inngås.
  • Krav med hensyn til innholdet i, og utformingen av avtalen.
  • Ubetinget angrerett i 10 dager etter at avtalen er inngått.
  • Angrerett i inntil 3 måneder og 10 dager dersom avtalen mangler opplysninger.
  • Forbud mot betaling før utløpet av angrefristen.
  • Oppheving av avtale om kreditt for å finansiere tidsparten dersom angreretten benyttes.

Norske regler går lenger en EU-reglene

I dag er det bare fire slike anlegg i Norge, og på noen punkter går forslaget til norsk lov lenger enn EU-direktivet, og forbrukerne får en utvidet beskyttelse. Den norske loven vil gjelde også for avtaler om kortere opphold, for eksempel weekendopphold, i motsetning til fellesreglene i EØS som gjelder bruksrett for minimum en uke. Det vil dessuten bli stilt strengere krav både når det gjelder selgers opplysningsplikt og krav til avtalen enn i fellesreglene i EØS. Det lokale forbrukerråd kan gi hjelp til forbrukere som får problemer med tidspartene sine.

Lagt inn 4 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen