Historisk arkiv

Kvinner - en ressurs i arbeidslivet!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.97021
04.03.97

Kvinner - en ressurs i arbeidslivet!

- Likestillingspolitikk er ingen utgiftspost, heller ingen "gest" overfor kvinner for å skape rettferdighet. Kvinner er en ressurs som arbeidslivet må bli flinkere til å utnytte, understreket likestillingsminister Sylvia Brustad da hun åpnet konferansen "Arbeidsliv og familie i omstilling" i Oslo tirsdag.

  • "Forum for likestilling i arbeidslivet" er et samråd for uformell diskusjon med partene i arbeidslivet og meg som likestillingsminister. Dette vil jeg videreføre, fordi utveksling av informasjon, drøfting av strategi og samarbeidstiltak kan øke likestillingen i arbeidslivet, poengterer Sylvia Brustad.
  • Bedre likestilling mellom kvinner og menn i arbeidslivet krever at vi ikke ser på dette som et isolert tema. Likestilling må være et hensyn i alle deler av arbeidet med lønn og arbeidsvilkår. Dette helhetlige synet ønsker "Forum for likestilling i arbeidslivet" å sette fokus på under dagens konferanse, fastslår statsråd Brustad.
  • Fleksibilitet i arbeidslivet er et viktig tema i dag. Vi er allerede kommet et godt stykke på vei, med forlenget fødselspermisjonen og tidskonto som gjør det mulig å jobbe deltid en periode mens barna er små. Men også fedre må i større grad enn i dag benytte seg av permisjonsordningene, hvis ikke kvinner skal bli stemplet som ustabile.
  • Derfor vil jeg legge til rette for egne opptjeningsrettigheter for fedre, understreker statsråden.

Undersøkelser viser at rundt 70.000 kvinner som i dag jobber deltid kunne tenke seg å jobbe mer. De får i mange tilfeller ikke tilbud om mer enn deltidsarbeid. Sylvia Brustad mener det derfor er en viktig utfordring å tilpasse ordningene til ulike ønsker og behov i forskjellige livsfaser. I denne sammenheng synes hun ikke 6-timers dag for alle er noen farbar vei.

- Vi må dessuten kunne sammenlikne ulike typer arbeid, også på tvers av fag og yrkesgrupper.Arbeidsvurderingsutvalget har nylig avgitt sin innstilling om "Arbeidsvurdering som virkemiddel for likelønn". Vi arbeider nå med oppfølgingen av denne instillingen, sier Sylvia Brustad.

Lagt inn 4 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen