Historisk arkiv

Kvinner fortsatt taperne i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97017
Dato 26.02.97

Kvinner fortsatt taperne i arbeidslivet

Ferske analyser viser at kvinner fortsatt er taperne i det private næringsliv, uansett om de er høyt eller lavt utdannet. Menn og kvinner som står nokså likt når det gjelder alder, utdanning, ansiennitet og arbeidstid er sammenlignet over flere år. Sammenligningen avslører tildels betydelige kjønnsforskjeller med hensyn til opprykk og lønnsutvikling.

Undersøkelsen gjelder lønnsutvikling, karriere og avgangsmønstre i det private næringslivet i Norge og er utført av en rekke forskere med Marit Hoel som prosjektleder. Prosjektet "Kjønnsforskjeller i yrkesløp i Norge" presenterte resultatene på en konferanse i Oslo onsdag. Analysene bygger på data om yrkesløpet for alle ansatte over en årrekke i flere store bedrifter, som Statoil, Shell, Postbanken og Telenor. Yrkeskarrierene til rundt 40 000 personer er analysert.

Forskerne finner i bedriftene Statoil, Postbanken, Freia og Shell tildels betydelige kjønnsforskjeller i opprykk for personer med nokså like egenskaper.

I Postbanken forsterkes enkelte av lønns- og opprykksforskjellene mellom kvinner og menn etter omstillingen av selskapet.

Analysene viser at opprykk for kvinner med lav utdanning skjer betydelig sjeldnere enn for menn på samme utdanningsnivå. Forskerne antar at dette fenomenet delvis skyldes at ulike jobber holdes adskilt, slik at kvinnedominerte oppgaver på dette nivået har færre karrierestiger enn det mannsdominerte har.

I Statoil har kvinner med høyere utdanning omlag 20 prosent mindre sjanse for opprykk enn mannlige kolleger, og i Shell 29 prosent mindre sjanse

- Selv om karriereplanleggingen i disse bedriftene er forskjellige, ender de opp med svært likt resultat, fastslår forsker Marit Hoel.

I Televerket var det bare små forskjeller i opprykk og lønnsutvikling mellom kvinner og menn fram til omstillingen til Telenor i 1994. Faktisk har kvinner hatt noe større sjanser til opprykk enn menn. I omstillingsåret 1994 fikk imidlertid menn tre ganger så mange menn opprykk og lønnstillegg som kvinner.Fra 1994 er 30 prosent av de som har sluttet kvinner, og kvinner utgjør bare 30 prosent av de nyrekrutterte.

- Den skjeve kjønnsfordelingen i avgang og nyrekruttering har ført til at opprykksforskjellene viskes ut, påpeker Marit Hoel.

Lagt inn 26 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen