Historisk arkiv

Lovendring vil muliggjøre kompensasjon ved skilsmisse etter langvarig ekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97026
12.03.97

Pensjonsrettigheter skaper urimelighet:

Lovendring vil muliggjøre kompensasjon ved skilsmisse etter langvarig ekteskap

- Det vil bli foreslått lovendringer som vil sikre mulighet for økonomisk kompensasjon til den ene ektefellen ved skilsmisse etter langvarig ekteskap. Kompensasjon skal vurderes dersom den ene ektefellen blir urimelig dårlig stilt ved skifte av fellesboet, sa barne- og familieminister Sylvia Brustad i Stortingets spørretime onsdag.

- Barne- og familiedepartementet har i samarbeid med Justisdepartementet langt på vei klart et forslag til endringer i Lov om ekteskap. Lovendringene vil sikre at ektefellebidrag skal vurderes ved skilsmisse etter langvarig ekteskap. Bidrag skal tilkjennes dersom den ene ektefellen kommer svært dårlig ut ved deling av boet, og skal som hovedregel fastsettes for en lengre periode eller uten tidsbegresning, sa Sylvia Brustad.

Etter ekteskapsloven kan visse eiendeler og rettigheter, som trygde- og pensjonsrettigheter, unntas fra delingen når fellesboet skal skiftes ved skilsmisse. Etter langvarige ekteskap der den ene ektefellen - som regel kvinnen - har vært hjemmearbeidende og den andre har opparbeidet pensjonsrettigheter, kan det oppstå stor urimelighet ved at pensjonsrettighetene ikke anses som en del av felleseiet. Forslaget til lovendringer tar sikte på å hindre at den ene ektefellen kommer urimelig dårlig ut som følge av dette ved å tilkjenne vedkommende økonomisk kompensasjon. Den skjønnsmessige vurderingen av dette må foretas av skifteretten eller andre som administrerer boet.

Barne- og familieminister Sylvia Brustad understreket i Stortinget i dag at hun vil fremme forslaget til lovendringer så snart som mulig.

Lagt inn 12 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen