Historisk arkiv

Nye åpningstidsbestemmelser - Tilgjengelighet for forbrukerne og bedre beskyttelse for de ansatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97040
08.04.97

Nye åpningstidsbestemmelser:

Tilgjengelighet for forbrukerne og bedre beskyttelse for de ansatte

- Regjeringen ønsker i all hovedsak å videreføre den tilgjengelighet forbrukerne har i dag. Forbrukernes muligheter, beskyttelse av de ansatte i varehandelen mot natt- og helgearbeid, søndagen som noe annet enn en ordinær handledag, og mest mulig like konkurransevilkår for handelen, er de viktigste hensynene i vurderingen av nye åpningstidsbestemmelser. For å imøtekomme alle disse er det nødvendig å endre både arbeidsmiljøloven og åpningstidsloven.

Slik oppsummerer forbrukerminister Sylvia Brustad og kommunalminister Kjell Opseth høringsnotatet om endringer i åpningstidsbestemmelsene.

  • Ved å ta arbeidstakere ved utsalgssteder inn under arbeidsmiljøloven oppnår vi at bestemmelsene om natt- og helgearbeid også gjelder for denne gruppen arbeidstakere, sier kommunalminister Kjell Opseth.
  • Den alminnelige åpningstiden på hverdager vil etter dette forslaget være fra 06.00 til til 21.00, på dager før søn- og helligdager fra 06.00 til 18.00, og på jule-, påske- og pinseaften fra 06.00 til 15.00. På søn- og helligdager, 1. og 17. mai skal forretningene som hovedregel være lukket, sier forbrukerminister Sylvia Brustad.
  • Av hensyn til tilgjengeligheten for forbrukerne er det imidlertid foreslått unntak for kiosker og dagligvareforretninger med en salgsflate på under 100 kvadratmeter og bensinstasjoner med salgsflate på under 150 kvadratmeter. Jeg mener at de åpningstidene som følger av vårt forslag til lovendringer ivaretar alle hensynene i denne saken på en god måte, sier Brustad.

Det finnes også en rekke andre unntak fra disse reglene. Unntakene i dagens lov for typiske turiststeder og campingplasser foreslås beholdt. Det samme gjelder blant annet salg fra auksjoner, kunstgallerier, utstillinger, varemesser og salg av blomster og planter til hagebruk. I loven er det også lagt inn en alminnelig adgang til å holde åpent mellom kl. 14.00 og 20.00 de tre siste søndagene før jul.

- Det ligger i forslaget at kommunenes adgang til å fastsette lokale åpningstider fjernes. Reglene skal være like over hele landet, men fylkesmannen kan gi dispensasjoner i forbindelse med spesielle anledninger og arrangementer, sier Sylvia Brustad.

linkdoc004005-070122#docForslag til endringer i åpningstidsloven og arbeidsmiljøloven

linkdoc004005-990213#docHøringsnotat om forslag til ny lov om åpningstider (åpningstidsloven) og endringer i arbeidsmiljøloven

Lagt inn 8 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen