Historisk arkiv

Nye tiltak for barn og unge, barnehager for alle og bedre foreldrepermisjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.97023
07.03.97

Nye tiltak for barn og unge, barnehager for alle og bedre foreldrepermisjoner

- En ungdomspolitikk for alle unge, og en særlig satsing mot vold, mobbing, rus og kriminalitet, styrket innsats for barn og unge med adferdsproblemer og bedre vilkår for barne- og ungdomsorganisasjonene. Dette er blant de viktigste temaene i Regjeringens langtidsprogram på Barne- og familiedepartementets område. I tillegg skal alle som ønsker det få barnehageplass, og vi vil forbedre permisjonsordningene for småbarnsforeldre, understreker barne- og familieminister Sylvia Brustad.

Regjeringen vil styrke innsatsen for å forebygge rusmiddelbruk, kriminalitet, vold, mobbing og rasisme. Et utviklingsprogram for forebyggende arbeid blant barn og unge skal utarbeides i samarbeid med flere departementer. Endringer i samarbeidet mellom ulike instanser som arbeider med barn og unge blir et viktig element i programmet.

- Forebyggende arbeid på lokalt plan må skje på tvers av etater og knyttes direkte til barns oppvekstmiljø. Barn og unge må selv tas sterkere med i det forebyggende arbeidet, på barn og unges premisser, og Regjeringen vil fortsatt bevilge penger til tiltak blant annet i de større byene, fastslår Sylvia Brustad.

Unge med adferdsproblemer

Regjeringen vil sette inn flere tiltak for barn og unge med adferdsproblemer, og først og fremst forsøke å forhindre at de oppstår. Målet er både å hjelpe unge som utfører alvorlige handlinger og beskytte dem som kan bli rammet.

Det vil bli utarbeidet en handlingsplan for barn med alvorlige adferdsproblemer. Innsatsen overfor barn og unge med vanskelige oppvekstvilkår skal prioriteres.

Barne- og ungdomsorganisasjonene

De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene har en sentral rolle i treningen av nye generasjoner til aktiv deltagelse i samfunnet.

- Barne- og ungdomsorganisasjonene må settes bedre i stand til å ivareta sine viktige oppgaver. Regjeringen vil bedre rammevilkårene for organisasjonene, blant annet ved at deler av Pengelotteriets inntekter skal kanaliseres til de frivillige organisasjonene, sier Sylvia Brustad.

Barnehageplass for alle

Regjeringen vil prioritere utbygging av tjenestetilbudet framfor en økning i kontantoverføringene. Alle som ønsker det skal ha tilbud om barnehageplass innen år 2000. Det krever at stat og kommuner spiller på lag.

- Et likeverdig barnehagetilbud er vesentlig for å gi sosial trening, utjevne sosiale forskjeller og sikre mest mulig likeverdige betingelser i forberedelsene til skole- og arbeidsliv, understreker barne- og familieministeren.

Økt valgfrihet for småbarnsfamilier

Regjeringen vil sikre småbarnsfamiliene mer tid og økt valgfrihet gjennom et godt tilbud av tjenester kombinert med fleksible permisjonsordninger.

-Det er viktig at både kvinner og menn får mulighet til å kombinere yrkesaktivitet og omsorg. Økt likestilling og fleksibilitet i utdannings- og arbeidsliv har gitt økt likestilling på hjemmebane. Denne utviklingen ønsker vi skal fortsette. Derfor vil Regjeringen gå inn for at fedrene skal få selvstendig opptjeningsrett til fødselspenger når det foreligger omsorgsbehov, fastslår Sylvia Brustad.

Lagt inn 7 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen