Historisk arkiv

Særdomstol for barnefordelingssaker utredes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97112
03.10.97

Sorenskriver Nils Terje Dalseide skal lede utvalg:

Særdomstol for barnefordelingssaker utredes

Sorenskriver Nils Terje Dalseide (45) ble i statsråd i dag utnevnt til leder av et utvalg som skal utrede spørsmålet om en særdomstol for barnefordelingssaker. Utvalget skal vurdere om det bør opprettes et eget organ for behandling av saker etter barneloven - om foreldreansvar, samværsrett og spørsmålet om hvor barnet skal bo.

- Barnefordelingssaker er av en så spesiell karakter at det kan reises spørsmål om et eget organ vil være bedre egnet til å behandle slike saker enn de ordinære domstolene. Det er dette utvalget skal utrede nærmere, sier barne- og familieminister Sylvia Brustad. Dette er en oppfølging av Regjeringens forslag i barneloven som Stortinget sluttet seg til.

Mandat

Utvalget skal vurdere om det bør opprettes en særdomstol eller en annen form for særskilt organ for barnefordelingssaker. Det skal videre vurderes om det er hensiktsmessig at andre tilgrensede saksområder også faller inn under denne domstolens kompetanse. Utvalget bør også vurdere om en eventuell særdomstol skal gis myndighet til å kunne pålegge delt bosted for barnet. Utvalget bør videre utrede hva som kan gjøres for å forbedre dagens tosporede system med administrativ og rettslig behandling av saker etter barneloven. Utvalget blir videre bedt om å se på hvordan det alminnelige domstolsystemet eventuelt kan tilføres mer barnefaglig kompetanse og skal særlig vektlegge hvordan hensynet til rettssikkerheten kan styrkes, heter det i mandatet.

Utvalget skal ha barnets beste for øye i sine vurderinger. Det skal legges vekt på hva som kan gjøres for å få en hurtigere og mer sakkyndig avgjørelse i barnefordelingssaker. Økonomiske og administrative konsekvenser av utvalgets forslag skal utredes. Minst ett forslag skal, så langt som mulig, baseres på uendret eller redusert ressursbruk.

Utvalgets arbeid skal være avsluttet innen 1.oktober 1998.

Utvalgets sammensetning

Leder: Sorenskriver Nils Terje Dalseide, Sør-Østerdal Medlemmer: Advokat Anne-Blanca Dahl, Oslo
Avdelingsdirektør Tove Friisø, Oslo
Psykolog Terje Galtung, Oslo
Lagdommer Mary-Ann Hedlund, Oslo
Professor Peter Lødrup, Oslo
Underdirektør Ingmar Nestor Nilsen, Oslo
Familiemekler, psykolog og advokat Grethe Nordhelle, Oslo
Avdelingsleder Ragnhild Scheie Aasen, Grimstad Lagt inn 03 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen