Historisk arkiv

Stensrudutvalget - tilskuddsordninger for barne- og ungdomsorganisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Stensrudutvalget: tilskuddsordninger for barne- og ungdomsorganisasjoner

Regjeringen oppnevnte 29. mars 1996 et utvalg til å utrede tilskuddsordninger for barne- og ungdomsorganisasjoner. Utvalget legger nå frem sin innstilling. Både myndighetene og organisasjonene ønsker at et nytt regelverk skal settes i kraft fra tilskuddsåret 1998. I så fall blir det nødvendig med overgangsordninger.

Regelverket

Utkastet gjelder organisasjoner utenom idretten. Det er basert på praksis som er utviklet siden 1950. Det foreslås ingen særregler for de partipolitiske ungdomsorganisasjonene. De skal med andre ord fortsatt gå inn under de vanlige tilskuddsordningene.

Utvalget har tilstrebet å samle regler og definere grunnleggende begreper. Selv om regelverket er omfattende, er det søkt utformet oversiktlig og brukervennlig. Med entydige begreper og snevrere spillerom for skjønn, legges det opp til større grad av likebehandling og rettferdighet ved fordeling av midler.

Regelverket er fleksibelt, slik at det kan tåle endringer i bevilgningene fra år til år.

Organisasjoner som kan få støtte

Organisasjonene inndeles i fire kategorier, fra A til D. I gruppe A samles de mest selvstendige og demokratiske organisasjonene som kan oppnå høyest tilskudd. I gruppe B aksepteres ideologiske bindinger til moderorganisasjon og i gruppe C også organisatoriske bindinger. Gruppe D er for mindre organisasjoner, både de som er i vekst og de som forblir små pga svakt rekrutteringsgrunnlag. Eksempler på det siste er organisasjoner for funksjonshemmete, for samer og for innvandrere.

I alle fire grupper må man oppfylle 10 inngangskrav, herunder ha registrert eller statsautorisert revisor. I dag må det som hovedregel være minst 1.500 medlemmer under 26 år. Etter forslaget reduseres antallet til 1.200. Tilsvarende kreves det nå at minst 2/3 av medlemmene er under 26 år, mens utkastet foreslår en oppmykning til 60% under 30 år. For gruppe D modifiseres kravene til antall medlemmer, lokallag og fylkesrepresentasjon.

Driftstilskudd

Tilskudd er basert på Stortingets bevilgninger, som de senere år har vært i underkant av 60 mill. kr til nasjonalt barne- og ungdomsarbeid, og 10 mill kr til internasjonalt arbeid.

Den viktigste ordningen blir fortsatt tilskudd til drift. Driftstilskudd utmåles til et basisbeløp med tillegg for poeng. Det gis poeng for antall medlemmer, lokallag og kursdeltakelse. Poengberegningen gjøres enklere og åpnere enn i dag, og det blir et fast opptellingstidspunkt: 31. desember.

Kontroll mv

Forslaget til regelverk er preget av "medlemssaken", av Fjeld-kommisjonens granskingsrapport, Riksrevisjonenes undersøkelse av organisasjonene, Stortingets påfølgende behandling og det nye økonomireglementet for staten. Dette har medført kontrollregler som kan virke byråkratiserende. Meningen er at organisasjonene selv og via sine revisorer skal styrke intern rapportering og kontroll, slik at myndighetene kan nøye seg med stikkprøver. Det foreslås standardiserte revisorattestasjoner for de kriterier som avgjør størrelsen av driftstilskudd. Dokumentasjon for medlemstall, lokallag og kurs skal oppbevares 5 år i sentralledd, og eventuelt 3 år i lokalag.

Forslaget innfører to påbud. Organisasjonene må føre sentrale medlemsregistre med navn, adresse, fødselsår og lokallagstilknytning for samtlige medlemmer pr 31. desember. Dessuten skal alle lokallag sende årsrapport til sentralleddet med bl.a. opplysninger om avholdt årsmøte og hvem som sitter i styret.

På enkelte punkter er det dissens i utvalget, bl.a. når det gjelder de sentrale medlemsregistrene. Et flertall mener myndighetene bare bør ha innsyn i medlemslister og ikke adgang til utlån av dem.

Organisasjonene må løpende følges opp og tilskuddsordningene evalueres. Utvalget fraråder imidlertid regler som pålegger lokallagene å innrapportere all aktivitet gjennom året. Hensynet til å bevare mangfoldet og uavhengigheten i organisasjonene må avveies mot krav om rapportering og kontroll.

Tilskuddsmyndigheter

Et enstemmig utvalg går inn for å opprettholde systemet med et bredt sammensatt Fordelingsutvalg som fastsetter tilskudd, og slik at det er klageadgang til Barne- og familiedepartementet. Etter forslaget skal Fordelingsutvalget ha juridisk og revisorfaglig kompetanse og "brukerne" (representanter fra organisasjonene) skal være i mindretall.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen