Historisk arkiv

Sterk satsing på barnehager og oppvekstmiljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97115
13.10.97

Sterk satsing på barnehager og oppvekstmiljø

- Økt driftstilskudd til barnehageplasser for de yngste vil bidra til å sikre tilbud om barnehageplass til alle som ønsker det innen år 2000. Dessuten innretter vi tilskuddene mot et mer fleksibelt barnehagetilbud. Det øker mangfoldet og imøtekommer ulike behov hos dagens småbarnsforeldre, sier barne- og familieminister Sylvia Brustad ved fremleggelsen av Regjeringens forslag til statsbudsjett for 1998.

- I tillegg fortsetter Regjeringen den sterke satsingen på barn og unge. Vi øker tilskuddene til barne- og ungdomsorganisasjonene, og vi vil trekke barn og unge over hele landet med for å styrke oppvekstmiljøet, sier Sylvia Brustad.

- Mulighet for barnehageplass til alle som ønsker det, kombinert med et stadig mer fleksibelt og mangfoldig tilbud om oppholdstid, er nødvendig for å oppnå reell valgfrihet og samtidig sikre gode velferdstilbud for alle småbarnsfamilier, understreker Sylvia Brustad.

Regjeringen vil innføre et ekstra småbarnstillegg for enslige forsørgere. Tillegget skal gis til enslige forsørgere som mottar utvidet barnetrygd og full overgangsstønad.

- Utgangspunktet for Regjeringens barne- og ungdomsarbeid er at barn og unge er en ressurs. Derfor er det avgjørende at de trekkes aktivt med i arbeidet for å styrke oppvekstmiljøet. Barn og unge har førstehånds kunnskap om hvor skoen trykker og må sikres reell medvirkning. Dette kan også bidra til å redusere omfanget av vold, mobbing, rus, kriminalitet og rasisme i barne- og ungdomsmiljøene, sier Sylvia Brustad.

Regjeringen tar sikte på å mobilisere frivillige krefter lokalt, kommuner og statlige myndigheter til felles innsats. En sterkere samordning av den statlige barne- og ungdomspolitikken er et annet viktig mål med programmet. Regjeringen vil særlig øke tilskuddene til lokale tiltak og gi penger til bygging av allaktivitetshus.

- I tillegg øker vi tilskuddene til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Organisasjonene er viktige arenaer for trening i medbestemmelse, demokrati, og såvel nasjonalt som internasjonalt arbeid, påpeker Sylvia Brustad.

Regjeringen foreslår et nytt forvaltningsorgan for arbeidet med adopsjonssaker, tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner, internasjonale utviklingsprogram og informasjon.

- Det er et mål å effektivisere arbeidet med adopsjonssaker slik at saksbehandlingstiden ikke overstiger tre måneder, sier Sylvia Brustad.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen