Historisk arkiv

Sylvia Brustad ønsker endringer i barnevernloven: Politiattest for fosterforeldre og ansatte i barnevernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97107
12.09.97

Sylvia Brustad ønsker endringer i barnevernloven:

Politiattest for fosterforeldre og ansatte i barnevernet

Barne- og familiedepartementet sender nå ut på høring forslag til endringer i barnevernloven som vil innebære at personer som er dømt for seksuelle overgrep mot barn vil bli utelukket fra å arbeide i barneverninstitusjoner og fra å bli godkjent som fosterforeldre. - Barnets sikkerhet må veie tyngst, påpeker barne- og familieminister Sylvia Brustad.

Sylvia Brustad foreslår også å heve aldersgrensen for frivillige tiltak fra barnevernet fra 20 til 23 år, og tidsfrist for kommunen til å forberede og fremme sak når en privatperson krever endringer i fylkesnemndas vedtak.

- Barn og unge må sikres mot seksuelle overgrep. Derfor ønsker jeg at personer som ønsker å bli fosterforeldre eller arbeide i en barneverninstitusjon må legge fram politiattest som skal vise om vedkommende er siktet, tiltalt eller dømt for slike overgrep, sier barne- og familieminister Sylvia Brustad.

Personer som er dømt for slike forhold vil etter forslaget være utelukket fra å arbeide i barneverninstitusjoner og fra å bli godkjent som fosterforeldre.

- Vi har lagt vekt på at arbeid med barn innebærer et stort ansvar, og at hensynet til barnets sikkerhet og trygghet må veie tyngre enn hensynet til den som er dømt for overgrep, sier Sylvia Brustad.

Heving av aldersgrense

I høringsnotatet foreslås heving av aldersgrensen for tidligere barnevernklienter for å motta frivillige tiltak fra barnevernet fra 20 til 23 år.

- Tidligere barnevernklienter er en ungdomsgruppe som er i en spesielt utsatt situasjon i forhold til annen ungdom, sier Brustad. Ofte mangler de det sosiale nettverket som andre har i familie og hjemmemiljø, og de har opplevd store belastninger i barne- og ungdomsårene. I dag må mange av disse ungdommene motta hjelp fra sosialtjenesten når barneverntiltakene opphører i 18 - 20 års alder. Derfor skal barneverntjenesten i de enkelte kommuner i god tid før ungdommen fyller 18 år lage en plan for tilbudet frem til 23 års alder, der dette er aktuelt.

Kommunene får tidsfrister

I høringsforslaget er det også satt en tidsfrist for kommunene til å forberede og fremme en sak for fylkesnemnda for sosiale saker når en privatperson krever endringer i fylkesnemndas vedtak.

Slike krav kan blant annet gjelde opphevelse av tidligere vedtak om overtakelse av omsorg. I gjeldende lov er det ingen frist for hvor lang tid kommunen kan bruke på å forberede en slik sak for behandling i fylkesnemnda. Enkelte kommuner bruker svært lang tid på disse sakene.

- Det er av stor betydning at sakene behandles raskt, sier Brustad. Etter forslaget skal saken behandles snarest mulig og senest inne tre måneder. I helt spesielle tilfeller kan fristen være seks måneder.

Økt innsats i barnevernet

Barne- og familieministeren ser forslagene til endringer av barnevernloven i sammenheng med en generell styrking av barnevernsarbeidet.

Sylvia Brustad har nylig lansert en rekke tiltak for å bedre omsorgen for barn og unge med adferdsproblemer. Blant tiltakene er utvikling av en fylkeskommunal konsultasjonstjeneste, nye retningslinjer for ansvarsforhold og samarbeid mellom kommuner og fylkeskommuner, og etablering av egne fylkeskommunale planer innen utgangen av inneværende år. Et forsknings- og undervisningsopplegg for utvikling av kompetanse og kunnskapsformidling på dette området blir etablert ved Universitetet i Oslo i løpet av høsten.

Det er også utarbeidet en egen handlingsplan for styrking av fosterhjemsarbeidet. Handlingsplanen omfatter en rekke tiltak for tettere oppfølging av fosterbarn og -foreldre, oppnevning av tilsynsførere, styrket opplæring og økt forskning. Alle fylkeskommunale fosterhjemsplaner skal revideres innen årsskiftet, og kommunene er bedt om å utarbeide egne planer for organisering av sitt fosterhjemsarbeid. Fylkeskommunene får en tilleggsbevilgning på 7 millioner kroner i 1977 for å dekke merutgifter på disse områdene.


Priv. til red.:

Forslagene til endringer i barnevernloven blir sendt ut i disse dager.
«Handlingsplan for barn og unge med alvorlige adferdsproblemer», og
«Handlingsplan for styrking av fosterhjemsarbeidet»
kan fås ved henvendelse hit, tlf. 22 24 24 07 / faks 22 24 24 18.

Med hilsen
Informasjonssekretariatet - BFD

Torstein Rudi

Lagt inn 12 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen