Historisk arkiv

Thorbjørn Jagland og Sylvia Brustad: - Barnehageplass til alle som ønsker det!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97100
29.08.97

Thorbjørn Jagland og Sylvia Brustad:

- Barnehageplass til alle som ønsker det!

- Regjeringen fastholder målet om at alle familier som ønsker barnehageplass til sine barn skal få det innen år 2000, fastslo statsminister Thorbjørn Jagland under et besøk i Kongsberg sammen med barne- og familieminister Sylvia Brustad fredag.

- Oppdaterte planer for full behovsdekning i hver kommune, økt statlig tilskudd til småbarnsplasser og en tilskuddsordning som gir bedre fleksibilitet i tilbudet er sentrale deler av regjeringens handlingsplan, påpekte Sylvia Brustad.

Statsminister Jagland og statsråd Brustad besøkte sammen Tislegård barnehage i Kongsberg fredag. Sylvia Brustad understreker at den store utfordringen ligger i å få etablert flere småbarnsplasser.

- Småbarnsfamiliene er i klart flertall blant de som fortsatt mangler barnehageplass. Regjeringen vil derfor øke det statlige driftstilskuddet til småbarnsplasser. Det vil gjøre det mye lettere for barnehagene å gjøre om ledige plasser etter 6-åringene til småbarnsplasser, og å etablere nye plasser for de minste barna, påpeker Brustad.

Regjeringen legger også stor vekt på at barnehagetilbudet må bli mer fleksibelt. - Tilbudet må innrettes slik at foreldrene får en reell valgmulighet. Ulike familier har behov for ulike oppholdstider, og ingen bør betale for mer enn den oppholdstiden de faktisk benytter. Derfor vil vi endre tilskuddsordningen slik at barnehageeierne kan tilby mer fleksible løsninger uten å tape på dette, sier Sylvia Brustad.

Regjeringens handlingsplan stiller videre krav til kommunal innsats. Kommuner som ennå ikke har utarbeidet en plan for full behovsdekning bør snarest mulig gjøre det. - Kommunene må arbeide systematisk. Planene må også omfatte privat etablering og utbygging av barnehager, påpeker barne- og familieminister Sylvia Brustad. - Dessuten må foreldrebetalingen holdes på et forsvarlig nivå. Kommuner som ikke har inntekstgraderte satser og søskemoderasjon i barnehagene bør snarest mulig innføre dette, understreker Sylvia Brustad.

HOVEDPUNKTER - REGJERINGENS HANDLINGSPLAN FOR FULL BEHOVSDEKNING AV BARNEHAGEPLASSER

Regjeringen vil legge fram en handlingsplan som skal gi alle familier som ønsker det barnehageplass innen år 2000. Handlingsplanen, som vil bli presentert sammen med statsbudsjettet, vil inneholde følgende momenter:

  • Det er fortsatt behov for omlag 40.000 nye barnehageplasser for å nå målet, hvorav omlag 26.000 plasser bør være for barn under 3 år og omlag 14.000 for barn over 3 år.
  • De kommuner som ennå ikke har laget en plan for hvordan de skal nå full behovsdekning bør snarest mulig gjøre dette. Alle kommuner må nå ta sitt ansvar alvorlig og gjøre en systematisk innsats på grunnlag av oppdaterte planer for full behovsdekning. Dette betyr at kommunene må kartlegge muligheten for å ta i bruk eksisterende lokaler som kan egne seg som barnehagebygg og videre vurdere behovet for nybygg. Alle planer må bygge på oppdaterte behovsundersøkelser og legge til rette for fleksible løsninger. Det er sentralt at all privat etablering og utbygging integreres i planen.
  • Privat initiativ må fortsatt stimuleres, og flere kommuner bør gå inn og gi støtte til private barnehager. Regjeringen oppfordrer spesielt til barnehager i regi av borettslag og samvirkeordninger.
  • Flest familier med små barn står uten barnehageplass. Disse er kostbare å drive. Regjeringen vil derfor øke statens tilskudd til drift av småbarnsplasser. Dette vil gjøre det adskillig lettere for barnehageeiere å gjøre om ledige plasser etter 6-åringene til småbarnsplasser og å etablere nye plasser for denne aldersgruppen. Kommunene må også øke sine tilskudd til barnehagedriften.
  • Det er et sentralt mål at barnehagetilbudet skal innrettes slik at det tilpasses foreldrenes behov for ulike oppholdstider og at ingen skal betale for mer enn den tid de faktisk bruker. Regjeringen vil derfor endre tilskuddsystemet slik at ingen barnehageeier taper på å tilby fleksible løsninger til familiene.
  • Foreldrebetalingen må holdes på et forsvarlig nivå, slik at alle familier vil få mulighet til å benytte en barnehageplass. Kommuner som ennå ikke har iverksatt et betalingssystem med intektsgraderte satser og søskemoderasjon bør iverksette dette snarest mulig.
  • Personalet er barnehagens viktigste ressurs. Det må derfor skaffes nok førskolelærere. Regjeringen vil opprettholde utdanningskapasiteten for å sikre nok førskolelærere. Det er også en viktig oppgave å skaffe flere lærlingeplasser for ungdom i barne- og ungdomsarbeiderfaget.
  • Regjeringen ser det som spesielt viktig at innvandrerbarn får mulighet til barnehage- opphold, spesielt det siste året før skolestart. Dette vil bidra til god opplæring i norsk og gjøre overgangen til skole lettere. For å sikre mulighetene for bl.a. god språkopplæring vil Regjeringen iverksette et forsøk med gratis korttidstilbud til alle 5-åringer i en bydel i Oslo.
Lagt inn 29 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen