Historisk arkiv

Tilskuddsregler for barne- og ungdomsorganisasjonene: Små endringer, men bedre kontroll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97032
21.03.97

Tilskuddsregler for barne- og ungdomsorganisasjonene: Små endringer, men bedre kontroll

Regjeringen foreslår bare mindre endringer i regelverket for tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene. - Hovedprinsippene er de samme som i dagens regelverk, men det stilles strengere krav til opplysningene som dannergrunnlaget for støtten og til at disse skal være kontrollerbare, understreket barne- og familieminister Sylvia Brustad da hun presenterte Regjeringens forslag til nye tilskuddsregler fredag.

- Det er viktig å holde målsettingen med tilskuddsordningen klart for seg. Den skal fortsatt bidra til aktivitet og medvirkning av barn og unge i samfunnslivet, fastslår Sylvia Brustad.

Stortingsmeldingen bygger på Stensrudutvalgets innstilling, som ble avgitt 10. januar i år. Innstillingen har vært ute på høring, og det har kommet inn 72 uttalelser til Barne- og familiedepartementet.

Små endringer for organisasjonene

- Etter min oppfatning vil ikke vårt forslag til nytt regelverk kreve større endringer i organisasjonenes arbeidsformer og virkemåte. Hovedtrekkene i dagens ordning er bevart. Regelverket stiller fremdeles krav om at barn og unge skal ha reell innflytelse i organisasjonene, og dette har betydning ved tildeling av tilskudd,sier Sylvia Brustad.

Opplysningene i søknaden, som er grunnlaget for den støtten som tildeles, skal være korrekte og ikke minst kontrollerbare. På dette området vil det bli strengere krav, og det vil kunne medføre noe merarbeid for organisasjonene.

Opptellingstidspunkt for medlemmer

Blant de viktigste endringene som blir foreslått er et fast tidspunkt for opptelling av medlemmer og lokallag. Opptellingen skal skje 31. desember året før søknadsåret. Videre er kravet til antall medlemmer under 26 år redusert fra 1500 til 1200, samtidig som ungdomsprofilen i ordningen er opprettholdt.

Kravet til medlemstall i et støtteberettiget lokallag foreslås også redusert fra 10 medlemmer totalt til 5 medlemmer under 26 år.

Kontingentinnbetaling

Organisasjonene kan i dag velge mellom kontingentinnbetaling eller frammøtebasert medlemskap. Stensrudutvalget foreslo at organisasjonene bare kan inkludere medlemmer som har betalt kontingent i beregningsgrunnlaget.

- Dette slutter jeg meg til, sier barne- og familieministeren. - Men jeg vil understreke at vi foreslår overgangsordninger for dem som i dag har medlemskap basert på frammøte.

Revisor- og oppbevaringskrav

Alle organisasjoner som mottar tilskudd skal ha statsautorisert eller registrert revisor. Revisorens oppgaver vil primært rette seg mot organisasjonens sentralledd. Forslaget er i tråd med de signalene som tidligere er gitt fra Fjeld- kommisjonen, Riksrevisjonen og Stortinget.

Dokumentasjonen som ligger til grunn for søknaden om statsstøtte skal oppbevares i minst 5 år i sentralleddet og 3 år i lokalleddet i organisasjonen.

Partipolitiske ungdomsorganisasjoner

De partipolitiske ungdomsorganisasjonene ble midlertidig tatt ut av ordningen i 1996 og mottar nå tilskudd etter moderpartiets stemmetall.

- Vi foreslår å ta de partipolitiske ungdomsorganisasjonene inn igjen i tilskuddsordningen selv om det også er argumenter for ordningen med støtte etter stemmetall, sier Sylvia Brustad.

Fordelingsutvalget

Sylvia Brustad foreslår å videreføre ordningen med fordelingsutvalg. I forslaget ligger det at utvalget skal bestå av syv personer. Fire oppnevnes av Barne- og familiedepartementet på fritt grunnlag, tre oppnevnes av departementet etter forslag fra organisasjonene. Dette betyr at organisasjonene ikke vil ha flertall i utvalget.

Gruppeinndelingen

Den eksisterende gruppeinndelingen er i all hovedsak beholdt. Departementet går imot Stensrudutvalgets forslag om å stramme inn kriteriene i den mest åpne av gruppene som kan få tilskudd. Forskriftens gruppe C blir derfor forholdsvis lik dagens gruppe 3.

Sentralt medlemsregister

Alle organisasjonene må ha et sentralt medlemsregister. Dette skal være en oversikt over medlemmene i organisasjonen, oppbevart sentralt. Her skal navn, adresse, fødselsår og lokallagstilknytning fremgå. Det er ingen krav om at registeret skal være edb-basert.

Årsrapport for lokallag

For å skjerme lokallagene mest mulig fra økte krav om formelle prosedyrer og byråkratisering innføres det et enkelt skjema; årsrapport, for dokumentasjon av lokallagene. Skjemaet skal fylles ut av lokallagets leder, og sendes sentralleddet i organisasjonen en gang i året.

Overgangsordninger

For at organisasjonene skal få tid til å tilpasse seg nye revisjons- og dokumentasjonskrav foreslås det overgangsordninger. Dette er viktig for at det skal være mulig å tilpasse seg eventuelle endrede tilskuddsbeløp.

Lagt inn 21 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen