Historisk arkiv

"Ny alders- og gruppestruktur i barnehagene"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Rapport fra nettverksgruppe C 1

"Ny alders- og gruppestruktur i barnehagene"

Deltakere i nettverket:
Kåfjord kommune
Tromsø kommune
Lierne kommune
Naustdal kommune
Rollag kommune
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

FORORD

Barne- og familiedepartementet gjennomfører Utviklingsprogrammet for barnehagesektoren i perioden 1995 - 1997. Gjennom et samarbeid mellom 49 kommuner, 1 privat barnehageorganisasjon, fylkesmansembetene og departementet, skal programmet rette søkelyset mot problemstillinger og utfordringer knyttet til et bedre barnehagetilbud for de yngste barna og brukertilpasning av barnehagetilbudet.

Programkommunene har blitt delt inn i nettverk etter prioriterte temaområder. Disse nettverkene har utarbeidet hver sin rapport ut fra faglige diskusjoner og erfaringsutveksling som har foregått i nettverksmøtene.

Denne rapporten omhandler temaet:

NY ALDERS- OG GRUPPESTRUKTUR I BARNEHAGENE

For nettverket
Aud Eli Kristoffersen,
nettverksleder

Steinkjer 09.01.97

 

INNLEDNING

Først en beskrivelse av barnehagehverdagen i Norge. En beskrivelse delvis av både før- og nå-situasjonen ved flere barnehager i nettverkskommunene.

Fra en-avdelings til to-avdelings til en barnehage med både en- og to-avdelinger

Sandvika barnehage ble bygd for ca.10 år siden. Da var den en en-avdelings barnehage med plass for 18 barn i alderen 3 - 7 år. Etterhvert ble det behov for barnehage også til de yngste barna, og det ble da bygget et nytt hus tett intil det første barnehagebygget. Dette nye huset ble en avdeling for barn i alderen 0 - 3 år.

I flere år fungerte dette svært godt.

Men behovene endret seg. Nå er det ikke tilstrekkelig med søkere til å fylle opp disse to avdelingene.

Den nye løsningen ble en barnehage med to avdelinger som tidligere mandag - onsdag - fredag. På tirsdag og torsdag slåes avdelingene sammen, og de yngste barna som trenger barnehageplass på disse dagene, går fysisk over til storavdelingen "Sola".

Timebasert barnehage

Timebaserte plasser taes av den ledige kapasiteten. En viktig forutsetning er at barna kjenner hverandre godt.

Fra tre-avdelings til åpen barnehage

Lunden barnehage ble tatt ibruk høsten 1987. Den er bygget som en 3-avdelings barnehage med to avdelinger for barn over 3 år og en 0 - 3- års avdeling. Hver avdeling har egen inngang og garderobe, og personalet er blitt organisert etter avdelingsgrensene.

De siste årene har det til tider vært vanskelig å fylle opp alle plassene på "stor-avdelingen", mens det har vært lange ventelister på "lille-avdelingen".

Tanken om en avdelingsløs barnehage var vanskelig å ta. Det var som å dra ut på det åpne havet uten å vite hvor skuta ville gå. Det er en prosess som er vanskelig for en må jobbe med seg selv for å kvitte seg med noe av kaosangsten og det å ikke ha oversikt til enhver tid.

Høsten 1996 til en helt ny virkelighet for barn og voksne.Fra høsten 1996 er det gjort en mindre ombygging slik at alle barn og foreldre har felles inngang og garderobe. Avdelingsgrensene er opphevet for både barn og voksne, og personalet blir nå fleksibelt organisert ut fra kompetanse, interesse og aktuelle aktiviteter i barnehagen.

Tallet på barn under 3 år har økt, og alle 6 åringene får sitt tilbud utenfor barnehagen.

Fra en-avdelings barnehage til en barnehage som også har skolefritidsordning

Vevring barnehage er en en-avdelings barnehage for barn i alderen 0 - 7 år. Kommunen overtok ansvaret for barnehagen fra høsten 1995 samtidig som driftsgrunnlaget ble redusert gjennom minkende barnetall i kretsen. De to siste årene har barnehagen gått med ledige plasser, og det har vært en utfordring å utnytte den ledige plassen på best mulig måte.

Fra januar 1996 gir barnehagen skolefritidstilbud til småskolebarna ved Vevring skole, som ligger like i nærheten. I tillegg samarbeider førskolelærer med skolen om planlegging og gjennomføring av pedagogisk tilbud til 6 åringene.

Fra bolig til barnehage drevet etter verkstedsprinsippet

Kråkeslottet barnehage er et gammelt hus med mange rom. Det er uaktuelt å bygge om huset til tradisjonell avdelingsbarnehage. Barnehagen drives etter et verkstedprinsipp hvor hvert rom har sin funksjon. D.v.s. at også fysiske utforminger kan føre til at en må tenke nytt når det gjelder ny alders og gruppestruktur. Hver avdeling har sin garderobe, og barna har avdelingsvis sine samlingsstunder og måltid. Gruppen deles i "søskengrupper" 0-4 år og 4-6 år. Dette medfører at 3åringene får følge den yngste gruppen et ekstra år.

Fra tradisjonell to-avdelings til en mere fleksibel to-avdelings barnehage

Olderdalen barnehage: barnehagen valgte å opprettholde to avdelinger, men med mer fleksibele m.h.t. sammensetning av grupper, hvem som deltar på de ulike aktivitetene samt at det er stor grad av frihet til å bevege seg mellom avdelingene.

Fra 0 - 3/3 - 7- års avdelinger til to like avdelinger 0 - 7-år

Birtavarre barnehage har opprettholdt to avdelinger, men har gjort om fra 0-3/3-7 til to 0-7 års avdelinger med en del fellesaktivitet for hele barnehagen og med lekegrupper for barn på samme alder.

Fra adskilt barnehage og skole til oppvekstsenter

Tunnsjø barnehage og skole går fra to adskilte enheter til både fysisk og organisatorisk bli en enhet for barn i alderen 0 - 14 år.

Dette viser en del av det mangfoldet som finnes rundt omkring i kommunene. Det er ikke så enkelt å si at vi går fra en "gammel" ordning til en "ny alders- og gruppestruktur i barnehagene". Ulike forutsetninger, ulik praksis, ulik tenking har gitt oss i utgangspunktet et mangfold.

For alle blir utfordringene store på flere plan:

  • tror personalet på at denne organiseringen kan bli en god barnehage?
  • tror foreldrene på at denne organiseringen kan bli en god barnehage for deres barn?
  • hva mener barna?
  • kan endringene gi et kvalitativt godt tilbud?
  • hvordan kan kvaliteten måles?
  • hvilke praktiske endringer må en tenke på?
  • hva med økonomien ved endring av alders- og gruppesammensetning?

Noen av disse spørsmålene håper vi at denne rapporten kan gi noen svar på.

SAMMENDRAG

Rapporten tar opp erfaringer nettverksgruppen har fått på temaet "Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen".

Erfaringene er innhentet fra barnehagene/skolen via kommunekontaktene, men også fra diskusjoner på nettverksmøtene.

For å få en struktur på stoffet, er erfaringene valgt presentert ved hjelp av en helhetsmodell. Denne modellen skal vise hvordan de ulike delene henger sammen, og at en endring berører alle deler av en planleggingsmodell.

Innledningsvis skisseres ulike før- og nå- tilstander i barnehager fra de fem kommunene. Dette for å vise noe av det mangfold som preger alders- og gruppestrukturer i barnehagene i dag.

Det første kapitlet tar for seg litt om nettverkets sammensetning. Nettverkets ulikhet ble dets styrke, dette ønsker vi å fokusere noe på.

I dette kapitlet blir også fokus-modellen beskrevet noe. Likedan har vi her tatt opp noen etiske spørsmål som gruppen har diskutert.

Nettverket har valgt å se på tre problemstillinger i forbindelse med "ny alders- og gruppestruktur".

  • Personalets situasjon ved ny alders- og gruppestruktur
  • Kvalitet i innholdet ved ny alders- og gruppestruktur
  • Ny alders- og gruppestruktur med vekt på praktiske spørsmål

Erfaringer fra disse er belyst i kapitlene 2, 3 og 4.

I det siste kapitlet har vi forsøkt å se på hva hvilke erfaringer vi samlet kan trekke ut fra disse fem kommunen. Erfaringer som andre barnehager/kommuner kan lære noe av.

Vi ser også på det som synes å bli utfordringene i tiden framover.

Kapittel 1 "Utfordringene blir møtt med spenning og arbeidsvilje!"

Å dele erfaringer er en av de viktigste arbeidsmetodene for å utvikle det praktiske arbeidet. Og i den sammenheng ble arbeidet i nettverket både en stor utfordring og en lærerik erfaring.

Som et annet nettverk i et annet land har beskrevet (AREA 1993):

  • det tvinger en til å formulere seg
  • det åpner for å se likheter i det som på overflaten skiller seg
  • det tydeliggjør genuine motsetninger og vurderinger
  • det bidrar til respekt for det praktiske arbeidet
  • det gjør teori til praksisens tjener
  • det øker tiltro til egne muligheter for å finne løsninger

1.1 Nettverkets sammensetning, litt om ulikheten som ga gruppen mangfold og bredde, samt valg av modell for arbeidet

Nettverket har bestått av kommunene Kåfjord, Tromsø, Lierne, Naustdal og Rollag. 5 kommuner som ved første øyekast kan se ut som 4 små landkommuner og 1 stor bykommune.. Men etterhvert som vi fikk mere kjennskap til hverandre, så ble det tydeligere at store og små kommuner kan ha mange like problemstillinger.

Nettverksgruppens medlemmer:
Per Caspersen, Kåfjord kommune
Gunveig Åsrum, Tromsø kommune
Gun J. Kveli, Lierne kommune
Kjell Skaflestad, Naustdal kommune
Helge Jensen, Rollag kommune
Aud Eli Kristoffersen hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag har vært gruppens leder og redaktør av denne rapporten.

De ulike representantene fra kommunen kom alle sammen fra kommunens barnehageadministrasjon. I starten av nettverksperioden var alle sammen barnehagekonsulenter eller pedagogiske konsulenter. D.v.s. en forholdsvis lik hverdag i det daglige arbeidet.

Nettverket besto av 2 kvinner og 3 menn. Og ikke overraskende, så var kvinnene førskolelærere mens mennene hadde lærerbakgrunn. Kvinnene hadde erfaringer fra barnehagen og mennene fra skolen. Av de 2 førskolelærerne, så var den ene svensk med svensk førskolelærerutdanning og erfaring fra svenske barnehager.

Når disse ulikhetene poengteres her, så er det på grunn av at gruppen opplevde at ulikheten i nettverksgruppen ble dens styrke. Det ble mange og til dels ulike synspunkter og innfallsvinkler til temaene vi behandlet. Det ble ikke bare de tradisjonelle "barnehagebrillene" som ble vårt perspektiv. Dette opplevde vi som svært verdifullt nå når det var barnehagens praksis og tradisjon det skulle rettes søkelys mot. Det ble fra "slik gjør vi det hos oss, -til vi kan lære av hverandre." Nettverksgruppen ble etterhvert svært viktig for medlemmen i deres arbeid med utviklingsprogrammet.

1.2 Organisering av arbeidet i nettverket

Gruppen har hatt 5 møter. I begynnelsen var møtenes tema vide og lite strukturerte, men etterhvert fikk møtene en struktur for hvordan vi skulle arbeide med temaet. Men samtidig som vi hadde en struktur, var arbeidet hele tiden gjenstand for endringer underveis.

Med utgangspunkt i erfaringer fra de 5 kommunene, ble det fort klart at temaet "Nye alders- og gruppestrukturer" hadde flere temaer i seg. I hovedsak kan en si at vi konsentrerte oss om følgende deltema:

  • Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen med fokus på personalet og endringsarbeid
  • Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen, utfordringer i forhold til kvaliteten på barnehagens innhold
  • Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen, praktiske spørsmål en bør være oppmerksomme på

1.3 Om innholdet i rapporten og bruk av teoretisk modell for å få struktur på stoffet

Medlemmene har til hvert møte forberedte sine innlegg skriftlig, men med en forståelse av at i rapporten skulle en kunne plukke ut deler fra alle bidragene.

Rapporten bygger i tillegg sitt stoff på de diskusjonene vi hadde på nettverksmøtene. D.v.s. at hver kommune har ikke skrevet hele deler i denne rapporten. På den måten er rapporten satt sammen av mange små biter fra de ulike kommunene, barnehagene og nettverksmedlemmene med den risiko at helheten for den enkelte bidragsyter kan forsvinne på bekostning av at de ulike delene gir en ny helhet som kanskje andre kan ha glede av.

Temaet "ny alders- og gruppestruktur" ble satt inn i en helhetsmodell. Dette for å synliggjøre hvordan de ulike delene virker på helheten. Rammeplanmodellen står for den teoretiske grunnstrukturen i kapitlene. I tillegg er det i kapitlene 2, 3, og 4 benyttet en fokusmodell hvor en ser tema/problemområde opp mot rammeplanmodellen. Dette er en didaktisk relasjonsmodell som viser hvordan delene henger sammen og påvirker hverandre.

Fokus-modellen (Kristoffersen 1995)

   

Resultat og vurdering

   
         

Fokus på ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

   

Innhold og arbeidsmetoder

 
     

Didaktiske forutsetninger

 
         
   

Mål

   
         

Så en kort beskrivelse av modellen:

Mål
Her er det både hovedmål og delmål.
Hovedmål: Utarbeide/videreutvikle planer og iverksette tiltak som bidrar til å løse opp den tradisjonelle fokusering på alders- og avdelingsinndeling i barnehagen

Tema: Ny organisering og brukertilpasning i barnehagen

Delmål (som er hovedtema for nettverket): Innhente erfaringer fra ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

Delmål for tema 1, 2 og 3 i dette nettverket: Innhente erfaringer fra ny alders- og gruppestruktur i barnehagen med fokus rettet mot:

  • personalets situasjon i endringstider
  • kvaliteten i barnehagens innhold som følge av endringer
  • praktiske spørsmål

Vi ønsket å se utviklingen av den pedagogiske praksisen, og fokusere på dokumentasjon av både prosess og produkt.

Didaktiske forutsetninger for arbeidet med hoved-og deltemaene

Her deles stoffet opp i personalets forutsetninger, praktiske forutsetninger, samfunnets forutsetninger og barnehagefeltets tause kunnskap og tradisjon.

Personalets forutsetninger:

Her så vi på kommunene og barnehagenes ulikheter som en viktig forutsetning for å kunne vise et mangfold i forhold til våre delmål. Vi ønsket å benytte de ulike subjektive erfaringene på en slik måte at de kunne bli gjenstand for en diskusjon og ved denne diskusjonen gjøre erfaringene mere "objektive".

Praktiske forutsetninger som tid, ressurser, fysiske forhold o.s.v.

Samfunnets forutsetninger:

Se på det som var en "før-tilstand" til den dreiing mot ny kurs og nye erfaringer som følge av ulike krav fra ulike grupper. Foreldrenes og eiernes synspunkter kommer inn her.

Barnehagefeltets tause kultur og tradisjon:

Dette nettverkets tema fører til at en må rette søkelyset mot barnehagens kultur i endringstider. Dreiing mot en bevisstgjøring av hva som er taus kunnskap og tradisjon når det gjelder alders- og gruppestruktur i barnehagen. Hva som er tradisjon og hvordan ny tenking/praksis/erfaringer viser seg i den enkelte barnehage og kommune. Og det at "gammel" og "ny" i forhold til barnehagens alders- og gruppestruktur ikke er et enhetlig begrep. At noe som er nytt for en gruppe, er kjent stoff for en annen. Denne diskusjonen er forsøkt vist ved at det i denne rapporten er en del eksempler på før og nå tilstander i barnehager og kommuner.

Det har vært viktig for nettverksgruppen å vise at dette spørsmålet har mange svar. Og nettverksgruppen ønsker å vise mangfoldet som igjen andre barnehager og kommuner kan hente inspirasjon fra.

Innhold og arbeidsmetoder for å belyse de aktuelle tema

Her tenkes det på hvordan nettverksgruppen og kommunene velger deltema og metoder for å arbeide med temaet "Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen."

Dette temaet kan ikke oppfattes som ett tema, men det består av flere deltema som henger mer eller mindre sammen.

Her vises spesielt til kapitlene 2.3, 3.3 og 4.3.

Resultat og vurdering av arbeidet med temaet

Her er det resultatet av nettverkets arbeid som framstår. Likedan en vurdering av nettverkets arbeid med vekt på hva andre barnehager og kommuner kan hente av erfaringer fra vårt arbeid.

1.4 Etiske spørsmål

I arbeidet i nettverksgruppen hvor vi var svært avhengig av hverandres bidrag, ble det nødvendig med etiske diskusjoner. Det enkelte nettverksmedlem var igjen avhengig av sine barnehager/skolers bidrag.

Det ble diskusjoner på hvordan vi skulle presentere erfaringer fra den enkelte kommune og barnehage, og hva med de erfaringene som ikke i første omgang var helt vellykket? Skulle vi i det hele tatt skrive om slike erfaringer.? Og skulle vi bruke barnehagene og kommunenes navn? Skulle styrer/rektor få anledning til å komme med synspunkter på vårt arbeid under veis?

I det hele ble det mange slike spørsmål gruppen måtte snakke igjennom. Som en konklusjon kan en si at gruppen ønsket at resultatet skulle bli en rapport som bidragsyterne kunne kjenne seg igjen i, men ikke føle seg uthengt i. Ømtålig stoff skal med hvis det virker naturlig og nødvendig, men behandles på en etisk måte. Det var ønskelig at barnehagene/skolen kunne se rapporten før den ble sendt til BFD, men dette punktet har vist seg vanskelig rent tidsmessig.

Ett annet etisk tema som ble diskutert, var betydningen av å ha et positivt siktemål med endringsarbeidet. D.v.s. at vi er avhengig av erfaringer fra barnehage/skole, men ikke på bekostning av deres videre arbeid. Hvis de møter problemer og store utfordringer, så må ikke et "mislykket" resultat gi oss de nødvendige erfaringene uten at vi stiller opp og bidrar slik at den negative situasjonen kan snus. Vi kan ikke se på at vi får nyttige erfaringer på bekostninger av andre. Barnehagene/skolen må kunne komme styrket ut av forsøksperioden.

Kapittel 2 "Vi ønsker en annen gruppesammensetning!"

"Utgangspunktet for oss var å velge en strategi for å få barnehagene og personalet med i utviklingsprogrammet. Vi valgte en generativ planleggings-strategi. Generativ planlegging viser til en dynamisk prosess som kan påvirkes underveis og hvor alle er med i denne prosessen. En krevende form, men utviklende. Vi er flere om tenkingen, og alle kan påvirke, være med på styringen/valg av videre arbeid.

Vi tror på godt arbeid når valget er gjort ut fra egen interesse samt viten om selv kunne foreta styringen."

(Tromsø)

Som tidligere nevnt, så ble det fort klart at temaet "nye alders- og gruppestrukturer" hadde flere temaer i seg. Men som utfordring nr. 1 sto utfordringene vedrørende personalets situasjon ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen.

Det ble tidlig klart at det var her det var viktig å være "føre var". Erfaringene tidlig i utviklingsprogrammet viste tydelig at det var her kommunene i ulik grad møtte problemer og utfordringer, men det var også her en del fellestrekk.

Barnehagepersonalet har inntil nylig hatt definisjonsmakt på å si hva som er en god barnehage (Aanderaa & Sagbakken 1996). Nå blir det krav om større brukertilpasning både gjennom utviklingsprogrammet, men også som følge av ny lov for barnehager med rammeplan. Og det skal stadig flere småbarn inn i barnehagen. I tillegg er et begrep som avdeling på vei ut. "Min" og "din" avdeling, -det er ord som i framtiden kanskje ikke er så aktuelle. Nå er det antall barn pr. pedagogisk leder, og det trenger ikke være det samme som avdelingsleder og barnetall pr. avdeling. I tillegg har en også avdelingsløse barnehager og barnehager med utvidet eller forsterket avdeling. D.v.s. avdelinger som er litt mere eller mindre enn den tradisjonelle avdelingen. Det skjer et paradigmeskifte i de norske barnehagene. En barnehage er ikke lenger hva den var, og førskolelærerne og resten av personalet har ikke lenger like mye å si for hvordan utviklingen skjer. Og "gammel" barnehagetenking er ikke nødvendigvis aktuell tenking i dag.

Fra å være et knapphetsgode til å bli en selvfølgelighet alle mener noe om, det er endringer barnehagepersonalet må forholde seg til. Og i tillegg kan det være økonomiske hensikter bak endringene!

Som beskrevet i kapittel 1, så vil kapitlene 2, 3 og 4 bli satt inn i en modell for å få struktur på stoffet og mere oversikt. Det er her de ulike bidrag fra kommunene blir plukket ut og satt inn i en større sammenheng. Hvert punkt i modellen vil bli beskrevet.

Fokus-modellen (Kristoffersen 1995)

   

Resultat og vurdering

   
         

Fokus på personalets situasjon ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

   

Innhold og arbeidsmetoder

 
     

Didaktiske forutsetninger

 
         
   

Mål

   
         

2.1 Mål

Kjell-Åge Gotvassli skriver (1996) at vesentlige endringer ikke bør komme overraskende hver gang de inntreffer. Likedan at gode ledere bør ha planer for både gode og dårlige tider. Kommunene bør ha planer for mulige endringer i positiv eller negativ vei. Planer som barnehagepersonalet er kjent med.

Kommunene signaliserte her at et viktig mål for å kunne oppnå nyttige resultater fra utviklingsprogrammet, var at personalet skulle være aktiv samtalepartner i det nødvendige endringsarbeidet.

Barnehagene/skolen skulle kunne komme med forslag til løsninger, hvordan komme fra nåsituasjon til ønsket. Her ble det fra kommunen pekt på at et stort ansvar hvile på styrerne i barnehagene. Å få klarhet rundt styreformenn ble slik et annet viktig mål.

2.2. Forutsetninger

"Forandringens virkninger

Krav om forandring kan ha ulike virkninger på folk. Negative psykologiske reaksjoner er ofte usikkerhet, angst, motvillighet, stress, avvisning og unnvikenhet. Men omstilling kan også utløse motivasjon, pågangsmot, initiativ og arbeidsglede. Hvilken vei den mentale energien tar avhenger mye av hvordan ledelsen håndterer motstand mot endring."

(Gotvassli 1996:128)

2.2.1 Personalets forutsetninger for å arbeide med ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

En bevisstgjøring av hvor behovet for endring kommer fra

Hvem var primus motor i å se at utviklingsprogrammet "passer for oss"? Hvem har vurdert nåsituasjonen? Hvem definerer enighet i spørsmålet om å søke om deltagelse i utviklingsprogrammet?

Drivkrafta for endring i mange barnehager, er at en ser behov for endring selv. Erfaringer fra lokalt utviklingsarbeid er en god erfaring før utviklingsprogrammets endringsarbeid. Når det gjelder utviklingsprogrammet, hadde flere barnehager arbeidet med slike spørsmål. Likevel kan en si at kravet om endring kom utenfra i tillegg til følte indre behov for endring.

Og krav som oppleves at de kommer utenfra, det kan vanskeliggjøre prosessen.

En kan også oppleve motstand i en av gruppene, f.eks. hos personalet selv om f.eks. foreldrene eller barna kan stille seg mere positiv.

Fokus på personalets utdanning og erfaring, hvor "ny"/"gammel" er den, og hvilke forutsetninger det kan gi

Mange førskolelærere ble utdannet på 70-tallet. Da var det mange steder vanlig med 3 - 5 og 5 - 7 års grupper. Småbarna, de få som var i barnehagen, var i "vuggestuer"/spebarnsavdelinger. Der var det ikke ansatt førskolelærere, men barnepleiere.

Nå er det ikke lenger det skillet på små og store barn. Førskolelærer skal det være i begge gruppene. Men det finnes mange førskolelærere som fikk sin utdanning i en tid som tidligere beskrevet. Nå ønsket flere barnehager å prøve ut et prosjekt med aldershomogene grupper, men da ikke etter modell fra 70-tallet. Forskjellen fra 70-talls modellen og 90-tallsmodellen har personalet beskrevet som følger:

-personalet følger ungene på deres vandring gjennom deres barnehageliv i barnehagen

Fordelene med det er (med utgangspunkt i en spesiell kommune):

For personalet:

  • får følge barna gjennom hele utviklingen 0 - 6 år
  • får prøve seg på ulike alderstrinn - mer variert jobbing
  • større trivsel/utfordringer - mer helhet -må oppdatere seg på utviklingspsykologien innenfor de ulike alderstrinn
  • kjenner hverandre - er vant til å samarbeide
  • planlegge for aldershomogene gruppe
  • gror ikke fast - blir mere fleksibel
  • større forståelse mellom avdelingene

Barna:

  • får en stabil personalgruppe å forholde seg til
  • lettere overgang for ungene - slipper lille/storsia- problematikken

Foreldrene:

  • får en stabil personalgruppe å forholde seg til

Fysiske fordeler for barnehagen:

  • når barnehagen organiserer barnegruppen etter alder, blir det mere lekemateriell tilpasset alderen på de ulike avdelingene

Barn med spesielle behov:

  • kontinuitet i jobbing med barnevernssaker - barn/foreldre/hjelpeapparatet
  • kontinuitet i observasjoner og foreldresamarbeid. Vanskeligere å snike seg unna
  • problemer vil bli raskere avdekket når endringer skjer - lettere å ta bekymring

Kommunen får:

  • hvert år ledige plasser for de yngste
  • et bedre utnyttet driftsbudsjett når ikke lenger alle avdelingene skal ha litt av alt
  • ansettelse av ekstrapersonale skjer kun i helt spesielle tilfeller ved behov - da en jo har tilsatt ekstrastillinger på huset
  • forhåpentlig en velfungerende barnehage - hvor personale, barn og foreldre er strålende fornøyd

Det er ønske om en prøveperiode på 5 år.

Eksemplet viser hvordan en ønsker ny organisering ut fra nye forutsetninger. Og dette forsøket også kan være en del av "ny alders- og gruppestruktur i barnehagen" i en tid hvor mye dreier seg om grupper for barn i alderen 0 - 6 år. For dette er ikke det samme som den tenking som var i de gamle aldershomogene gruppene.

2.2.2 Praktiske forutsetninger

Her kan tid komme inn som en forutsetning av stor betydning for personalet. Tid til informasjon, drøfting, at ting skal modnes, tid til å oppklare misforståelser.

2.2.3 Samfunnets forutsetninger

Valg av strategi for å få alle med i utviklingsprogrammet

I endringsarbeid må kommunen velge en strategi for å få både barnehagene og personalet aktivt med i utviklingsprogrammet. Valget falt på generativ planleggingsstrategi, d.v.s. en dynamisk prosess som kan påvirkes under veis og hvor alle er med i denne prosessen. Det er en krevende form, men utviklende. Det er flere om tenkinga, og alle kan påvirke, være med på styring/valg av videre arbeid.

Kommunens rolle og forutsetning

Skolekontorets rolle er både å drive fram utviklingen og "å sette ned foten" ved behov.

Kunne vurdere nye tilbud og kunne se til at det som forsøkes skal være et tilbud til en gruppe, ikke til enkelttilfeller.

Informasjon er et aktivt hjelpemiddel for å nå alle og for å kunne svare på spørsmål og uklarheter. Det ble viktig å få fram de berørte partenes syn på endringsarbeidet. Informasjon ble gitt skriftlig og gjennom arbeidsseminar. Det ble også foretatt en klargjøring av styrers rolle til å informere videre.

Administrasjonen må skaffe realistisk forståelse for hva utfordringene er der arbeidet skjer, -ute i barnehagene. Kunne gi tilbakemeldinger, kunne være pådriver, se om det er et godt miljø for utvikling. Dette krever kunnskap og kompetanse, som delvis må skaffes, delvis må vedlikeholdes og delvis må utvikles!

Administrasjonen må ha en tenking på hvordan de møter frustrasjoner ute i barnehagene under endringsarbeidet. Viktige momenter er:

  • nærhet mellom leder og gruppe
  • er det miljø for å kunne gi uttrykk for motstand?
  • er det miljø for å bli hørt og sett?
  • får man gi uttrykk for trygghetsberøvelse?
  • tiltalende miljø, kompetanse og kunnskap
  • usikkerhet må håndteres, ikke knebles

Kartlegging av nåsituasjon og ønsket situasjon

Kommunen som arbeidsgiver gir den enkelte barnehage denne utfordringen for å gi personalet delaktighet i det som skjer og de valg som må gjøres. Se på sin egen virksomhets organisasjonskultur, og se hvilke behov barnehagen skal dekke. Hva som må endres, defineres i form av mål/arbeidsplan.

2.2.4 Barnehagens tause kunnskap og tradisjon

Oppblomstring av gamle konflikter skjer lett i en endringsfase. Fokus på organisasjonen fører ofte til oppblomstring av ting som har fått levd fritt ganske lenge. Konflikter blir en naturlig del av et utviklingsarbeid. For å få et positivt resultat ut av det, er en avhengig av om barnehagen har en kultur for:

  • å dokumentere uenigheten
  • om det kan diskuteres med utgangspunkt i et skriftlig notat o.l., gjerne skrevet av noen utenfra.

Endringsprosesser i barnehagen og hvordan det virker på personalet

Spørsmål rettes også mot hva som egentlig er demokrati på arbeidsplassen?

Barnehagen har en sterk demokratisk tradisjon og kultur. Gjennom avdelings- og personalmøter blir mange viktige avgjørelser tatt av et samlet personale. Og stor vekt blir lagt på enighet. Hver avdeling har tradisjonelt hatt stor grad av indre frihet. Utviklingsprogrammet kommer utenfra og er noe personalet må tilpasse seg. Det kan komme fram innvendinger om f.eks. mistanke til programmet sine intensjoner, forholdet til kvalitet og en opplevelse av autoritære beslutningsprosesser.

Ved å rette fokus på en organisasjon, blir det ofte avdekket mangler som har fått leve "fritt" lenge. Konflikter kan ha rot i en oppdemmet frustrasjoner.

2.3 Innhold og arbeidsmetoder for personalet for å kunne møte kravet om endringer

"Den mest kritiske fasen er som regel gjennomføringsfasen. Nye metoder og framgangsmåter skal læres og praktiseres. Vi må alle begynne å endre vår atferd og ikke bestandig tenke og gjøre slik som vi tidligere har gjort."

(Gotvassli 1996:128)

Hvor kommer initiativet fra?

Viktig å kunne ta vare på initiativ fra personalgruppa om endring. F.eks. om å starte skole-fritidsordning i barnehagen når barnehagen har ledige plasser.

Når initiativet kommer fra kommunen, ble det viktig med flere runder med informasjon/drøftingsmøter. Viktig å klarlegg hva skepsisen bunner i.

Ulike typer kompetansetiltak som kurs/seminar, men også veiledning utenfra og drøfting på egen arbeidsplass.

Eksempler på ulike tema:

Generelt om endringsarbeid

Viktig å heve kompetansen i barnehagene, spesielt blant styrerne og de pedagogiske lederne da disse vil være avgjørende i de interne samhandlings- rutinene og det arbeidet som blir gjort i forbindelse med utviklingsprogrammet.

Flere kommuner arrangerte kurs i endringsarbeid. Eksempel på tema: definere utfordringer, endringsprosessen, motivasjon, holdning til endring.

Kurs ble også gitt som en kursrekke med oppfølging gjennom hele perioden. Tema: motivasjon for endring, kommunikasjon, spenning og konflikter, organisasjon, ledelse og utviklingsarbeid, vurdering , utvikling av "den lærende barnehagen/skolen". Målgruppen var delt i to, annenhver gang hele personalet og med en videre utdyping neste gang for styrere, rektor og pedagogiske ledere.

Selvkartleggingspakken

Kurs er gitt i tilknytning til selvkartleggingspakkens ulike deler

Pedagogisk veiledning

70 timers veiledningskurs ble gitt til det pedagogiske personalet i flere kommuner.

Innholdet i barnehagen

Ulike kurs ble holdt for alle barnehageansatte i den aktuelle kommune.

Ulike vinklinger på innholdet i barnehagen som f.eks. kvalitet i barnehagen, observasjon i barnehagen og nyere småbarnsforskning.

Assistentkurs ble også gjennomført i enkelte kommuner.

Eksempler på organisering av kompetansetiltak i tillegg til ovennevnte kurs:

  • ekstern veiledning om det å drive endringsarbeid.
  • arbeidsseminar med oppfølgingsmøter for styrere og pedagogiske ledere hvor det blir satt fokus på utviklingsarbeid, ledelse og lederteam
  • personalsamlinger, både egne for kommunen, men også i samarbeid med barnehagekonsulenten hos fylkesmannen. Samlingene kan gjennomføres med alle ansatte i begge barnehagene, men også med de ansatte i hver barnehage for seg. Samlingene har tatt opp tema som:
  • ståsted
  • positive/negative sider
  • forslag til endring
  • ansattes ansvar innenfor eget arbeidsområde
  • ansvar i forhold til egen yrkesgruppe
  • fordeling av arbeids- og ansvarsområder mellom styrer og pedagogisk leder
  • tjenestevei
  • forhold til foreldre

Barnehageadministrasjonen som vært aktiv part i veiledning av barnehagene.

Lære av andres erfaringer

Befaring til andre barnehager/oppvekstsenter har vært et positivt tiltak. En får se hvordan andre har løst en del utfordringer. Andres erfaringer kan slik være diskusjonsgrunnlaget for endringer ved egen arbeidsplass.

Informasjon til alle berørte parter

Felles foreldremøter for barnehagene i kommunen er en positiv erfaring. En fin måte å gi samme informasjon til alle.

Klargjøring av ansvar og roller

Styrers rolle ble som tidligere nevnt svært sentral i endringsarbeidet. Det ble viktig å fokusere på styrer som administrativ-, pedagogisk- og personalleder.

2.4 Resultat og vurdering

Motivasjon av ansatte ble en av hovedutfordringene, og et område hvor det var godt å ha kunnskap om endringsprosesser.

Ting tar tid.

Kunnskap om endringsarbeid gjør en bedre i stand til å la ting ta tid. Det er trygt å vite at det er naturlig at prosesser stopper opp, at frustrasjon da kommer til syne. At det er normalt at om en er positiv i utgangspunktet, så kan en oppleve at alle vil tilbake til det gamle ett stykke inn i prosessen . Personalet var i perioder misfornøyd med at de ikke opplevde samme tilhørighet som tidligere hvor de var knyttet til en avdeling.

Å være i prosess

Personalet erfarte at spørreundersøkelse om hvordan de opplevde endringsprosessen som viktig. Engasjementet økte i takt med praktiske gjennomføringer. Planleggingsdager/kurs som fulgte prosessen oppleves som positivt.

Dokumentasjon av prosessen, ikke bare resultatet

Når meninger og frustrasjoner kommer på trykk, f.eks. gjennom et intervju eller spørreskjema, så åpner det for en mere åpen drøfting.

Kompetansetiltak i denne perioden (utviklingsprogrammets to første år)

Kunnskap gitt felles for hele/deler av personalet gir et felles utgangspunkt for videre drøftinger på egen arbeidsplass.

Hvordan frustrasjoner møtes

Interne samhandlingsrutiner vil være avgjørende for det arbeidet som blir gjort i forbindelse med utviklingsprogrammet.

Det ble viktig å få en avklaring av eksisterende kompetanse og kompetansebehov.

Likedan viktigheten av oppfølging den nye kompetansen, -at den ikke ble gitt en gang for alle!

Det ble behov for dokumentere/synliggjøring slik at en kan ha noe konkret å arbeide ut fra. Kunne sette ord på uenigheten, kunne diskutere dem .

Hvilke kompetansebehov må dekkes, og på hvilken måte? Synliggjøring av eksisterende kompetanse?

Dette krever kunnskap og kompetanse fra barnehageadministrasjonen i kommunen og hos styrerne samt resten av barnehagepersonalet.

Kunnskap og kompetanse som

  • delvis må skaffes
  • delvis må vedlikeholdes
  • delvis må utvikles

Motivasjon, avlæring/læring, faglig veiledning og kompetansetiltak ble viktige virkemidler i endringsarbeidet. Hva som virket som motivasjonsfremmende, var ulikt i de ulike fasene av endringsarbeidet. Personaltiltak som f.eks. forbedring av personalrom kunne virke som motivasjonsbiter i endringstider, men også kurs samt det å få tid til å bearbeide det som de hadde lært på kurs.

Det viste seg at en selvfølgelig sak som det at en skulle bygge på personalets interesse og engasjement, var både vanskelig og viktig. For det som skapte engasjement og interesse i en situasjon, kunne virke motsatt i en annen. F.eks. kompetansetiltak kunne virke motiverende, men også det motsatte!

Kapittel 3 "Voksnan e så gla ilag med ungan"

"Barnehagen var tidligere delt i to avdelinger med en småbarnsavdeling (0 - 3) og en for de større (3 - 7). 

Totalt antall på småbarnsavdelingen var 15 barn.
Totalt antall på 3 - 7 års avdelingen var 23 barn.
Ved overgang til avdelingsløs barnehage, er noen av de største utfordringene:

  • oppløsing av avdelingsprinsippet. Hele barnehagen sees under ett, også personalgruppa
  • felles garderobe for alle barna
  • inndeling av rommene etter funksjon. Hvert rom har sin funksjon, -dokkekrok, puterom o.s.v.
  • dagsrytmen er endret til å inneholde færre fastlagte tider. Mye friere dag.
    Barna har mulighet til å velge hvordan dagen deres skal bli
  • barnegruppa er nå fra 0 - 7 år, og det totale antallet barn er nå 36
  • maksimalt 27 barn pr. dag. Antallet varierer fra 11 - 27"

(Rollag)

Mye oppmerksomhet er viet de endringer som skjer i barnehagen når barnehagene får nye alders- og gruppestrukturer. De lettest synlige endringene skjer på det ytre plan. Men det også viktig å rette oppmerksomheten mot konsekvensene av de endringer som skjer. Hva med kvaliteten i det nye barnehagetilbudet? Hva skjer med innholdet i barnehagedagen i endringstider? Dette kapitlet skal prøve å se på endringer i barnehagen som følge av ny alders- og gruppestruktur ut fra kvalitetsperspektivet.

Også dette kapitlet er skrevet ut fra fokus-modellen. En retter fokus mot kvalitet i barnehagen i endringstider, og ser dette opp mot de ulike delene i rammeplanmodellen.

Fokus-modellen (Kristoffersen 1995)

   

Resultat og vurdering

   
         

Fokus på kvaliteten i innholdet ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

   

Innhold og arbeidsmetoder

 
     

Didaktiske forutsetninger

 
         
   

Mål

   
         

Men hva er kvalitet, og hvem skal definere hva som er tilstrekkelig god kvalitet? Og hva skal en se det opp mot?

Kan brukerne, barnehagepersonalet og kommunen/eier bli enige om en felles forståelse av hva som er kvalitet i barnehagen?

Rammeplan for barnehager sier noe om den gode barnehage, og dette kan brukes som kriterier for hva som er den kvalitet en må strebe mot.

Den gode barnehagen er den barnehagen som:

  • gir barna mulighet til å utvikle basiskompetanse gjennom lek og læring i sosialt samspill og gjennom arbeid med de ulike fagområder
  • gir barna frihet, med mulighet til selv å kunne styre sin hverdag innenfor grenser som de kan mestre i forhold til alder og utvikling
  • ikke har et fasttømret program, men fleksibel i bruk av planer
  • åpner for gode opplevelser
  • møter foreldre med åpenhet
  • gir de ansatte yrkesglede og mulighet for faglig utvikling
  • er hele tiden i utvikling
  • stagnerer ikke, men er hele tiden en målbevisst styring av sine endringsprosesser

(Q -0903 B)

Slik ser en at når en skal behandle temaet kvalitet, så er det viktig å gjøre synlig at dette inneholder barnas, foreldrenes og personalets stemme. Alle må være medkonstruktører når en skal se på kvaliteten under et endringsarbeid. Da kan en tydeliggjøre hvordan barnehagen og alle impliserte parter deltar når det dreier seg om forutsetningene for utvikling av pedagogisk kvalitet.

3.1. Mål for pedagogisk kvalitet ved ny alders- og gruppestrukturer i barnehagene

Ett av målene for dette deltemaet, er at kvalitetskravet på det praktisk/metodiske arbeidet må ved endring være like god som tidligere, og helst bedre.

Da må en først se litt mere på hva som er kvalitet i barnehagen.

Kvalitet er:

  • et relativt begrep, det kommer an på øynene som ser
  • et dynamisk begrep som endrer seg over tid
  • nært knyttet til vårt verdisyn, d.v.s. den enkeltes ståsted, holdninger, verdier, forståelse o.s.v.

Kvalitet kan deles opp i ytre-, indre- og dynamisk kvalitet.

Ytre kvalitet: lokaler, materialer, gruppestørelse, antall barn pr. voksen, personalet sin utdannelse.

Indre kvalitet: personalet sin evne til å skape trygge følelsesmessige relasjoner til barna, hvor fleksible og lydhøre personalet er for det enkelte barns behov, det pedagogiske arbeidet (innholdet), det psykososiale arbeidsmiljøet, samarbeid med foreldrene.

Dynamisk kvalitet.

Samspillet barn - voksen, samspillet foreldre - personalet, aldersrettede kvaliteter.

Sentrale problemstillinger i kvalitetsdebaten virker inn på målene. En annen måte å se på mål for kvalitet, er å se det i forhold til barn, foreldre, personalet og barnehageeier.

Kvalitet for barna:

  • stabile, nære voksne
  • at alle barn blir sett
  • lekemuligheter
  • areal nok inne og ute
  • opplevelser og erfaringer
  • trivsel og trygghet
  • kunnskap og utvikling
  • godt inneklima, helse og sikkerhet

Kvalitet for foreldrene:

  • å få en barnehageplass
  • til en pris de kan betale
  • trygghet og omsorg
  • at barnet ikke skader seg
  • at de voksne bryr seg om mitt barn
  • lekekamerater og lekemuligheter
  • at barnet rives og utvikler seg
  • støtte i oppdragelsen
  • nettverk, treffe andre foreldre

Kvalitet for personalet:

  • føle at jeg gjør en god jobb
  • god kontakt med ungene, alle ungene
  • godt arbeidsmiljø
  • gode samarbeidsforhold med brukerne av barnehagen
  • muligheter for utvikling i jobben
  • medvirkning/deltagelse

Kvalitet for barnehageeier:

  • tilbud til alle barn
  • at behovet for ulike typer plasser/alternative plasser blir dekket (brukerbehov)
  • flest mulig plasser for en "rimelig penge" (billigst mulig?)
  • få tak i fagfolk (nok førskolelærere)
  • holde seg innenfor lover og regler

3.2 Med fokus på forutsetninger for kvalitet ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

Som vist i kapittel 3.1, så er det å fokusere på kvaliteten av innholdet i barnehagen en mangfoldig oppgave. Det er mange synspunkter på hva god kvalitet inneholder. Samfunnet og dermed også barnehagene endrer seg, det skjer en utvikling mere eller mindre bevisst. Alle berørte parter synes å ha en formening om endringen har ført til det bedre eller verre. Men for de fem kommunene som har deltatt i dette nettverket, har det vært viktig å se mere på faktorer som virker inn på kvaliteten, forutsetninger som kan ha noe å si for kvaliteten i barnehagen i endringstider.

Dette punktet blir delt opp i personalet forutsetninger, praktiske forutsetninger, samfunnets forutsetninger og barnehagens tause kunnskap og tradisjon.

3.2.1 Personalets forutsetninger

Kompetanse blir et viktig stikkord her. Kompetanse er ikke bare kurs/seminarer. Like viktig blir det m.h.t. kvalitet om personalet får mulighet til å bearbeide/ arbeide videre med/fordype seg i den kompetansen de allerede har fått. Det blir viktig å se på hvordan gitt kompetanse i form av kurs/seminarer får virke i praksis. Det må på en måte skje en innebygget etterutdanning av personalet i det daglige arbeidet. Det må kunne føres en diskusjon i barnehagen og skolen. En må kunne la tankevekkende innslag fra kurs/seminarer bli gjenstand for refleksjon over egen praksis på egen arbeidsplass.

Barnehagepersonalets faglige kompetanse blir synlig i endringstider, både kompetanse som de har og den de mangler. Som følge av dette, må personalet bli tatt på alvor når de signaliserer behov for mere kompetanse som følge av endringsarbeidet.

I forhold til de yngste barna er det et spesielt behov for kompetanseheving/ bevisstgjøring. Med jevne mellomrom er det viktig atbehov for kompetanse blir tatt opp i personalgruppa. Erfaringer fra flere barnehager viser at drøftingene har lett for å dreie seg mye om det fysiske miljøet, tiden og roen i rutinesituasjoner, men diskusjonen må gå utover dette.

Erfaringsspredning blir viktig i forbindelse med det som skjer i barnehagen i endringstider. Ved å spre erfaringer til barnehagepersonalet i andre barnehager, så blir egne erfaringer gjenstand for diskusjon, kritisk kommentar og veiledning. Det blir lærerikt for både de som har gjort erfaringene og de som hører på. når erfaringer deles på en måte som gjør det mulig å stille spørsmål og utdype uklarheter. Kvaliteten av den dokumentasjonen personalet har av sine erfaringer, blir viktig også for kvaliteten av erfaringene.

Rett voksen på rett plass er en av forutsetningene for at ny alders- og gruppestruktur i barnehagen skal fungere. Ved at barnehager går over fra f.eks. to-avdelings barnehage til å bli avdelingsløs barnehage hvor barna delvis er i faste baser, så er en av forutsetningene for et kvalitativt bedre barnehagetilbud at personalet skal kunne ta i bruk sine ressurser på områder hvor de er trygge og har kunnskaper/erfaringer. En bedre utnyttelse av den enkeltes ressurser, det kan være en av gevinstene ved ny alders- og gruppestruktur. Personalet får med det mere frihet til å holde på med det som de er spesielt opptatt av, og de får tid til å fordype seg i det.

3.2.2 Praktiske forutsetninger

Tid til kompetanseheving i endringstider er en av forutsetningene for å kunne sikre at innholdet også endrer seg til det positive. Med tid til kompetanseheving dreier det seg ikke bare om ting som skjer utenfor barnehagen, men også om indre forhold som f.eks. møter. Dette krever ressurser ikke bare i forhold til tid, men også økonomi. I en endringsperiode blir det viktig å ha tilstrekkelig tid til diskusjon, og da kan det være behov for flere møter enn når en er inne i det nye systemet. Det blir viktig å kunne diskutere erfaringer fra en prøvetid, og viktig å kunne få fram slike erfaringer hvor både prøving og feiling er tillatt.

Likedan tilstrekkelig tid til å kunne analysere og bearbeide de erfaringer som er gjort. Erfaringsspredningskonferanser for de andre barnehagene i kommunen, kan være en praktisk måte å spre erfaringer ut på.

Ny praksis fører også ofte til ny organisering og ny dagsrytme.

Det skal planlegges ut fra et helhetlig tilbud.

Ved endring som påvirker innholdet, må en også se på barnehagens fysiske utforming.

3.2.3 Samfunnets forutsetninger ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

Her tenkes spesielt på de forutsetningene som kommunen, barnehageeier og foreldrene har i forhold til temaet kvalitet på innholdet.

Ved valg av ny alders- og gruppestruktur i barnehagen, er det viktig at nærmiljøet ser på "den beste løsningen her hos oss". En organisering kan passe for det ene samfunnet, noe annet for det andre. Tid til diskusjon hva som er bra her, ser en har vært viktig. Og selvsagt kommer også barnehagepersonalet inn her. Å kunne ta et bevisst valg om hva dette samfunnet trenger på barnehagesektoren, skulle borge for kvalitet. Ved å gå ut fra sine egne forutsetninger, får en barnehage med alders- og gruppestruktur som passer denne kommunen.

Noen ganger kan kommuner oppleve at foreldrene synes at spørsmål om hva de mener om ny alders- og gruppestrukur er vanskelig å uttale seg om. Ny organisering kan for foreldrene være en fremmed måte å tenke barnehage på. De vet hva de har ut fra eksisterende tilbud. De kjenner kvaliteten på tilbudet slik det er i dag. På dette området er det av stor betydning den informasjon personalet gir. Det blir viktig hvordan personalet informerer om den nye organiseringens sterke og svake sider. Likedan foreldrenes muligheter til å komme med innspill underveis.

3.2.4 Barnehagens tause kunnskap og tradisjon

Et godt læringsmiljø gir muligheter for personalet til å bidra til en barnehage i utvikling. Det er ikke bare barna som trenger et godt læringsmiljø, det samme gjelder for personalet. Et godt læringsmiljø er ikke bare muligheter i form av kurs/seminarer, men også muligheter for holdningsskapende arbeid og erfaringslæring. En god metode for dette er pedagogisk veiledning.

Kurs/seminar kan bli et godt utgangspunkt til en kritisk diskusjon av egen praksis. Bl.a. over de tradisjonene barnehagen og skolen har. En kritisk diskusjon av egen praksis, kan være en god indikator på en kvalitativt god barnehage. Ved å starte med enkle, praktiske ting som f.eks. juleforberedelsene, så kan en når diskusjon av praksis er blitt mere "ufarlig" gå over til andre deler av barnehagedagen. Slik er det viktig at barnehagen har tid og kultur for at slik diskusjon kan skje. Ved endring av barnehagens praksis, så er det personalets grunnsyn det rettes spørsmål til. En god måte for å rede grunnen for slike diskusjoner, er at hele personalet deltar på samme kurs/seminar. Foredragsholdere som ved sin måte å angripe stoffet på, skaper debatt. Dette blir viktige både for å skape engasjement og inspirasjon.

3.3 Innhold og arbeidsmetoder

Den nye rammeplanen for barnehager gir et godt grunnlag for arbeid med kvalitetssikring. Fokus rettes mot hva barnehagen skal være samtidig som selve innføringa av rammeplanen også er et endringsarbeid. På den måten oppleves det som positivt at rammeplanen kom samtidig som utviklingsprogrammet. Hensikten med rammeplanen er å sikre kvalitet på innhold og arbeidsmetoder. Barnehagen stilles nå overfor krav til ny organisering, arbeids- og ansvarsfordeling, plass til improvisasjon/innspill fra barna og tid til planlegging.

Barnehager med ny organisering. f.eks. avdelingsløs barnehage med ny organisering av innhold og metoder, har ført til at barna har fått flere tilbud å velge mellom. Valg av tilbud er både inne og ute, men ett krav er det om at barna er en viss del av tiden ute.

Endring av barnehagens alders- og gruppestruktur, stiller store krav til personalets planleggingskompetanse. Barnegrupper må omorganiseres. Det må legges til rette for lek og læring til andre gruppesammensetninger enn tidligere. Det blir et økt innslag av små barn i hele barnehagen. Det enkelte barns behov skal ivaretas i de nye gruppene. Det skal planlegges ut fra et helhetlig tilbud. Alt dette virker inn på innhold og arbeidsmetoder.

Kvaliteten i barnehagen heves ved at planlegging i større grad retter seg mot barnegruppen og ikke mot avdelinger.

Når barnehagen endrer seg fra å være for barn i alderen 3 - 7 år til et tilbud for barn i alderen 0 - 7 år, da stilles det nye krav til personalets kompetanse, både når det gjelder planlegging, men også med tanke på valg av innhold og arbeidsmetoder. Personalet ser da behovet for ny kompetanse når barnehagens innhold og arbeidsmetoder skal bli tilpasset den nye gruppen barn.

Og det kan oppleves som en utfordring fra personalet når det skal planlegges for nye aldersgrupper.

Ved store endringer fra den tradisjonelle måten å organisere barnehagen på, blir utfordringene på innholds- og metodesiden tilsvarende store. Når f.eks. en barnehage skifter i løpet av ukens dager på å være en-avdelings og to-avdelings, da kan det bli en del prøving og feiling før en finner den gode løsningen. I en slik barnehage kan enkelte barn i løpet av uka skifte mellom de ulike avdelingene. De får to barne- og personalgrupper å forholde seg til. Dette stiller krav til innhold og organisering. En må utarbeide ulike opplegg for de ulike alderstrinn/utviklingstrinn innen basis- og de ulike fagområdene. En må kunne utarbeide planer for de fem fagområdene og se på hva som skal vektlegges i de ulike gruppene. Og månedsplanene må bli konkrete i forhold til den nye rammeplanen.

Hvilket opplegg de voksne presenterer barna og valg av dagsrytme, blir vesentlig for opplevelsen av innholdet. Barnehagen skal ikke bare gi tilbud til alle aldersgrupper eller utviklingstrinn. Barnas trivsel og utvikling stiller krav til progresjon i tilbudet.

Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen krever større oppmerksomhet rettet mot personalets observasjonsrutiner. Det kreves observasjon av barn i gruppe og av enkeltbarn, av samspillet barn - barn og av barn - voksne. Observasjon er skriftliggjøring (dokumentasjon), og må være både prosess- og resultatorientert.

Endring i gruppen krever endring av barnehagens innhold og metoder. Små barn i gruppen fører til mere bøying og bæring. Kontakt med fysioterapeut hvordan slitasje/skade kan forebygges er et råd før det nye innholdet og metodene skal legges.

Endring av alders- og gruppestruktur, krever aktiv jobbing for å få det nye til å fungere. Flere prøver med baseoppdeling i forhold til innhold/tilbud, og dette krever nært samarbeid mellom de ansatte. En skal både endre rutiner og holdninger hos barna og personalet.

3.4 Resultat og vurdering, -fokus på kvalitet i barnehagen i endringstider, nettverkets erfaringer

Hva som er kvalitet, det er et tema som det er vanskelig å svare kort på. Men når styreren opplever at både barn og personale er mere glad i hverdagen, da kan det være en meget god indikator på bedre kvalitet. Slik har deltagelse i utviklingsprogrammet gitt personalet en kompetanse som de er svært glade for. Dette har gitt seg utslag i en opplevelse av at endringsarbeidet har kostet, men det har også gitt mye.

Kvalitet av barnehagens innhold er også mulighet for vurdering og utvikling av arbeidet, erfaringer og holdninger.

Erfaringer fra nye alders- og gruppestruktur i barnehagen har vist at personalet merket mest nytt innenfor innholdet i barnehagedagen.

Erfaringer fra de fem kommunene synes å vise at kvaliteten på innholdet bedres ved å ha aldersinndelte grupper ihvertfall en del av dagen/uka. Flere barnehager har benyttet seg av baseprinsippet, mens andre har gått mere mot rene aldershomogene grupper. Personalet opplevde at det var lettere å legge opp til aktiviteter for de ulike alderstrinnene ut fra modning og utvikling. Kontakten barn - barn og barn - voksen ble også bedre i smågrupper som f.eks. basegruppene. Ved å dele opp barnegruppa i smågrupper, har en fått flere voksne på hver gruppe enn om en hadde fortsatt med avdelingsinndeling. Og økt samarbeid på tvers av tidligere avdelinger har gitt personalet mere felles holdning til arbeidet i barnehagen. Det er blitt mere snakk om "våre" barn enn om "mine" og "dine" barn. Barna har også fått bedre kontakt med alle voksne. Dørene er åpne, alle barna kan gå fritt mellom avdelingene. Dette har ført til at barn og voksne er blitt mere kjent med hverandre. Kontakten er ikke lengre begrenset i hovedsak til uteleken.

Barnehager har også opplevd at barn som skal fra 0 - 3-års avdeling til 3 - 7 års avdeling ikke trenger så lang tid på tilvenning. Det viser seg at barna har fått bygd opp trygghet i forhold til hele barnehage, ikke bare i forhold til sin avdeling. Personalet er også blitt flinkere til å hjelpe hverandre i det daglige arbeidet. En trenger ikke lenger snakke så mye om samarbeid da det er blitt en mere vanlig arbeidsmetode. Det er mye kontakt hele dagen, og det velges fellesaktiviteter der hvor det er mulig.

Ved å dele opp "tenkinga" i underområder som fysiske forhold, organisering, pedagogikk og personalet, ble det enklere å se den nye barnehagens innhold og metoder og dermed kunne planlegge godt. En kartlegging av nå-situasjonen førte til at personalet kunne se hvor utfordringene var i forhold til målene i den nye situasjonen.

Endringer i det fysiske miljøet førte til at innhold og metoder måtte endres.

Ny organisering kan føre til at personalet opplever at de har mindre tid til en del omsorgssituasjoner enn tidligere.

Spesielt i forhold til de yngste barna, var det viktig å se på om endringene av rutinene ga småbarna tilstrekkelig tid og ro i rutinesituasjonene.

Men endring trenger ikke oppleves som negativt for barna. Erfaringer fra flere av kommunene viser at ved endring av organisering og dagsrytme, så viser barna positive reaksjoner. De opplever at dørene er mere åpne mellom tidligere avdelinger, at de har mere å velge i og at de lettere når venner på tidligere andre avdelinger i barnehagen.

Enkelte barnehager opplevde at 1 -2-åringene kunne oppleve utrygghet i stor barnehage. Viktig for å kunne forbedre kvaliteten ble det å finne ut hva som var grunnen til denne utryggheten.

Det oppleves som en utfordring å skulle planlegge for nye aldersgrupper. Og nye aldersgrupper stiller nye krav både til planleggings- og faglig kompetanse hos personalet.

Ved endring av innhold og arbeidsmetoder, så er det viktig at alle får informasjon om de endringer personalet planlegger. Dette gjelder foruten hele personalgruppen både barna og foreldrene. Endring må skje trinnvis. Flere erfarte at det var lite lurt å gape over for mye på kort tid. Alle må trekkes med i endringsprosessen.

En ny organisering som følge av at gruppene endres, vil kunne oppleve motstand selv med god planlegging. Det ligger mye tradisjonell avdelingstenking i veggene. Og dette kan selvfølgelig få mye å si for innholdet i barnehagen.

Barna ser ut til å mestre den nye organiseringen bra. Personalet trenger mere tid til å lære seg å tenke og handle på nye måter. Personalet ser ut til å være mere bunden av tidligere praksis enn barna. Spesielt kan det se ut som om dette gjelder personalet i reduserte stillinger. Dette var noe som ble bemerket fra flere av kommunene, og her ligger det sannsynligvis en stor utfordring.

Valg av aktiviteter og steder å være i barnehagen ser ut til å virke positivt på barnas forhold til venner. Det ble lettere å ta hensyn til barnas vennskap med hverandre når barnehagen tente helhet isteden for avdeling. Positivt med "husfølelse" istedenfor "min avdeling".

Foreldresamarbeidet blir en viktig del i et endringsarbeid. På hvilken måte skjer foreldresamarbeidet? Hvordan fungerer det foreldresamarbeidet vi har når det er kvaliteten av barnehagens arbeid som er det sentrale?

Bruk av vurderingsskjema er en metode. En annen er å bruke foreldresamtalene aktivt både i forhold til endringsarbeid og i arbeidet med årsplanene.

Og på foreldremøtene må det drøftes: hva mener foreldrene om kvalitet?

Viktig blir det å ta foreldrene med på råd hvordan en skal aktivisere foreldregruppen slik at de får delta i de endringer som skjer. Finne aktiviteter slik at slike diskusjoner skjer.

Kvalitet i foreldresamarbeidet er også når en viser i praksis at innspill fra foreldrene blir tatt på alvor. Dette er en forutsetning for å få mere foreldreengasjement.

Det har vært positivt at den nye rammeplan for barnehager kom samtidig med utviklingsprogrammet. Rammeplanen krever en plan for vurderingsarbeidet. På den måten kan rammeplanen og endringsarbeidet i tilknytning til utviklingsprogrammet utfylle hverandre. Det at utviklingsprogrammet har bidratt med selvkartleggingspakken som hjelpemiddel, har lettet vurderingsarbeidet.

Kvalitet er å se at ting ikke fungerer og om nødvendig kunne gå tilbake til tidligere praksis. D.v.s. at gode vurderingsrutiner er en viktig forutsetning for kvalitet i endringsarbeidet.

Men også på dette området, vurdering, skal en få nye og bedre rutiner. Det er ikke en selvfølge at dette fungerer, men her er det en stor styrke med sammenhengen utviklingsprogrammet og rammeplanen.

Når flere aldersgrupper blir sammen, øker det behovet for kortere intervall av vurdering. Nye rutiner må utarbeides og prøves også på dette området, f.eks. med fast vurdering av enkeltbarn hver 14. dag.

Krav til endring av barnehagen stilles fra ulike grupper. Men skal kvalitet på tilbudet opprettholdes eller kunne bli bedre, så er det visse rammefaktorer som må være tilstede. I en hektisk og uforutsigbar hverdag, så stilles krav til kvalitet fra brukerne. Men krav til rammene, må i stor grad kunne stilles av utøverne av yrket.

"Å gå fra en fleravdelings barnehage til en åpen barnehage, er en prosess som tar tid. En del av personalets kunnskap er taus kunnskap. Det tar tid å snu på rutiner og finne nye og bedre løsninger å omorganisere barnehagen på. Men så langt ser det ut som om barna trives, finner seg nye lekekamerater og synes det er flott med det de har å velge i. de voksne trenger lengre tid enn barna. Det har vært perioder hvor de voksne ikke har visst hvor de skulle være, og hvor en gjerne skulle ha vært på flere steder samtidig. Når utgangspunktet er en stor barnehage som ikke er bygget for å være avdelingsløs, så har de fysiske rammene også enkelte ganger gjort det litt vanskelig. Men problemer/utfordringer er til for å løses! Personalet har hatt en spennende og utfordrende tid bak seg, de er ennå under veis og har ikke helt funnet sin form". (Naustdal)

 

Kapittel 4 "Det du har, viser hvilken vei du må gå!"

"Vi har opplevd dette utviklingsprogrammet som positivt og morsomt! Hele personalet er både motivert og positivt innstilt til endring. I løpet av dette året vi har vært med, har vi gjort mange nyttige erfaringer. Til å begynne med kasta vi oss ut i det - og satte skyhøye mål - men etterhvert som vi jobbet oss frem, oppdaget vi at det er mer lønnsomt å konsentrere seg om få ting av gangen istedenfor alt på en gang. Når denne tenkingen slo rot, ble det mere ro i arbeidet - og grundigere diskusjoner og utføring av planer."(Kåfjord)

I dette kapitlet vil vi rette fokus på ny alders- og gruppestruktur med vekt på praktiske spørsmål en bør være oppmerksomme på. Også her er stoffet sortert etter de ulike områdene i rammeplanmodellen. Noen synspunkter kan sikkert høre hjemme flere steder. Det meste av stoffet i dette kapitlet, hører hjemme under overskriften "didaktiske forutsetninger, -erfaringer på dette området ved ny alders- og gruppestruktur".

Fokus-modellen (Kristoffersen 1995)

   

Resultat og vurdering

   
         

Fokus på praktiske spørsmål

ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

   

Innhold og arbeidsmetoder

 
     

Didaktiske forutsetninger

 
         
   

Mål

   
         

4.1 Mål

Hovedmål var å få erfaringer som kunne bidra til en barnehage i takt med samfunnets krav til fleksibilitet og brukertilpasning.

Når kommunene så på mål for fremtidig barnehagedrift, var det flere som oppdaget at behovet for barnehager måtte føre til en del nytenking på dette området. Gammel tenking var ikke hensiktsmessig å ta uten videre. Dette ga seg f.eks. utslag i at ved bygging av en ny barnehage, var et mål å få en barnehage som var i samsvar med kommunens behov i overskuelig framtid.

Behovs- og brukerundersøkelser ble her et viktig. Det skjedde en diskusjon og bevisstgjøring både når en lager/bestemmer spørsmålene, når svar skulle bearbeides og når resultatet skulle presenteres.

Behovs- og brukerundersøkelse ble slik viktig for de konklusjoner som utgjør grunnlaget for videre arbeid med analyse, drøfting og prioritering av konkrete utviklingstiltak i kommunen /barnehagen.

Med andre ord kan en si at den førte til en dokumentasjon som var viktig for å kunne sette realistiske mål for en ny tid.

4.2 Forutsetninger, erfaringer på dette området ved ny alders- og gruppestruktur

Dette punktet blir delt i personalets forutsetninger, praktiske forutsetninger, samfunnsmessige forutsetninger og barnehagens kultur/tradisjon.

4.2.1 Personalets forutsetninger, erfaringer vedrørende ny alders- og gruppestruktur

Her vil vi si noe om personalets erfaringer når det gjelder mere praktiske rutiner og organisering av personalet sett i forhold til det å kunne arbeide men ny alders- og gruppestruktur.

Personalressursen og organiseringen av den

Barnehagens fleksibilitet er blitt mindre ved at bemanningen er blitt redusert noe som følge av at barnetallet er gått ned noe. D.v.s. at skal barnehagen være fleksibel og f.eks. kunne ta inn barn på tilfeldig ledige plasser, så må en ikke gå ut fra en minimumsnorm når det gjelder personaltetthet. Å være fleksibel, det koster.

Bruk av fast vikar betyr en "overbemanner" til daglig når alle er på arbeid, men er underbemannet når flere er borte samtidig. Har hatt en positiv virkning på sykefraværet, og arbeidet som utføres har en bedre kvalitet enn ved stadig skifte av vikarer. Kostnadsmessig er dette også rimeligere.

Personalet får områder til fordyping etter kompetanse og interesse, skifte etter 1/2 år slik at personalet kan prøve nye oppgaver.

Mindre personale enn tidligere, ikke p.g.a. ny organisering, men annen reduksjon, letter det administrative arbeidet. Gruppen er blitt mere fleksibel.

Personalets planlegging i endringstider

I denne perioden er det spesielt viktig med milepælplan med oversikt over arbeidsoppgaver som en måtte gjøre og hvem sitt ansvar dette var.

Å gå fra en tre-avdelings barnehage til en avdelingsløs barnehage, er en prosess som foregår for det meste inne i hodet på personalet. Det vil skje mange "indre diskusjoner", for en har med seg sin gamle måte å tenke på. Når en snur på rutinene, så vanskeliggjør en hverdagen. En trenger lengre tid til å finne nye og bedre løsninger, det blir mye prøving og feiling.

Nye alders- og gruppestrukturer i barnehagene vil i første omgang føre til behov for å få til planleggingsrutiner. Når f.eks. en barnehage er 2-avdelings barnehage 3 dager p.r. uke og 1-avdelings barnehage 2 dager p.r. uke, så vil det si at noen av barna går i begge gruppene. Det vil også si at disse barna har to personalgrupper å forholde seg til. Og skal barna få et godt tilbud, så stilles det ekstra krav til at disse to personalgruppene kan samarbeide, og til det trenger en tid og kanskje nye rutiner.

Men overgangen til ny gruppeinndeling har også resultert i at barnehagens personale lettere finner tid til planlegging og derigjennom kvalitetsforbedring i forhold til innholdet.

Lekegrupper er en organisering som er valgt ved flere barnehager. Den er en utfordring som krever god planlegging. Barna velger selv aktivitet. De voksne må tilrettelegge en rekke aktiviteter og fordele disse på utearealet og forskjellige rom inne i barnehagen.

Organisering av personalet og bruk av personalets kompetanse

Primærkontakter barn/foreldre/personalet er en ordning som benyttes i flere av kommunene. Denne synes spesielt viktig i endringstider.

Alle barn/foreldre har sin primærkontakt. Arbeidsfordeling mellom de voksne er i utgangspunktet styrt fra kompetanse og interesse. En ser på barnehagen sin samlede personalressurs som en helhet, -felles interesse og ansvar.

Alle voksne har 6 eller 3 barn som de er primærkontakt for. Primærkontakten har 3 barn under 3 år eller 6 barn over 3 år

Primærkontakten har ansvar for oppfølging av barnet på alle områder, men pedagogisk leder har det overordna ansvaret og veileder assistenten.

Pedagogen har ansvaret for like mange barn som tidligere, d.v.s. etter barnehagelovens norm. Barna får fast pedagogisk leder. Assistenten får tildelt tilknytningsbarn. Assistenten får nye utfordringer ved at de som tilknytningskontakt må delta i foreldresamtalene.

Tidligere planla hver avdeling i egne avdelingsmøter. Nå deltar alle, fra assistenter til pedagogisk leder, i planleggingen. Dette medfører planlegging for hver gruppe. I aldersinndelte grupper blir innholdet bedre tilrettelagt i forhold til alder og utviklingstrinn.

Flere grupper fordelt på forskjellige aktiviteter krever mer systematisk og fordelt observasjonspraksis fra hele personalet. Dette krever at de voksne får tilfredsstillende verktøy og skolering til å drive observasjon.

4.2.2 Praktiske forutsetninger

Fysiske forandringer ble foretatt ved flere av barnehagene.

Fysiske forandringer som felles inngang og felles garderobe. De tradisjonelle avdelingene ble omarbeidet til fag/temarom, med ulike samlinger av leker og utstyr i forhold til dette. De minste barna hadde fremdeles sin egen base.

Flere ønsket å organisere det fysiske lekemiljøet slik at det ikke blir avdelinger, men en helhet. Tidligere hadde begge avdelingene ved en to-avdelings barnehage identiske rom, det ble dobbelt opp av svært mye. Til hvert rom har sin funksjon, en trenger ikke lenger dobbelt opp av alt.

En barnehage er som oftest ikke er bygget for å være avdelingsløs. Med fysiske rammer som gjør ting av og til litt problematiske. Men problemer er til for å løses! En spennende og utfordrende tid, men det tar tid å finne sin form.

Ved nybygging var det i en kommune behov for mere enn en avdeling, men ikke for en to-avdelings barnehage. Forenklet to-avdelings barnehage er benevnelsen blitt. Barnehagen har baser for barn i alderen 0-3 og 3-5 år, men en åpning løsning slik at avdelingene kan slås sammen. Personalet arbeider i faste baser, men gjør praktisk arbeid på begge avdelingene.

Andre fysiske forandringer ved nye alders- og gruppestrukturer kan være å dele store rom for å kunne gi flere grupper egnede plasser ved å sette inn halv-vegger.

Møtene i barnehagen

Ny alders- og gruppestruktur har ført til behov for nye møterutiner i barnehagene. Som et eksempel fra en åpen "fleravdelings" barnehage, vises ulike typer møter:

  • teammøter 1 time p.r. 14 dag
  • ledermøte 1 time pr.uke
  • gruppeplanlegging 1 time hver 14. dag for assistenter
  • personalmøte ca. en gang p.r. mnd.

Dagsrytmen

Endring av dagsrytmen spesielt med tanke på bedre tilpassing til de minste barna sine behov, har skjedd i flere barnehager.

At barna er ute/inne til ulike tider og at barnehagen kan sees under ett slik at en ikke trenger så mye dobbelt opp av leker og utstyr, gjør at en trenger mindre av enkelte saker.

Ved bruk av verkstedprinsippet får hvert rom sin funksjon. Fysiske forhold fører til valg av organisering og dagsrytme.

Inne- og uteleken kan skje på forskjellig tid på dagen ved at en har ulik dagsrytme for store og små barn. Barnegruppa får da god plass både inne og ute, og det blir mer enn nok utstyr.

4.2.3 Samfunnsforutsetninger

Foreldresamarbeid

Foreldrene blir orientert om endringsarbeidet gjennom foreldresamtaler og møter. Her blir det spesielt tenkt på praktiske endringer.

4.3 Innhold og arbeidsmetoder

Avlæring/ny læring/ny praksis

Endringsarbeid er å ta i bruk ny erfaring/læring, men også at gammel læring må avlæres. Samtidig med at en innfører noe nytt, må en "ta vekk" noe gammelt. Men dette skjer ikke av seg selv. Det er nødvendig å bruke tid til diskusjon omkring hvilke rutiner og verdier en skal legge bort for å få plass for nye prioriteringer.

Fordelene ved ulike driftsformer må kunne diskuteres med hele personalgruppen.

Organisering av barnegruppen

Organisere barnegruppen slik at en kan legge forholdene til rette for å dekke barnas behov etter alder og modenhet.

Barnegruppen kan deles etter alder og er ute/inne på forskjellige tider.

Trange garderober førte til nye rutiner. Gå ut/inn med smågrupper etter tur ved av/påkledning for å få bedre ro til dette arbeidet.

Bruke de ulike rommene mere fleksibelt når hele barnehagen kan tenkes som en enhet.

Tilbud om f.eks. halv plass til de som ønsker det førte til fornøyde foreldre og personale men ledige plasser. Dette førte til at barnehagens personale tok initiativ til å starte forsøk med SFO i barnehagen. Forsøket skal gå en tidsbegrenset periode før det vurderes og eventuelt blir videreført som en varig løsning.

Når det gjelder planlegging av oppløsning av avdelingene: planer for gruppeinndeling av barna, aldersinndelte grupper og basisgrupper, rammer for dagsrytme, det fysiske miljøet, og her er det viktig at hele personalet deltar i planleggingen.

Pedagogene har hvert sitt fagområde valgt ut fra det som de er dyktige på og i samsvar med Rammeplanen. pedagogen har hvert sitt fagområde sammen med to assistenter. De andre voksne følger gruppen rundt.

Barna har et fordypningsområde 3 uker i gangen, etter det skifter vi til et nytt fagområde og nye voksne. De minste har en voksen fast med seg.

Lekegrupper/basisgrupper er som tidligere omtalt opprettet ved flere barnehager. To ganger p.r. uke er barna samlet i lekegrupper med de samme voksne som de har som primærkontakt.

Når barnehage og skole blir en enhet, stiller planlegging av innholdet store krav til felles forståelse og samarbeid. Det må brukes tid til dette arbeidet.

4.4 Resultat og vurdering

Endring av alders- og gruppestruktur krever my praktisk tilpassing om det skal fungere. Tid til drøftinger både når det gjelder praktiske og faglige spørsmål blir viktig. F.eks. kombinasjon en-avdelings og to- avdelings barnehage. Uka blir todelt da det blir stor forskjell på tirsdag/torsdag og mandag/onsdag/fredag. Krever ulik metodikk og pedagogikk, men også tid til å drøfte de praktiske konsekvensene den store variasjoner på dagene-barn-personale- innhold-gruppesammensetting. Og barnehagens fysiske lokaler, -er de tilpasset 0-7-års grupper? Hvordan organisere dagen slik at de store barna får ha en del lek uforstyrret fra de minste barna?

Ressurser er et annet viktig spørsmål.

En ser at en utnytter barna og personalets ressurser bedre når barnehagen sees mere på som en helhet. Ved å organisere hele barnehagen i ulike temarom, kan en spare på innkjøp

Dette krever nye rutiner.

Barnehagenes fleksibilitet ser en også påvirkes av forskjellige praktiske forhold. Og ved å ha en personaltetthet litt over normen til vanlig, er barnehagen bedre rustet i forbindelse med sykdom hos personalet. Men fleksibilitet både koster og sparer, her må en se helheten.

Kapittel 5 "Som ringer i vannet"

"Kursserien i endringsarbeid har gjort det mye lettere å få gjennomslag for forandringer. Mange av personalet tar initiativ sjøl til forandringer slik at noen ganger føler styrere og rektor seg som bremseklosser for de er redde for å sette igang for mye."

(Lierne)

Erfaringsinnhentingen fra de fem kommunene angående "ny alders- og gruppestruktur i barnehage" har vist at endringene går i retning av et mangfold. Det blir viktig å synliggjøre våre barnehager, deres forutsetninger og de vilkår som finnes i vårt hurtig endrede samfunn. Det forutsetter en virksomhet som fortsetter å utvikle det beste i barnehagenes pedagogiske tradisjon, der en står i dialog med nyere småbarnsforskning, men også kan lære av egne erfaringer.

I arbeidet med å synliggjøre de konsekvenser og erfaringer en har fått ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen, må den enkelte barnehage/kommune finne veier å gå som passer for dem. Finne en måte hvor en tar vare på det beste i sin egen tradisjon, gå ut fra de forutsetningene som finnes i egen kommune samtidig som en må våge å prøve noe nytt og kunne korrigere tidligere oppfatninger og løsninger. Det blir viktig å påvise og argumentere for de muligheter som finnes i kommune-Norge.

Slik blir det ikke en løsning som blir den riktige. Og det viktige for dette nettverket, ble å vise bredden, vise mangfoldet fra erfaringene fra disse fem kommunene. Vise hvor ulik før og nå- situasjoner er for kommunene, hvor interessante erfaringene likevel er, og hvor viktig det er å gå ut fra det som føles som et behov fra den aktuelle barnehage/kommune.

I dette mangfoldet framsto det en del fellestrekk som vil bli forsøkt belyst i dette kapitlet.

5.1 Om overføring av erfaringer fra en kommune til en annen

Kan andre lære noe av erfaringene til disse fem kommunen som har deltatt i nettverket "ny alders og gruppestruktur i barnehagene"?

Når det gjelder erfaringsspredning/erfaringslæring, så er det viktigste verbet ikke å tale, men å lytte. En reflektert lytting hvor det kan skje perspektivbytting. Ens egen måte å gjøre ting på blir møtt med en annens synspunkt, og i dette møtet kan refleksjon over praksis føre til ny praksis. På den måten kan medlemmene i et nettverk bli medkonstruktører i hverandres endringsarbeid.

I vårt møte med utfordringer og erfaringer, blir det vår subjektive opplevelsen vi sitter igjen med. Vår opplevelse av endringen blir ikke fult ut objektiv. Vi ser/opplever det som vi lyktes med å se. Derfor blir de andres subjektive opplevelser viktige for å komplettere erfaringene. Ved å la alle disse subjektive erfaringene konfronteres med hverandre, så berikes de, og de kan både bli uttalt og viktige for andre. Men for at et utbytte skal være mulig, så er det viktig med god og gyldig dokumentasjon (Wallin 1996).

Det er umulig å gjengi alt som har skjedd ute i kommunene med deres arbeid med ny alders og gruppestruktur, men ved å velge fokus, kan en konsentrere seg om deler av temaet. Arbeidet med temaene har klart gjort både den enkelte barnehage, men også barnehageadministrasjonen bedre i stand til å dokumentere sine erfaringer slik at andre kan få tak i opplevelser/erfaringer. Personalet er blitt flinkere til å sette ord på det de gjør. Mye av det som er skjedd i utviklingsprogrammet, hadde barnehagene likevel arbeidet med. Men utviklingsprogrammet har gjort sitt til at en har fått satt erfaringene ned på papiret. F. eks. så har selvkartleggingspakken her vært et godt verktøy som kan brukes også etter utviklingsprogrammet er ferdig. Eller det som sannsynligvis skjer, at selvkartleggingspakken blir ennå mere tilpasset barnehagene. D.v.s. at den også utvikler seg i takt med nye behov.

Denne formen for bevisstgjøring på at endring skjer og hva som forårsaker endringen, kan bli en måte å tenke intern kompetanseoppbygging på også for andre kommuner/barnehager under utviklingsprogrammet, men også etterpå.

For å synliggjøre de erfaringene gruppen vil peke på, benyttes også i dette kapitlet fokusmodellen. Men her vil vi ennå tydeligere bruke rammeplanmodellen som inspirasjon og vise hvordan valg av innhold/tema og arbeidsmetoder henger sammen.

Fokus-modellen (Kristoffersen 1995):

   

Resultat og erfaringer

   
         

Fokus på ny alders- og gruppestruktur i barnehagen,

hva andre kommuner/

barnehager lære av de fem kommunene i nettverket

"Ny alders- og gruppestruktur i barnehagen"

   

Innhold og arbeidsmetoder

 
     

Didaktiske forutsetninger

 
         
   

Mål

   
         

5.2 Mål med ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

"Ny alders- og gruppestruktur" vil hele tiden måtte sees i forhold til eksisterende alders- og gruppestruktur. Og erfaringene fra de fem kommunene har vist at der er det stor bredde på hva som er "gammel" og "ny" alders- og gruppestruktur i barnehagene.

Som mangfoldet av ulike barnehager ble vist i innledningskapitlet, så er det viktig at konkretiserer hva er alders- og gruppestruktur i barnehagene i denne kommunen/barnehagen før nye mål blir satt opp. Med andre ord viktig med en

diskusjon omkring hva er målene med en ny alders- og gruppestruktur. Hvem definerer målene, for hvem?

En diskusjon omkring hva som er kvalitet ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagene hører også hjemme her Hva slags kvalitet skal endringene hva, hvem skal definere denne kvaliteten? Vi vil her vise til kapitel 3.4 "Den gode barnehagen" i rammeplan for barnehagen.

Med andre ord, så ser det ut som målet med endringen samt en klargjøring av kvaliteten, er viktige ting å se i sammenheng i endringstider.

Målet med denne rapporten er at andre kommuner/barnehager skal få inspirasjon fra erfaringene fra disse fem kommunen til å finne sine mål for hvordan alders- og gruppestrukturen kan være i deres barnehage/kommune i umiddelbar framtid.

Det er ikke målet at andre skal kopiere, men at rapporten skal kunne bidra til nye perspektiv og inspirasjon når disse spørsmål diskuteres i de ulike kommuner/barnehager.

5.3 Forutsetninger av betydning når en skal se på ny alders- og gruppestruktur i barnehagene

Her vil vi prøve å vise noen av de forutsetningene som vi tror var av betydning i denne prosessen.

5.3.1 Personalets mening om sine forutsetninger

Dette vil vi illustrere med et sitat fra en av styrerne fra nettverkskommunene:

"Den nye barnehagen stiller om mulig større krav til personalets kompetanse og den enkeltes mulighet for utvikling".

Erfaringene fra de fem kommunene synes å vise at den største utfordringen ligger i det at store endringer på barnehageområdet peker fram mot en ny voksenrolle og en diskusjon om barnehagens pedagogikk.

Nye utfordringer i en tid preget av hurtige endringer viser at en må rette et kritisk blikk mot den teori og tradisjon som i stor grad har vært utgangspunktet for den pedagogiske praksis i barnehagen. Personalet etterspør ny teori, teori om andre måter å drive en barnehage på, andre måter å se på hva barn på ulike alders- og utviklingstrinn trenger.

D.v.s. at personalet sier at de ikke uten videre har de forutsetningene som er nødvendige for den nye barnehagen. Men at de har et godt utgangspunkt!

5.3.2 Praktiske forutsetninger i endringstider

Det er selvsagt også viktig at praktiske forutsetninger ved endring kommer fram i lyset. Når nettverkskommunene har sett på praktiske forutsetninger, er det tydelig at endringer både sparer og koster i form av økonomi og andre ressurser.

Også her er dokumentasjon av konsekvensene viktig i den videre diskusjonen.

5.3.3 Samfunnets forutsetninger

Både foreldre og kommune/eier stiller krav om at barnehagene må endre seg.

Kravet om endring som et ønske utenfra, men også som skal møte virkeligheten inne i barnehagene. Endringsarbeid kan gi både positive og negative erfaringer, men vesentlig i disse tider vil være at en ikke blir stående alene med negative erfaringer hvis disse skulle oppstå. D.v.s. en

ennå større betydning av et samarbeid og en ansvarsavklaring mellom barnehage og kommune/eier.

5.3.4 Barnehagens tause kunnskap og tradisjon ved ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

Kunnskap er ikke alltid tilstrekkelig. Men mangel på kunnskap vil sannsynligvis gjøre endringsarbeidet vanskeligere da en kunnskap kan fungere som et korrektiv (Haug 1996).

Fokus på barnehagens tause kultur og tradisjon har vist styrken med

en kultur for prøving og feiling, hvor det også er tillatt å gå tilbake på tiltak etter en prøveperiode.

5.4 Innhold og arbeidsmetoder for å arbeide mot ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

Rammeplanmodellen benyttes for å vise at det ikke er så lett å skille mellom innhold/tema og metoder, at dette flyter over i hverandre og gjensidig påvirker hverandre.

Med innhold/tema menes her de spørsmål som nettverket valgte å sette fokus på.

 

Personalets

situasjon i

endrings-

tider

     

Praktiske

spørsmål

i

endringstider

     

Kvalitet i

barnehagen i

endringstider

   
           
           

Her vil vi peke på ulike erfaringene fra nettverkskommunene, ulike områder som har vist seg viktige i denne perioden.

Kartlegging av behovet for kunnskap og kompetanse samt gi/vedlikeholde ny kompetanse

Kompetanse som delvis må skaffes, delvis må vedlikeholdes og delvis må utvikles. Her dreier det seg om arbeidsgivers behov for å sikre kvalitet, ikke bare en enkelte arbeidstakers behov for individuell utvikling.

Det blir viktig at en har god tid i planleggingsarbeidet, slik at hele personalet og foreldrene får delta. At hele personalet deltar på en del av kompetanestiltakene, har en erfart har øker verdien av dette tiltaket.

Vurderingskunnskap,

d.v.s. både kunnskap om observasjon og dokumentasjon i tillegg til mere generell vurderingskunnskap

Flere grupper fordelt på forskjellige aktiviteter krever mer systematisk og fordelt observasjonspraksis fra hele personalet. Dette krever at de voksne får tilfredsstillende verktøy og skolering i å drive med observasjon.

Dialog med nyere småbarnsforskning

I endringstider er det spesielt viktig at personalet får tilgang til det som er nytt på barnehageområdet. Her kan en se for seg en kontakt med høyskolemiljøene.

Ulike verktøy i endringsarbeidet

Rammeplanen som verktøy for å bevisstgjøre hva en har av gode verdier og hva en trenger å forandre på. Synliggjøre for å kunne diskutere. Klargjøring og bevisstgjøring av mål og verdigrunnlag for barnehagen. Rammeplanen som et godt grunnlag for kvalitetssikring. Dokumentasjon blir nødvendig både som en del av utviklingsprogrammet, men også en del av rammeplanen med plan og gjennomføring av vurdering.

Dokumentasjonsmetoder

Dokumentasjon av endringer gjør at en kan ha en mere åpen diskusjon innad og utad fra barnehagen. Hele personalet må få kunnskap om dokumentasjon. Barnehagen trenger nye/endrede rutiner og kunnskap for å få hele personalet med i skriftlig dokumentasjon. Erfaringer fra dette året er at her har det skjedd mye i positiv retning.

Selvkartleggingspakken

Selvkartleggingspakken har blant styrere og rektor blitt positivt mottatt så langt. De synes at selvkartleggingspakken kan bli et hjelpemiddel i det videre arbeidet og ikke bare i utviklingsarbeidet. De regner med at de vil bruke noe av dette i det videre arbeidet framover også etter at utviklingsprogrammet er ferdig.

Det har også vært kurs i observasjon vinklet mot loggbok og skjema i selvkartleggingspakken.

Erfaringsutveksling/erfaringslæring

Ulik tiltak er blitt forsøkt når det gjelder erfaringsspredning. Både skriftlig, men også muntlig formidling på erfaringsseminar. Erfaringer er delt, diskusjoner/drøfting på egen arbeidsplass, tilbakemelding fra barnehagen om hva de vil være med på.

Erfaringsspredning er viktig og vanskelig, en må tro på positive ringvirkninger og eget initiativ. Men hva hvis dette ikke skjer?

Pedagogisk veiledning

Veiledning blir en viktig metode i endringsarbeid. Få hjelp til å finne "sin" måte å gjøre ting på.

Barna som veivisere i endringsarbeid

Barnet og barnehagepersonalet som medkonstruktører i denne sammenheng.

En pedagogikk som snakker med barnas, foreldrene og personalets stemme.

Rapporter om fornøyde barn som følge av endringer eller et mere oppglødet personale eller et personale som er blitt mere bevisst dokumentasjon/ synliggjøring.

Ta på alvor at barna kan være våre veivisere i denne utviklingen.

Samtaler

med noen utenfra om hvordan endringsarbeidet oppleves synes meningsfullt. Viktig å kunne ha noen å drøfte endringsarbeidet med, at noen kan se på det med "utenfrabriller".

Ledelse

Hva kreves av ledere når endringsarbeid settes i gang? Erfaringene syner at det er mye ansvar hos leder. Det ene er kunnskap om ledelse i endringstider, det andre er holdning til de som utfører endringsarbeidet. (Her tenkes med leder både styrer og kommunens barnehagekonsulent.)

Tørre tro på grasrota og barnehagepersonalets eget initiativ.

Barnehagene må ville endring, og arbeidsgiver må tørre å tro på ringvirkninger.

Nettverkets ønske: utvikling "nedenfra", men med støtte "ovenfra". Behovet for endring kan komme både nedenfra og ovenfra, men stor grad av egenaktivitet/deltagelse fra barnehagene om hvordan veien framover i endringstider skal utformes.

5.4 Resultat og vurdering av erfaringene fra nettverkets arbeid med ny alders- og gruppestruktur i barnehagen

Her vil vi sammenfatte det vi tidligere har pekt på som nettverkets erfaring.

Arbeidet med ny alders- og gruppestruktur viser:

  • at en går mot en ny voksenrolle i barnehagen for både førskolelærere og assistenter
  • hvor det er viktig å påse de ulike berørte parters delaktighet i endringsprosessen
  • hvor det legges større vekt på en reflekterende kultur
  • hvor fokus ikke bare dreier seg om endringer, men også pedagogisk kvalitet også i endringstider
  • at dette krever en annen form for planlegging og vurdering i barnehagen
  • med mere oppmerksomhet mot dokumentasjon av prosesser og resultat
  • med større fokus på læringsmiljøet i barnehagen
  • hvor "gammel" kunnskap må sees opp mot behovet for "ny og annen" kunnskap

5.5 Avsluttende kommentar og utfordringer videre

Erfaringene fra de 5 kommunene kan ikke alene stå for løsningene når det gjelder ny alders- og gruppestruktur i barnehagene, men kan være et bidrag i erfaringsutvekslingen som vil skje i tiden som kommer. Vi har prøvd å vise et mangfold.

Utfordringene framover synes å dreie seg om følgende:

- UTVIKLING AV EN MODERNE BARNEHAGE I EN MODERNE TID MED UTGANGSPUNKT I MODERNE TEORI OG PRAKSIS

-STYRKING AV EN REFLEKTERENDE KULTUR I BARNEHAGEN HVOR KUNNSKAPSSPIRALEN ER I EVIG BEVEGELSE

(Wallin 1996)

-EN UTFORDRING TIL BARNEHAGEADMINISTRASJONEN HVORDAN DE KAN FRAMSTÅ SOM INSPIRATORER OVERFOR BARNEHAGENE

Litteratur

Aanderaa,B. & Sagbakken,A. (1996) Si at vi har hele dagen! Rapport nr. 1.1 i Utviklingsprogrammet for barnehagesektoren Oslo, BFD

Gotvassli, K.Å. (1996) Barnehager - organisasjon og ledelse Oslo,Tano

Haug, P. (1996) Dilemma og utfordringer på det spesialpedagogiske feltet Notat

Kristoffersen, A.E. (1996) Barnas rolle i personalets planleggings- og vurderingsarbeid Trondheim, DMMHs Publikasjonsserie nr. 3 1996

Q-0903 B (1996) Rammeplan for barnehager Oslo, BFD

Wallin, K. (1996) Reggio Emilia och de hundra språken Eskilstuna, Liber utbildnig