Historisk arkiv

Kjønnsforskjeller i yrkesløp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Statsråd Sylvia Brustad

Kjønnsforskjeller i yrkesløp

5. desember 1996

Kjære alle sammen!

Jeg har gleden av å ønske velkommen til dette seminaret, hvor vi skal få ta del i noen ferske forskningsresultater om kvinner og menns yrkesløp i offentlig sektor. Kvinnenes inntog i arbeidslivet og i politikken har vært et av de mest markante og positive utviklingstrekk i norsk samfunnsliv de siste 25 årene. Arbeiderpartiet, fagbevegelsen og - framfor alt - kvinnebevegelsen har vært de viktigste drivkreftene bak disse fremskrittene. Forskning og ny kunnskap er viktig, når vi skal utforme alle sider av politikken - også likestillingspolitikken. Jeg mener at mye av drivkraften bak arbeidet for likestilling, har vært ny forskning og aktuell kunnskap om kvinners og menns situasjon i familie og arbeidsliv. Tilgang på ny kunnskap vil alltid være nyttig i det politiske arbeidet med å bringe samfunn og arbeidsliv videre i riktig retning. Når vi f.eks. jobber for likelønn i arbeidslivet, må vi vite hvilke faktorer som forklarer forskjellene i dag og hvordan lønnsgapet utvikler seg over tid og i løpet av yrkeskarrieren.

Det er derfor med stor forventning vi i dag kan legge frem de første resultatene fra et større prosjekt, Kjønnsforskjeller i yrkesløp. Prosjektet startet høsten 1994 og skal avsluttes med en hovedkonferanse med resultater fra privat sektor i februar neste år. I denne omgang gjelder det altså delprosjekter om lønn og karriere for kvinner og menn i kommunal og statlig sektor.

Det sentrale tema for prosjektet er å studere kvinners og menns yrkesløp, for å finne forklaringer på hvorfor det oppstår forskjeller i løpet av yrkeskarrieren. Tidligere forskning har kartlagt forskjeller mellom kvinner og menn i samme yrke, eller på samme stillingsnivå, på et gitt tidspunkt. Dette prosjektet vil gi kunnskap om hvordan forskjellene oppstår i yrkesløpet, med særlig fokus på lønnsutvikling og yrkesmuligheter.

  • Prosjektet skal søke å gi svar på hvorfor kvinner i mindre grad enn menn avanserer i jobbene sine og rykker opp i lederstillinger.
  • Et annet spørsmål er hvorfor kvinner fortsatt har et mer usammenhengende yrkesløp enn menn. Kvinner har flere og lengre avbrudd enn menn, de arbeider mye deltid og tar ut permisjoner. Det kan også påvirke yrkeskarrieren og lønnsutviklingen. Bør vi for eksempel sette inn enda flere tiltak for at førskolelærere i større grad skal bli i yrket og arbeide mer, er det av stor betydning at vi vet mer om hvorfor kvinner har et slikt yrkesløp.
  • I forbindelse med arbeidet for å endre permisjonsordninger i arbeidslivet, er det viktig med kunnskap om hvilke konsekvenser endringene vil få, både for lønnsutvikling og yrkestilknytting.

Kjønnsforskjeller i yrkesløp er delt i to hoveddeler, analyser i offentlig og i privat sektor. Det er kommunedelen som nå er avsluttet, og som skal presenteres her i dag. Det er gjennomført studier i utvalgte kommuner for å finne faktorer som kan ha betydning for lønnsforskjeller og karriereutvikling. Arne Mastekaasa har foretatt analysene, og Arne Mastekaasa legger frem resultatene.

Sammengenhengen mellom karriereutvikling og lønnsutvikling i staten, er temaet for Erling Barth's innlegg. Hun har benyttet statens sentrale tjenesteregister i et prosjekt finansiert av Administrasjonsdepartementet.

I løpet av prosjektet så vi nødvendigheten av å kartlegge hvilke styrings- og personalsystemer kommunene faktisk har. Det viste seg at det var vanskelig å hente inn den informasjonen vi trengte og at det var store variasjoner mellom kommunene.

Etter min vurdering er gode personaldata en helt sentral forutsetning for en målrettet personalpolitikk, og for å sikre et effektivt arbeid for likestilling i kommunene. Denne type konkurranse må være grunnlaget for arbeid med å utjevne forskjeller mellom yrkesgrupper mellom kvinner og menn, ikke minst for et systematisk arbeid for likelønn. På denne bakgrunn gjennomførte vi tilleggsprosjektet Kartlegging av styrings- og personalsystemer i kommunesektoren. Forsker Elisabeth Longva og prosjektleder Marit Hoel har skrevet rapporten, og de vil presentere resultatene.

Prosjektet kjønnsforskjeller i yrkesløp er finansiert av (BFD, SHD, KAD, AD), LO og Norsk kommuneforbund i fellesskap. Representanter fra disse har dannet en styringsgruppe som ledes av Barne- og familiedepartementet (statsekretær Ingunn Yssen). Prosjektet er med andre ord utviklet i nært kontakt mellom forskere og brukere. Et slikt samarbeid er nyttig, fordi resultatene underveis kan føre til nye spørsmål og behov for ny informasjon. I dette tilfellet ble resultatet en oversikt over personalsystemene i kommunene. Samarbeidet er også fruktbart fordi vi får et nært forhold til resultatene. Dermed blir det lettere å ta i bruk resultatene når nye likestillingspolitiske tiltak skal utvikles.

I tillegg har vi også vært så heldige å få Erling Barth til å komme hit i dag. Han skal fortelle om analyser han har foretatt i statlig sektor. Opprykk og karrieremuligheter i staten. Dette er et prosjekt som er finansiert av Administrasjonsdepartementet.

Disse prosjektene vil samlet gi oss en unik og omfattende innsikt i offentlig sektor som arbeidsgiver. Offentlig sektor er en viktig arbeidsplass for kvinner. Som kjent er hele 80 prosent av alle ansatte i kommunene kvinner, og de fleste kvinner med høyere utdanning velger offentlig sektor som sin arbeidsgiver. Offentlig sektor er derfor viktig i arbeidet for likestilling i arbeidslivet. Jeg ser også frem til å få resultatene fra privat sektor i dette prosjektet. Privat sektor har uttrykt bekymring for at de fleste høyt utdannede kvinner i dag velger offentlig sektor som arbeidsplass. Kvinner representerer i dag en viktig del av kompetansen i norsk arbeidsliv, og det er en kompetanse som i liten grad er benyttet i næringslivet. Det er sannsynligvis flere årsaker til at kvinner foretrekker offentlig sektor som arbeidsgiver. Arbeidsoppgavene kan fremstå som mer attraktive, men forskjellene kan også skyldes trekk ved statens og kommunenes personalpolitikk. Det blir spennende å sammenligne de ulike sektorene, kanskje kan vi lære noe av hverandre. Det skal bli interessant å se hvor store forskjellene egentlig er mellom offentlig og privat sektor, og mellom ulike virksomheter.

Men i denne omgang skal vi altså konsentrere oss om kommunene og statlig sektor. I prosjektet legges det stor vekt på formidlingen av resultatene. Jeg håper at de kan bli felles eie og gå inn som ett element i den aktuelle likestillingsdebatten. Jeg er dessverre forhindret fra å være tilstede hele dagen, men ser frem til å høre om resultatene og diskusjonen. Lykke til!

Lagt inn 6 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen