Historisk arkiv

Nytt lønnssystem for flygere i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 70/96
20.12.96

Nytt lønnssystem for flygere i Forsvaret

Flygere i Forsvaret forsvinner til sivile flyselskap. Krafttiltak må til for å unngå krise. Regjeringen har derfor besluttet at de økonomiske vilkårene skal bedres betraktelig. Ca kr 160 000 i lønnstillegg pr år kan oppnås. Dette vil gjelde også etter endt aktiv flygertjeneste. Tiltak blir dessuten satt i verk for å beholde flyteknikerne.

De sivile flyselskapene opererer med svært gunstige lønnstilbud for å rekruttere meget godt kvalifiserte flygere fra Forsvaret. Flyselskapene har også varslet et økt behov for rekruttering. I verste fall kan Forsvaret miste ca 40 prosent av sine flygere.

For å hjelpe på situasjonen er inntakskvotene til flygerutdanningen økt, og det arbeides også med et nytt karriereutviklingssystem.

I tillegg har Regjeringen besluttet at det som et alternativ til dagens bonuskontrakter, kan gis en tilleggsavlønning utenom den faste regulativlønnen. Det skal innføres tre kontraktsperioder à 4 år der man opparbeider månedlige tillegg på kr 15 000 i 1. kontraktsperiode, kr 16 500 i neste og kr 18 000 i den tredje. De som gis slik kontrakt kan også bli tilbudt månedlige tillegg etter avsluttet kontraktsperiode ut hele yrkeskarrieren. Det betyr at en flyger etter 12 års plikttjeneste og tre kontraktsperioder à 4 år vil få utbetalt kr 216 000 årlig for videre karriere i Forsvaret, det vil si kr 159 000 mer pr år enn dagens flytillegg og grunntillegg.

Teknikersituasjonen

Teknikersituasjonen i Luftforsvaret er også bekymringsfull. Dette skyldes i første rekke stor aldersbestemt avgang og lav nyrekruttering fram til 1994. Det er derfor iverksatt en omfattende nyrekruttering som på sikt vil avhjelpe situasjonen. Departementet har ikke funnet behov for administrativt å iverksette tilsvarende økonomiske tiltak som for flygerne, men vil se nærmere på teknikernes økonomiske forhold i lys av Hovedtariffavtalens virkemidler.

Departementet er sterkt opptatt av å beholde den kompetanse som teknikerne har. Dette vil bli gitt høy prioritet i de lokale lønnsforhandlinger som nå står for døren. Det vil samtidig bli vurdert å anvende andre virkemidler i Hovedtariffavtalen for å sikre at Forsvaret beholder denne personellgruppen.

Det er også andre personellgrupper i Forsvaret som er attraktive på det sivile arbeidsmarkedet og som Forsvaret har behov for å beholde. Departementet vil derfor sette ned en partssammensatt gruppe som skal se nærmere på hvordan Forsvaret best mulig kan møte konkurransen fra det sivile arbeidsmarkedet.

Lagt inn 20 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen