Historisk arkiv

Statssekretær Kolbergs telefon ikke avlyttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 69/96
20.12.96

Statssekretær Kolbergs telefon ikke avlyttet

Sikkerhetsstaben i Forsvarets Overommando har i samarbeid med Telenor foretatt grundige undersøkelser av telefonen til statssekretær i Forsvarsdepartementet, Martin Kolberg. Det ble verken funnet feil på hans telefon, linjenettet eller andre tekniske feil. Undersøkelsene konkluderer med at feiloppringningen til RV's gruppesekretariat på Stortinget 27 november, hvor stortingsrepresentant Erling Folkvord tok telefonen, antagelig skyldes at Kolberg ved en feiltakelse har kommet borti en annen minneknapp på telefonen før han trykket minneknappen for sin slektning på Vestlandet.

Statssekretær Martin Kolberg hadde innprogrammert både et telefonnummer til Stortinget og til sin slektning på Vestlandet på minneknapper. Hvis Kolberg berørte minneknappen for det innprogrammerte stortingsnummeret før han trykket minneknappen for slektningens telefonnummer, vil nummeret til RV's grupperom kunne bli oppringt. De seks første sifferne i telefonnummeret til RV's grupperom er identiske med de seks første sifferne til stortingsnummeret Kolberg hadde lagret på en annen minneknapp. Retningsnummeret til slektningen på Vestlandet er 57, som er identisk med de to siste sifferne i telefonnummeret til RV's grupperom.

Gjentatte undersøkelser med Kolbergs telefon har vist at RV's nummer faktisk blir koblet inn hvis oppringningen av stortingsnummerets åtte siffer blir avbrutt av en ny sifferkombinasjon etter at kun seks siffer er sendt ut på linjenettet. I signalet som da går ut er de første seks sifferne identiske med både Kolbergs lagrede stortingsnummer og RV's gruppetelefon, og de to siste sifferne identiske med retningsnummeret til Kolbergs slektning på Vestlandet. Dette forløpet har som resultat at kun det sist innkoblede nummer (på Vestlandet) vises på telefonens display, noe Kolberg registrerte. Gjentatte forsøk med Kolbergs telefon har vist at dette er den sannsynlige forklaringen på det inntrufne.

Statssekretær Kolberg uttrykker tilfredshet med forklaringen og gir ros til Telenor og Sikkerhetsstaben i Forsvarets overkommando for det grundige arbeidet som er foretatt.

Lagt inn 20 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen