Historisk arkiv

Forsvaret moderniserer sine missiltorpedobåter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr 034/97
27.06.97

Forsvaret moderniserer sine missiltorpedobåter

Forsvarsdepartementet har godkjent to kontrakter mellom Sjøforsvarets forsynings-kommando (SFK) og det franske selskapet DCN International. Den ene kontrakten omhandler modernisering av 14 HAUK-klasse missiltorpedobåter (MTB) og har en verdi i overkant av 850 mill kroner.

Den andre kontrakten er en opsjonskontrakt som omhandler mulige leveranser til den planlagte SKJOLD-klassen MTB'er og har en økonomisk ramme på vel 900 mill kroner.

For gjennomføring av disse to kontraktene har DCN International inngått en samarbeidsavtale med med norsk industri.

Oppdatering av HAUK-klasse MTB

HAUK-kontrakten omfatter leveranse av kommando- og våpen kontrollsystemer med tilhørende sensorer til 14 fartøyer. I kontrakten inngår også en oppgradering av fartøyenes skipstekniske systemer. Det første moderniserte HAUK-klasse fartøyet vil bli levert høsten 2000. De etterfølgende fartøyene leveres med 3-4 måneders mellomrom. Oppdateringen vil gi fartøyene en forventet levetid frem til år 2010-2015. Nye kommando- og våpenkontroll-systemer vil forbedre fartøyenes evne til å samvirke med nasjonale og internasjonale luft- og sjøstridskrefter. Systemene vil også tilføre fartøyene muligheter for rask og sikker stridsledelse. Oppdateringen medfører at HAUK-klassens eksisterende våpen bedre kan utnyttes. Gjennom den skipstekniske oppdateringen vil fartøyene bla få et bedre inneklima.

Opsjonskontrakt for planlagt SKJOLD-klasse MTB

Opsjonskontrakten mellom SFK og DCN International omfatter mulige leveranser av våpensystemer til inntil åtte SKJOLD-klasse MTB'er. Det første fartøyet som er et for-serie fartøy, er under konstruksjon ved Kværner Mandal AS. En eventuell beslutningen om å bygge serien vil ikke bli fattet før prøvene med for-serie fartøyet foreligger. I tillegg til kommando- og våpenkontrollsystemer omfatter opsjonskontrakten også artilleri. Våpensystemet til SKJOLD-klassen bygger på det som blir montert ombord i HAUK-klassen, slik at fartøyssystemene standardiseres så langt som mulig.

Lagt inn 27 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen