Historisk arkiv

Ikke skatt på utenlandstillegget for militært personell i 1996 og 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr 032/97
04.06.1997

Ikke skatt på utenlandstillegget for militært personell i 1996 og 1997

Forsvarsminister Jørgen Kosmo hadde den 3 juni et uformelt møte med representanter for de lokale tjenestemannsorganisasjonene i de fredsbevarende styrker i Bosnia. Bakgrunnen for møtet var opplysninger om at det vil bli innført forskuddstrekk i utenlandstillegget fra 1 juli i år og reaksjonene i kjølvannet av det.

Etter møtet sendte forsvarsministeren Jørgen Kosmo ut en skriftlig forsikring til norsk militært personell i utlandet hvor han gir uttrykk for stor forståelse for soldatenes reaksjon, og han beklager på vegne av Regjeringen den situasjonen som har oppstått.

Etter å ha drøftet saken med kolleger i Regjeringen forsikrer han imidlertid om at det ikke vil bli foretatt endringer hva gjelder beskatning av utenlandstillegget i 1997. Det vil ikke bli iverksatt forskuddstrekk i siste halvår, og det er heller ikke aktuelt å skattlegge allerede utbetalt utenlandstillegg i f m ligningsoppgjørene for 1997 og tidligere år.

Forsvarsminister Kosmo står fast på hva han tidligere har uttalt om at han ikke har intensjoner om lønnsnedgang for personell som tjenestegjør i internasjonale fredsoperasjoner. Han gir også uttrykk for at han er dypt imponert over den profesjonalitet og motivasjon norsk personell i de fredsbevarende operasjoner legger for dagen, og han er også stolt av det bidrag som ytes i fredens tjeneste av de militære styrker i NATOs og FNs tjeneste.

Når det gjelder utenlandstillegget, mener Kosmo at det tillegget som er fremforhandlet i avtaler for personell i slike operasjoner, ligger på et realistisk nivå som avspeiler de merkostnader personellet har i f m utenlandstjenestegjøringen. Hans synspunkt er derfor at den etablerte ordningen med et utenlandstillegg uten trekkplikt er i samsvar med prinsippene i skattelovgivningen. Han kan imidlertid ikke forskuttere en eventuell endring av den skattemessige behandlingen av utenlandstillegget etter 1997, men i den skriftlige forsikringen sier han om at det vil bli tatt de nødvendige forbehold i fremtidige avtaler som vil gjøre det mulig å reforhandle avtalene for å kompensere for et eventuelt forskuddstrekk.

Lagt inn 5 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen