Historisk arkiv

Innsyn ved Forsvarets kontraktinngåelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 036/97
Dato: 29.07.97

Innsyn ved Forsvarets kontraktinngåelser

Forsvarsdepartementet vil ved framtidige kontraktsinngåelser legge stor vekt på innsyn i de forhold som ligger bak en kontrakt. Dette gjelder ikke minst i forhold til amerikanske leverandører, som er beskyttet i så måte av amerikansk lovgivning.

Det er et mål fra Forsvarets side at man ved inngåelse av kontrakter med norske og utenlandske leverandører skal inkludere en klausul for å sikre tilfredsstillende innsyn.

Forsvaret inngår jevnlig store og kompliserte kontrakter på nytt materiell. I den anledning vil en av flere viktige faktorer være å sikre at norske revisjonsmyndigheter oppnår tilfredsstillende innsyn i de forhold som ligger bak en kontrakt.

Blant annet på bakgrunn av en rapport fra den amerikanske riksrevisjonen, GAO, om oppdatering av F-16 (MLU-kontraktene), har Forsvarsdepartementet sett nærmere på den praksis som ligger til grunn ved kontraktsrevisjon ved inngåelse av kontrakter med amerikanske leverandører. Forsvaret vil i løpet av den nærmeste tiden starte forhandlinger om anskaffelse av blant annet nye middels tunge transportfly, hvor det amerikanske firmaet Lockheed Martin er potensiell leverandør. I lys av dette ble problemstillingen rundt kontraktsrevisjon tatt opp med selskapet i et møte 19 juni i år.

Til tross for at det amerikanske lovverket tillater amerikanske leverandører å avstå fra å gi innsyn i bedriftens prisgrunnlag, er det et mål fra norsk side at kontrakter skal inneholde en klausul for å sikre tilfredsstillende innsyn. Det ble i den anledning orientert om hva som er den norske holdningen til saken blant annet basert på de føringer som er gitt fra Stortinget. Saken vil ytterligere følges opp fra Forsvarsdepartementets side i et avtalt møte med presidenten for Lockheed Martin, Dr Coffman, til høsten.

Lagt inn 29 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen