Historisk arkiv

Ny organisering av Norsk Luftfartssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 03/97
Dato:30.01.97

Ny organisering av Norsk Luftfartssenter

Regjeringen foreslår at det etableres en stiftelse, Norsk luftfartsmuseum (NL), som skal ivareta den samlede drift av nåværende Norsk Luftfartssenter i Bodø. Den nye stiftelsen etableres av staten ved Kulturdepartementet, eventuelt også med Bodø kommune og Nordland fylkeskommune som medstiftere.

- Jeg er glad for at vi nå har kommet fram til en organisatorisk og finansiell løsning alle parter vil kunne leve med, og som vil gi de ansatte ved luftfartssenteret stabile arbeidsvilkår, sier forsvarsminister Jørgen Kosmo i en kommentar.

Kulturdepartementet gis i forståelse med Samferdselsdepartementet (SD), Finansdepartementet (FIN) og Forsvarsdepartementet (FD) fullmakt til å inngå forhandlinger med Norsk Luftfartssenter Bodø for å overta driftsansvar og eventuelt eierskap. Poenget med et slikt grep er å få samordnet ansvar for eierskap og drift av et nasjonalt museum som i all hovedsak har offentlig driftsfinansiering. En slik løsning vil sikre at både offentlige tilskudd og egeninntekter blir disponert av det nye NL med det formål å utvikle institusjonen som et integrert nasjonalt luftfartsmuseum. Regjeringen vil bli forelagt forslag til løsning før eventuell avtale inngås.

Forutsetningen er at den nåværende stiftelsen Det Norske Sivile Luftfartsmuseum blir oppløst og inngår i den nye stiftelsen NL. Det forutsettes videre at NL inngår en samarbeidsavtale med Luftfartsverket om drift og finansiering av den delen av museet som omfatter Luftfartsverkets etatshistorie.

Når det gjelder plasseringen av Luftforsvarsmuseet i den nye stiftelsen, skal dette fortsatt være en avdeling under Forsvarsmuseet.

Stiftelsen NL skal inngå en samarbeidsavtale med Forsvarsmuseet om drift og utvikling av de luftforsvarshistoriske utstillingene. En slik avtale må ha som formål å sikre rasjonell drift og utvikling av NL som helhet, samtidig som den ivaretar Forsvarsmuseets ansvar for de aktuelle samlingene. Avtalen må også omfatte de personalmessige forhold som følger av at nåværende personale knyttet til luftforsvarsdelen, har et arbeidstakerforhold til Forsvarsmuseet og/eller Forsvaret, samtidig som de daglige gjøremålene skal utføres i forhold til og i samarbeid med NL.

Stiftelsens styre skal ha medlemmer utpekt av Kulturdepartementet (KD), Samferdselsdepartementet (SD), Forsvarsdepartementet (FD), Bodø kommune og Nordland fylkeskommune. Både det lokale og det regionale forvaltningsnivået bør være representert for å ivareta det omfattende lokale engasjementet i denne saken. De ansatte bør ha en representant, og det bør vurderes om Bodø Luftfartshistoriske Forening skal være representert. Dette gir et styre på sju medlemmer. KD oppnevner styreleder.

Stiftelsen blir en nasjonal tilskuddsinstitusjon på KDs budsjett, men med økonomisk driftstilskudd også fra FD og SD.

Foruten billettinntekter og annen kommersiell virksomhet som stiftelsen kan gjennomføre innenfor vedtektenes rammer, skal offentlige tilskudd sikre NLs eksistens og drift.

For første halvår gis Det Norske Sivile Luftfartsmuseet (NLM) et driftstilskudd på 1,5 mill. kroner. Tilskudd for andre halvår vil bli behandlet i revidert statsbudsjett. Nyorganiseringen iverksettes fra 1. januar 1998. De budsjettmessige konsekvenser vil bli innarbeidet i ordinær budsjettproposisjon for 1998.

Lagt inn 31 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen