Historisk arkiv

Nye personlapolitiske tiltak i forsvaret - Bjønnes II-utvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 044/97
10.10.1997

NYE PERSONALPOLITISKE TILTAK I FORSVARET -

BJØNNES II-UTVALGET

Bjønnes II-utvalget overleverte i dag sin innstilling om personalpolitiske tiltak i Forsvaret til forsvarsminister Jørgen Kosmo. Utvalgets mandat har vært å finne frem til de yrkesgrupper i Forsvaret som er utsatt for konkurranse fra det sivile arbeidsmarkedet, og foreslå tiltak for å begrense avgangen av disse gruppene.

I alt 16 tiltak er foreslått; åtte kortsiktige og åtte langsiktige.

Forsvaret har siden 1995 hatt en økende tilfeldig avgang av personell med høy kompetanse. Prognosene for 1997 viser en fortsatt økning. Eksempler på utsatte grupper er personell innen IT- og elektronikk og innen teknikk, forvaltning og økonomi. I tillegg er det en økende avgang av operativt personell. Den vanskelige personellsituasjonen må også sees i sammenheng med årsverkreduksjonene de siste årene, reduserte opptakskvoter ved enkelte militære skoler og det faktum at oppgaver og ambisjoner ikke er tilsvarende redusert.

Gjennom spørreundersøkelser er det slått fast at årsakene til personell slutter i første rekke er hensynet til familien som blir sterkt berørt av beordringsproblematikken, manglende karrieremuligheter og økonomiske forhold. Utvalget har derfor foreslått tiltak, både på kort og noe lengre sikt innenfor disse tre områdene. For 1997 er utvalgets foreslåtte tiltak om 30 mill kroner ekstra i årets lokale lønnsforhandlinger allerede iverksatt. For 1998 har utvalget foreslått en tiltakspakke på ca 85 mill kroner. Det er også foreslått tiltak som skal gjøres gjeldende på noe lengre sikt. Utvalgets innstilling vil nå bli oversendt Forsvarets overkommando til behandling med sikte på en rask avklaring.

Utvalgets åtte anbefalte tiltak på kort sikt:

  1. Det legges inn 30 millioner kroner på årsbasis for de lokale forhandlingene for 1997. Det gis prioritet til konkurranseutsatte grupper. Tilsvarende beløp som for 1997 legges etter nærmere vurdering inn i de lokale forhandlingene i 1998.
  2. Det fremforhandles en bonusavtale som gir adgang til å inngå tidsbegrensede bonusavtaler for konkurranseutsatt personell. Bonuskontraktene holdes innenfor en årlig ramme på 10 mill kroner totalt.
  3. Antall stønadsreiser for pendlere (sivile og befal ) økes med 18 enkeltreiser fra 1. januar 1998, det vil si fra 42 til 60 reiser. Stipulerte kostnader for Forsvaret ca 9-10 mill kroner.
  4. Ordningen med flyttebonus økes fra en engangssum på kr 24000,- til maksimalt kr 144000,- for en 4-års beordringsperiode. Ordningen gjøres også gjeldende for sivile etter de retningslinjer som er anført . Stipulerte merkostnader for Forsvaret ca 25-30 mill kroner årlig.
  5. Det etableres utdanningsstipendordninger på inntil kr 20000,- årlig, maksimalt kr 50000,- for ektefelle/samboer fra 1 januar 1998 som velger å flytte med ved beordringer. Gjelder også sivile. Forutsettes etablert innen rammen av 5 mill kroner årlig.
  6. Grad og lønn søkes i større grad skilt.
  7. Det åpne for skråstreksstillinger (siv/mil) der dette er naturlig og med lik lønnsfastsettelse.
  8. Det gis lokal forhandlingsrett til FTD, Forsvarets tele- og datatjeneste, våren 1998. Utvalget er delt i oppfatningen om hvordan delegeringen skal skje - enten som eget forhandlingssted i forhold til Hovedtariffavtalen eller intern delegering fra Forsvarets overkommando.

Utvalgets åtte anbefalte tiltak på noe lengre sikt:

  1. Det utarbeides plan for en helhetlig personalpolitikk i Forsvaret
  2. Arbeidet med å utforme Forsvarets lønnspolitikk intensiveres og gis høyere prioritet. Stillingsvurderingssystem og personvurderingssystem bør som en målsetting være forhandlet frem og implementert innen år 2001. Lokale forhandlinger delegeres til nærmere angitte avdelinger.
  3. Det innføres karriereplanleggingssystemer for befal som implementeres i alle forsvarsgrener i løpet av 2-4 år.
  4. Det nedsettes en partssammensatt arbeidsgruppe som i løpet av 1998 skal se på konsekvensene/resultatene av de tiltakene som er iverksatt etter anbefaling av Bjønnes II-utvalget og hvordan anbefalinger fra tidligere utvalg er fulgt opp . Dersom tiltakene ikke har gitt nødvendig effekt innenfor de definerte problemområder, skal arbeidsgruppen vurdere nye tiltak. Arbeidsgruppen skal også vurdere forholdet mellom lønns- og inntektsutvikling for ansatte i Forsvaret og eventuelt komme med forslag til endringer. Vurderingene skal også sees i lys av alternative karriereveier.
  5. Det bør innføres at ektefeller/samboere innen all offentlig virksomhet skal ha rett til permisjon uten lønn når man flytter med til nytt tjenestested .
  6. Det utarbeides en strategi for hvordan avdelingene kan bistå ektefelle/samboere ved jobbsøking
  7. For bedre å rekruttere personell med sivil kompetanse foreslås:
    • Innvilge permisjon med lønn ut over 1 år for etterutdanning. Plikttjeneste 2 ganger utdanningstiden.
    • Utlyse stipend til studenter ved utvalgte høgskoler og universitet mot plikttjeneste (1 år pr kr 100 000,-). Det opprettes spesielle utdanningsstillinger for dette formål."
  8. Forsvarets rekrutterings- og mediasenter bør også benyttes for å rekruttere konkurranseutsatte, sivile personellkategorier.

Bjønnes-utvalget har vært ledet av avdelingsdirektør Tore Bjønnes, Forsvarsdepartementet, og har ellers hatt representanter både fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Innstillingen oversendes Forsvarssjefen til høring med sikte på en rask avklaring.

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen