Stortingsproposisjon om organisasjonsendringer i Forsvaret
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Jagland
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Pressemelding | Dato: 02.05.1997 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
Nr 019/97
Dato: 02.05.1997
Stortingsproposisjon om organisasjonsendringer i Forsvaret
Regjeringen har i statsråd i dag fremmet St prp nr 56 (1996-97) Om visse organisasjonsendringer m v i Forsvaret. I proposisjonen foreslår regjeringen at Vernepliktsverket omorganiseres fra syv regionale vernepliktsforvaltninger til fem regionale avdelinger og en sentral stab. Åtte ekstyske fort og ett torpedobatteri utfases fra Forsvarets krigsstruktur. Dessuten foreslås det at Forsvarets gradsstruktur endres ved at gradsnivået oberst I/kommandør I erstattes av brigadér/flaggkommandør, og at gradsnivået oberst II/kommandør II erstattes av oberst/kommandør.
Regjeringen går inn for en omorganisering av Vernepliktsverket fra syv regionale vernepliktsforvaltninger til fem regionale avdelinger og en forsterkning av bemanningen ved disse. Konsekvensene av forslaget er at nåværende Vernepliktsforvaltning Sørlandet i Kristiansand og Vernepliktsforvaltning Vestlandet i Bergen slås sammen. Enheten lokaliseres til Kristiansand og kalles Vernepliktsverket avdeling Kristiansand. Videre vil nåværende Vernepliktsforvaltning Buskerud i Drammen og Vernepliktsforvaltning Akershus i Oslo slås sammen og samlokaliseres på Akershus festning med Vernepliktsverkets sentrale stab. Enheten får navnet Vernepliktsverket avdeling Oslo. Lokaliseringen av Vernepliktsverkets tre resterende regionale avdelinger foreslås opprettholdt som i dag med styrket bemanning, og foreslås kalt Vernepliktsverket, henholdsvis avdeling Hamar, Trondheim og Harstad.
Forslaget gir potensial for en reell reduksjon i institusjonens totale bemanning med 12 stillinger. Vernepliktsverket vil etter omorganiseringen ha en total stillingsramme på 176 stillinger. Ved organisasjonsendringen vil personellets trygghetsbehov bli ivaretatt slik det er beskrevet i St meld nr 31 (1993-94). De tiltak som foreslås i denne proposisjonen vil bli gjennomført i tråd med disse retningslinjene og i nært samarbeid med de tilsatte og deres organisasjoner på alle nivåer.
Forslaget om omorganisering av Vernepliktsverket er beregnet å gi en årlig innsparing i institusjonens driftsutgifter på ca 8,5 millioner kroner. Tiltaket er beregnet å medføre investeringskostnader på totalt ca 19 millioner kroner. Etter nåverdiberegninger over en periode på 10 år innebærer dette en total innsparing på ca 40 millioner kroner. Samtidig vil omorganiseringen legge forholdene bedre til rette for at Vernepliktsverket kan løse sine oppgaver.
Utfasing av ekstyske kystartillerifort/-batterier og nedleggelse av styrkeproduksjonen for ekstysk kanonmateriell ved Rødbergodden fort
Forslaget er et ledd i oppfølgingen av tidligere vedtak om utfasing, og omfatter åtte ekstyske fort og ett torpedobatteri fra Forsvarets krigsstruktur:
- Grøtavær fort (150 mm)i Andsfjord/Vågsfjord ved Harstad
- Sandsøy fort (127 mm) i Andsfjord/Vågsfjord ved Harstad
- Tjeldøy fort (127 mm) i Ofotfjorden
- Randøya fort (127 mm) ved Kristiansand
- Sørviknes torpedobatteri i Trondheimsfjorden og
- 150 mm-batteriet på Rauøy fort i Oslofjorden.
- Rødbergodden fort (127 mm) i Malangen
- Fjøløy fort (127 mm) ved Stavanger
- 127 mm ved Bolærne fort i Oslofjorden
Det er fastslått at kanon- og torpedomateriellet ved disse anleggene har nådd sin maksimale tekniske levealder. Videre er anleggene meget sårbare overfor moderne våpen og skal ikke inngå i Forsvarets krigsstruktur. Flere tilsvarende anlegg er utfaset tidligere.
Nedleggelsen av styrkeproduksjonen ved Rødbergodden fort i Malangen i Troms er en naturlig konsekvens av at de ekstyske fortene blir faset ut av krigsstrukturen. Det er utdannet tilstrekkelig antall mannskaper til å dekke personellbehovet i disse mobiliseringsoppsetningene inntil fortene blir utfaset.
Forslaget om å fase ut 9 ekstyske kystartillerianlegg og å legge ned styrkeproduksjonen ved Rødbergodden fort i Malangen er beregnet å gi en innsparing i de årlige driftsutgifter på totalt ca 20 millioner kroner. Etter nåverdiberegninger over en 10-årsperiode innebærer dette en total økonomisk innsparing på ca 143 millioner kroner .
Endring i Forsvarets gradsstruktur - innføring av brigadér/flaggkommandør
Regjeringen har i ettertid erkjent at innføringen av gradsbenevnelsen oberst I/kommandør ikke har vært vellykket, og har tidligere vurdert om gradsbenevnelsen burde vært brigadér/flaggkommandør. En av årsakene til at gradsbenevnelsen ikke er blitt endret, har blant annet vært ulikheter mellom Sjøforsvarets og de øvrige forsvarsgreners grader nasjonalt og internasjonalt. Dette er nå harmonisert, og Regjeringen foreslår derfor at gradsbenevnelsen oberst I/kommandør erstattes av brigadér/flaggkommandør. Gradsnivået oberst II/kommandør II erstattes av oberst/kommandør.
Lagt inn 2 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen