Historisk arkiv

Tilleggsfunksjon for kompaniet fra Telemark bataljonen i Bosnia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 11/97
26.02.97

Tilleggsfunksjon for kompaniet fra Telemark bataljonen i Bosnia

Regjeringen går i tråd med forsvarssjefens anbefaling inn for at kompaniet fra Telemark bataljon (140 personell) inngår i en reservestyrke for hurtig utrykning til disposisjon for NATOs øverstkommanderende for styrkene i Bosnia (COMSFOR) som en reaksjonsstyrke for hele operasjonsområdet (hele Bosnia). Kompaniet vil fylle denne tilleggsfunksjonen i likhet med et polsk kompani. Det norske kompaniet vil likevel fortsatt ha som sin primære oppgave å drive vakt og sikring av SFORs felleshovedkvarter i Sarajevo.

Innenfor hver av dagens tre SFOR-divisjoner i Bosnia har man tilstrekkelig antall styrker, men det er behov for en mer fleksibel anvendelse av deler av styrkene. Det er ønskelig med en styrke som ikke er bundet opp i faste oppdrag, men kan settes inn i potensielle konfliktområder over hele Bosnia uavhengig av den overordnede divisjonsstrukturen og divisjonenens teiggrenser. NATOs øverstkommanderende, SACEUR, og øverstkommanderende for SFOR, COMSFOR, har anmodet om henholdsvis en IRF-styrke («Immediate Reaction Force») og RRF-styrke («Ready Reaction Force») for å dekke dette behovet. *

Telemark bataljon er meget godt egnet til løse oppdrag som reaksjonsstyrke for COMSFOR. Som IRF-styrke vil det være aktuelt å utføre oppdrag innen patruljering, overvåking, inspeksjon og å yte støtte til styrker som allerede er operative i et gitt område.

SACEURs anmodning om større frihet i disponeringen av styrken ligger innenfor det generelle operasjonskonseptet som ble vedtatt i NATO i forbindelse med overgangen fra IFOR-operasjonen til SFOR. Dette er også i overensstemmelse med hva Regjeringen la til grunn i St.prp nr.1 (1996-97) Tillegg nr. 8, hva angår mulighetene for en utvikling av SFOR underveis i operasjonen. Forsvarsminister Kosmo har likevel informert Stortinget om dette forholdet, fordi muligheten for en utvidet anvendelse av kompaniet fra Telemark bataljon går utover det som eksplisitt ble lagt til grunn i St.prp.1.

Hva angår den norske bataljonen i den nordiske-polske brigaden har man fra norsk side overfor SACEUR gjort det klart at bataljonen ikke er egnet til å operere selvstendig på tvers av teiggrenser og utenfor brigadestrukturen. Av de norske styrkene i Bosnia berøres derfor bare kompaniet i Telemark bataljon av SACEURs initiativ.

Risikomessig vurderes de enkeltoppdrag som vil være aktuelle for kompaniet i Telemark bataljon ikke å være større enn de som skal kunne utføres av den norske bataljonen. Det budsjettmessige utgangspunktet for deltakelsen i en reservestyrke for SFOR er forutsatt å ligge innenfor de allerede fastsatte rammer, selv om det naturlig nok er knyttet en viss usikkerhet til dette.

* IRF og RRF er også forkortelsene som benyttes på styrkekategorier i NATOs nye styrkestruktur, hvor IRF står for «Immediate Reaction Forces» og RRF for «Rapid Reaction Forces». Dette er imidlertid styrkekategorier med lengre reaksjonstid. Det er således ingen sammenheng mellom SACEURs og COMSFORs styrkekategorier i SFOR og NATOs ordinære styrkestruktur, bortsett fra at den norske Telemark bataljon også inngår i sistnevnte.

Lagt inn 27 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen