Historisk arkiv

Utvalgsinnstilling om verneplikten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 037/97
Dato: 31.07.97

Utvalgsinnstilling om verneplikten

Utvalget for å vurdere ulike tiltak til fordel for dem som avtjener militær verneplikt og sivil tjenesteplikt ("Haaker-utvalget") overleverte idag sin innstilling til forsvarsminister Jørgen Kosmo. Innstillingen vil bli vurdert i forbindelse med arbeidet med den kommende langtidsmeldingen om Forsvaret.

Utvalget foreslår blant annet innføring av ytterligere fire gratis hjemreiser pr år (hvorav to ved omdisponeringer ) og en økning av tjenestetillegget med kr 7,50 pr dag ved omdisponeringer og en ytterligere økning med kr 18,30 pr dag, slik at tjenestetillegget kommer opp i kr 100,-pr dag før år 2000.

Utvalget som ble oppnevnt av Forsvarsdepartementet 10 februar 1997 etter at mandat og sammensetning var forelagt for Regjeringen i Regjeringskonferanse 3 februar 1997, har for sine tilrådinger hatt som utgangspunkt at den allmene verneplikt i hovedtrekk bevarer sin nåværende karakter. En uthuling av verneplikten eller en utvikling i retning av et profesjonelt forsvar er etter utvalgets vurdering ikke ønskelig og fremstår som lite aktuell på bakgrunn av de signaler som kommer fra Storting og Regjering.

Statusheving

Det har vært viktig for utvalget at tiltakene er av en slik karakter at de vernepliktiges status øker. Statusheving skjer ikke alene ved standardøkninger av de økonomiske ytelser. Det er minst like viktig at både tjenesten og fritiden oppleves meningsfylt. Det er også viktig at den vernepliktige får noe ut av tjenesten for egen del og som samfunnet kan nyttiggjøre seg siden.

Tiltak ved omdisponeringer/Nye tiltak - praktiske/økonomiske

Utvalget har foreslått en del omdisponeringer/omlegginger av allerede eksisterende ordninger samt forslag til nye ordninger av både praktisk og økonomisk art, eksempelvis:

  • "Rett mann på rett plass" bl a ved at Forsvaret tilstreber å nyttiggjøre seg det mest moderne av informasjonsteknologi og ved å bedre rutinene for å registrere vernepliktiges kompetanse-utvikling mellom sesjon og fremmøte.
  • Det må utarbeides nye og bedre tjenestebevis i samarbeid med partene i arbeidslivet, som gir bedre forståelse og oversikt over hvilken kompetanse den vernepliktige har tilegnet seg under tjenesten.
  • Det må legges stor vekt på at tjenesten skal oppfattes som meningsfull og effektiv og gi rom for egenutvikling
  • Arbeidet med karriereplan for kompetanseheving videreføres og utvalget foreslår at Vernepliktsverket og Voksenopplæringen oppretter et samarbeid som gjør det mulig å ha opp-daterte karriereplaner.
Lagt inn 31 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen