Historisk arkiv

Utvidet myndighet for Kystvakten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 012/97
21.03.1997

Utvidet myndighet for Kystvakten

Det er i statsråd i dag fremlagt en linkdoc010005-050001#docOt prp om lov om Kystvakten. I proposisjonen foreslås en samlet lovregulering av Kystvaktens organisasjon, ansvar og myndighet.

Dessuten foreslås det at Kystvaktens politimyndighet utvides til alle Kystvaktens kontrollområder.

Formålet med loven er å erstatte og samle dagens lovregulering av Kystvaktens myndighetsutøvelse samt skape rettslig grunnlag for Kystvaktens oppgaver i havområdene og innen den etablerte indre kystvakt. Lovforslaget vil bidra til en effektivisering av oppsynet langs kysten og i havområdene utenfor.

Oppgaver

Med grunnlag i loven foreslås Kystvakten å kunne føre kontroll og håndheve bestemmelser innenfor fiskeri-, fangstoppsyn og ressurskontroll, tolloppsyn, miljøoppsyn, skipskontroll, petroleumsvirksomhet og grensekontroll. I tillegg skal Kystvakten kunne utføre redningstjeneste, anløpskontroll, bistand til politiet og andre statsetater og hevdelse av norsk suverenitet og norske suverene rettigheter.

For å unngå enhver tvil om hjemmelsgrunnlaget for militært personells plikt til å utføre kystoppsynsoppgaver, foreslås en bestemmelse om at slikt personell kan beordres til å utføre slike oppgaver.

Kystvaktens tjenestemenn har i dag en lovbestemt politimyndighet ved fiskerioppsyn. Denne politimyndighet foreslås utvidet til også å omfatte de øvrige områder som Kystvakten kan føre kontroll med.

Kystvakten et supplement

Med unntak for fiskeri- og fangstoppsyn og enkelte spesielle oppgaver legger lovforslaget til grunn at Kystvaktens myndighet skal komme i tillegg til og ikke istedenfor den myndighet som er tillagt dagens kontrollorganer som f eks Skipskontrollen, Tollvesenet og forurensningsmyndighetene. Lovforslaget innebærer således ikke at dagens kontrollorganer fratas myndighet, men at Kystvaktens myndighet vil være subsidiær og komplementær til dagens kontrollorganer. Normalordningen vil være at dagens kontrollorganer må anmode Kystvakten om å utføre de enkelte oppdrag, men med adgang for Kongen til å beslutte at Kystvakten ikke trenger slik forhåndstillatelse på bestemte områder, for eksempel ved fare for akutt miljøforurensing. Denne regulering av forholdet mellom Kystvakten og øvrige kontrollorganer er i samsvar med dagens praksis.

Lagt inn 21 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen