Historisk arkiv

Vellykket omstilling i forsvarskommuner kan gi 1300 arbeidsplasser - 10 mill kroner bevilges til oppfølgingstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Vellykket omstilling i forsvarskommuner kan gi 1300 arbeidsplasser - 10 mill kroner bevilges til oppfølgingstiltak

Pressemelding

NR 038/97
12.08.1997

Vellykket omstilling i forsvarskommuner kan gi 1300 arbeidsplasser - 10 mill kroner bevilges til oppfølgingstiltak

Ifølge 19 kommuner som har deltatt i et treårig omstillingsprogram i regi av Kommunal- og arbeidsdepartementet og Forsvarsdepartementet, er det blitt vedlikeholdt og skapt 650 arbeidsplasser. Det er dessuten forventet ytterligere 650 arbeidsplasser de neste par årene. Statsrådene Kjell Opseth og Jørgen Kosmo er svært fornøyd med omstillingsresultatene.

For å sikre oppfølging av potensielle verdiskapingsprosjekter ønsker Regjeringen å bevilge 10 mill kr over Forsvarsdepartementets budsjett i 1997.

Med bakgrunn i store reduksjoner ved Forsvarets virksomhet ble ca 20 kommuner valgt ut til å delta i et treårig omstillingsprogram i perioden 1994-96. Det er totalt bevilget 60 mill kr til gjennomføring av omstillingsprogrammet over Forsvarsdepartementets (FD) budsjett. Kommunal- og arbeidsdepartementet (KAD) har hatt ansvaret for gjennomføringen av programmet. KAD har hatt et nært samarbeid med FD i arbeidet med omstilling i forsvarskommunene.

1300 arbeidsplasser

Bedriftskompetanse AS har, på vegne av KAD, hatt det operative ansvaret for å gjennomføre programmet i kommunene. I forbindelse med avslutningen av omstillingsprogrammet har Bedriftskompetanse AS systematisert tilbakemeldingene fra kommunene. Kommunene har rapportert tilbake at det er skapt og vedlikeholdt 650 arbeidsplasser i programperioden 1994-96. Av dette er 250 helt nye arbeidsplasser, hvorav 52 er besatt med overtallige fra Forsvaret. Det forventes videre at det vil bli skapt ytterligere 650 nye arbeidsplasser i perioden 1997-99. I tillegg kommer andre momenter som kommunene vektlegger som positive i forbindelse med gjennomføringen av omstillingsprogrammet, blant annet kompetanseheving innen næringsutvikling, nettverksbygging internt og eksternt, tilgang på næringsarealer gjennom fristilling av eiendom, bygg og anlegg (EBA) og økt næringsengasjement i kommunene.

10 mill kroner ekstra

KAD og FD er opptatt av at de prosjekter som ennå ikke er avsluttet og som har potensiale til å gi flere nye arbeidsplasser, blir realisert. For å sikre oppfølging av potensielle verdiskapingsprosjekter ønsker Regjeringen derfor å sette av ytterligere 10 mill kr over Forsvarsdepartementets budsjett i 1997. Forslag om dette vil bli fremmet for Stortinget høsten 1997.

Statsrådene Kjell Opseth og Jørgen Kosmo er meget fornøyd med omstillingsresultatene.

Men de understreker at i tillegg til det statlige engasjementet må kommunene selv, blant annet ved hjelp av det ordinære virkemiddelapparatet i fylkeskommunene og SND, også prioritere oppfølgingen av de ulike prosjektene.

KAD og FD planlegger en uavhengig evaluering av omstillingsarbeidet med oppstart i løpet av 1998 .

Lagt inn 13 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen