Historisk arkiv

Hilsningstale IMF - Heimevernets 50 års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Jørgen Kosmo

Hilsningstale IMF -
Heimevernets 50 års jubileum

Mottakelse på Akershus slott
fredag 6 desember

Deres majestet, forsvarssjef, mine damer og herrer.

Det er en glede for meg, som vert for denne mottakelsen, å kunne være med på å markere 50-års jubileet for Heimevernet. Det er lagt opp til en verdig markering av jubilèet sentralt. I tillegg har det vært markeringer av 50-års dagen over det ganske land, i regi av de enkelte HV-områder og -distrikter. I forsvarssammenheng er ikke 50 år noen høy alder, og det er en ung og vital del av Forsvarets organisasjon vi markerer i dag. Heimevernet ble opprettet som en direkte følge av de erfaringer man gjorde under okkupasjonen i 1940-45 og umiddelbart etter fredsslutningen, med MILORG som grunnlag. Begrepet «gutta på skauen» lever fortsatt med et meget positivt fortegn også i dag, drøye 51 år etter tyskerenes kapitulasjon.

Da Heimevernet ble etablert for 50 år siden ble det gjort med en klar forutsetning om at det som skjedde under overfallet i 1940 og i okkupasjonstiden ikke skulle skje igjen. I grunnlaget for organiseringen ble det pekt på at det ikke var mulig å sette opp feltavdelinger i en slik målestokk at de kunne forsvare alle mål i vårt vidstrakte land. Samtidig ble det slått fast at det ville være behov for en lokal forsvarsorganisasjon som folk på stedet kunne sette opp uten forsinkelser. Det ble også understreket at alle forsvarsgrener hadde bruk for det lokale forsvar. Dette er forutsetninger som er gyldige også i dag.

Heimevernets organisasjon, rolle og virksomhetsmønster har ikke vært gjenstand for omfattende endringer siden opprettelsen. Særtrekkene ved Heimevernet er beholdt og dets betydning forsterket til tross for at landforsvaret helt frem til i dag har vært gjennom mange endringer. I de 50 årene som har gått har Heimevernet befestet sin stilling som en landsomfattende, desentralisert og identifiserbar organisasjon og dets sterke stilling og forankring i befolkningen er opprettholdt. Det er en nær tilknytning mellom Heimevernet og det samfunn det skal tjene. Dette har i særlig grad den etablerte råds-, utvalgs- og nemndstrukturen bidratt til. Samtidig har den ført til styrket samhold innad og oppslutning om Heimevernet.

Som resten av Forsvaret, har Heimevernet gjennomgått en rivende utvikling både utstyrsmessig og når det gjelder utdanning og trening. På disse områdene ligger det imidlertid enda store utfordringer i tiden som kommer.

Etter at Stortinget i vår vedtok Heimevernets framtidige organisasjon blir det i tiden framover spesielt viktig å etablere gode samarbeidsordninger på alle nivåer innen landforsvaret. Arbeidet med ytterligere rasjonalisering og effektivisering vil stille store krav til evne og vilje til samarbeid.

Jeg legger stor vekt på at de oppgaver Heimevernet ivaretar ved sin tilstedeværelse og synliggjøring av Forsvaret i hele landet videreføres. Heimevernet har en høy beredskap både ved krig og krise og ved assistanse under katastrofer og andre alvorlige ulykker i samfunnet.

Med denne virksomheten legges forholdene til rette for god kontakt mellom Forsvaret og det sivile samfunn, noe som vil å høyne forsvarsmotivasjonen og bedre rekrutteringen.

Jeg ønsker Heimevernet tillykke med jubileet og lykke til i fremtidig innsats i Forsvarets og nasjonens interesse.

I denne sammenhengen ønsker jeg å tildele GIHV en crest, som et synlig minne om 50-års jubileet og denne mottakelsen.

Lagt inn 10 januar av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen