Historisk arkiv

- Miljøhensyn må bli en del av forvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 36/96, 20 august 1996
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09


Jan Henry T. Olsen om fiskeriforvaltningen i Nordsjøen:- Miljøhensyn må bli en del av forvaltningen

- Miljøhensyn må i større grad bli en integrert del av all fiskeriforvaltning, også i Nordsjøen. Forurensning, utkast av fisk, overbeskatning av fiskebestander - dette er forhold som ikke kan fortsette. Fiskeriinteresser og miljøinteresser må samarbeide for å oppnå en best mulig forvaltning. Det er på den måten vi sikrer et godt og regningssvarende utbytte i fiskeriene på lang sikt, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

På det nordiske fiskeriministermøtet i Bergen tirsdag orienterte Olsen om forberedelsene til det felles møtet mellom miljøministrene og fiskeriministrene fra landene som deltar i Nordsjøkonferansen. Møtet holdes i Bergen 13. og 14. mars neste år.

Fiskeriministeren understreker hvor viktig det er at fiskerimyndighetene og fiskerinæringene i alle nordsjølandene tar miljøhensyn på alvor: - Det er voksende oppmerksomhet omkring at fiskeriene i Nordsjøen er for dårlig forvaltet, og tar ikke fiskerimyndighetene selv dette alvorlig, risikerer man at rene verneinteresser blir dominerende. Det vi må søke er dialog med miljøinteressene, og bli i stand til å vise at fiskerimyndighetene gjør en god og ansvarlig jobb i ressursforvaltningen i Nordsjøen. Nordsjøkonferansen er et regjeringssamarbeid mellom alle nordsjølandene og EU-kommisjonen. De første konferansene drøftet spesielt utslipp og forurensningsspørsmål, men på den 4. Nordsjøkonferansen i Esbjerg i fjor var det betydelig oppmerksomhet rettet mot fiskeri og fiskeriforvaltningen.

  • Oppfølgingen av Rio-konferansen og konvensjonen for beskyttelse av det biologiske mangfoldet har ytterligere rettet fokus mot forvaltningen av de levende marine ressursene. Norge har fått ansvaret for forberedelsen av den 5. Nordsjøkonferansen, og ministermøtet i Bergen i mars neste år er en del av dette. Hovedsaken her blir å diskutere hvordan miljøhensyn i økt grad kan bli en del av fiskeriforvaltningen, sier Jan Henry T. Olsen.
  • Dette arbeidet har høy prioritet, og allerede kommende måned arrangerer Fiskeridepartementet og Havforskningsinstituttet et fagseminar for å fremme en felles forståelse av "føre-var-prinsippet" som nå brukes i fiskeriforvaltningen, og vi vil drøfte hva anvendelsen av dette prinsippet i ressursforvaltningen i Nordsjøen rent faktisk vil innebære.
Lagt inn 20 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen