Historisk arkiv

Beklager åpning av dumping- og Subsidiesak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 38/96, 29. august 1996

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen:

- Beklager åpning av dumping- og subsidiesak

Jeg beklager at EU-Kommisjonen nå har besluttet å åpne dumping- og subsidieundersøkelser mot den norske oppdrettsnæringa. Vi har i våre kontakter med EU-landene og Kommisjonen understreket det nære samarbeidet mellom Norge og EU gjennom EØS-avtalen, og vi anser at avtalen åpner for andre og bedre muligheter til å håndtere situasjonen på laksemarkedet gjennom dialog mellom nære handelspartnere. Dessuten har vi lagt vekt på våre nasjonale tiltak for å tilpasse produksjonsveksten til markedet og fremhevet at disse tiltakene måtte få tid til å virke.

I møter med Kommisjonen vedrørende subsidiesaken har vi fra norsk side imøtegått påstandene om ulovlig subsidiering av norsk laksenæring, og vi har også stilt spørsmålstegn ved om det foreligger en situasjonen med konkurransevridning i disfavør av skotsk oppdrettsnæring. Vi har gjennom lengre tid gitt uttrykk for til EU-Kommisjonen at vi fra norsk side når som helst er villig til å sette oss ned for å se på det norske virkemiddelapparatet i EØS-sammenheng.

Det er med beklagelse vi må innse at vi og næringa nå går inn i en tidkrevende og ressurskrevende prosess for å kartlegge forholdene. Det er i denne sammenheng svært viktig at næringa opptrer ryddig og bidrar til at vi kan avkrefte påstandene om ulovlig dumping og subsidiering av norsk oppdrettslaks.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim tlf 22 24 64 60


Lagt inn 30 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen