Historisk arkiv

Enhetskvoter for ringnotflåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 27/96, 14. juni 1996

Enhetskvoter for ringnotflåten

Regjeringen har bestemt at det skal innføres enhetskvoter for ringnotflåten. Det betyr at det innenfor gitte rammer kan tillates sammenslåing av kvoter, mot at fartøyet det overføres kvote fra, tas ut av norsk fiske for godt. Den ekstra kvoten på gjenværende fartøy kan beholdes i 13 år.

- Ordningen med enhetskvoter innføres for å tilpasse kapasiteten i den konsesjonspliktige ringnotflåten til ressursene. Dette vil også øke lønnsomheten i flåten slik at den blir bedre i stand til å fornye seg. Redusert overkapasitet i flåten vil være med å sikre mer stabile arbeidsplasser i distriktene, og den økte lønnsomheten hos de gjenværende fartøyer vil bedre muligheten for avløserordninger for mannskapet, der dette ikke allerede finnes, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

Ordningen kan benyttes av rederier som har flere fartøyer, rederier som slår seg sammen, eller den kan benyttes av samarbeidende rederier. Vilkåret for å få tildelt en enhetskvote er at fartøyet kvoten hentes fra tas ut av norsk fiske for godt og at alle konsesjoner på fartøyet oppgis. Det settes en øvre grense for hvor stor kvote et enkelt fartøy kan ha. Det vil videre være mulig å dele kvoten fra et fartøy som tas ut av fisket på flere andre fartøyer.

Det vil bli en viss avkorting i kvoten til det fartøyet som tas ut av fisket før kvoten tildeles andre fartøyer. For å stimulere til opprettholdelse av ringnotmiljøene i de fem nordligste fylker, vil reglene for bortfall av kvote ved sammenslåing, være forskjellige i nord og sør.

Her inndeles landet i to regioner - region A som omfatter Trøndelag og Nord-Norge, og region B som gjelder resten av landet. Dersom både det uttatte og det gjenværende fartøyet er hjemmehørende i region A, avkortes enhetskvoten med fem prosent. Dersom begge er hjemmehørende i region B er avkortingen 25 prosent. Er det uttatte fartøyet hjemmehørende i region B og det gjenværende i region A er avkortingen bare fem prosent, mens den i motsatt tilfelle vil være 50 prosent. Blir et fartøy som har fått bare fem prosent avkorting i kvoten senere solgt til Sør-Norge, vil 50 prosent-regelen bli gjort gjeldende.

Forskriften om enhetskvoter for den konsesjonspliktige ringnotflåten trer i kraft straks. I samsvar med Stortingets forutsetning er det mulig å søke på ordningen fram til 1. januar 1999.


Kontaktperson

Avdelingsdirektør Torstein Hansen 22 24 64 55


Lagt inn 14 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen