Historisk arkiv

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen besøker Sør-Afrika og Namibia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 24/96, 6. juni 1996

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen besøker Sør-Afrika og Namibia

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen skal neste uke,10. -14. juni, besøke Sør-Afrika og Namibia. Med i delegasjonen til Sør-Afrika er representanter for norske fiskeeksportører, og et hovedformål med besøket er markedsfremstøt for norsk fiskerinæring. Fiskeriministeren skal også ha politiske samtaler med den nåværende sørafrikanske minister for miljø og turisme , Dawie de Villiers, som har statsrådsansvar for fiskerisektoren, og med den kommende minister på området, Pallo Jordan. Utgangspunktet for besøket til Namibia, er en offisiell invitasjon fra Namibias fiskeriminister Hifikepunye Pohamba, og på programmet står bl.a. politiske samtaler mellom de to ministrene.

I Sør-Afrika har Norges Eksportråd lagt opp et program for en næringslivsdag hvor viktige forhold ved det sørafrikanske markedet vil bli belyst. Fiskeriministeren vil besøke en matvarekjede, importører, det sørafrikanske kontrollverket (SABS) og et norsk anlegg. Videre vil han besøke bl.a. forskningsinstitusjoner, fagetater og fiskeindustri.

SADC (Southern African Development Community), en samarbeidsorganisasjon for det sørlige Afrika hvor 12 land er med, har fiskerimøter i Cape Town den uken, og etter planen skal fiskeriminister Jan Henry T. Olsen holde innlegg på et av møtene, om regulering av fiske på det åpne hav.

I samtalene med Dawie de Villiers vil viktige tema være regulering av fiske på det åpne hav og FN-avtalen om dette, regulering av sel- og hvalbestander, fiskerisamarbeid mellom Norge og Sør-Afrika og de strukturendringer som er ventet i den sørafrikanske fiskerisektoren. Fiskeriministeren skal også møte Sør-Afrikas kommisjonær til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), Guillaume de Villiers.

Målet med besøket til Namibia er å få et godt innblikk i utviklingen i den namibiske fiskerisektoren og det pågående samarbeidet mellom norske og namibiske myndigheter og organisasjoner på fiskerisiden. Norge har siden 1991 støttet Namibias fiskeriministerium med ca. 20 mill. kroner årlig, først og fremst til oppbygging av et fiskerioppsyn. Støtte er også gitt til fiskeriforskning og fiskerilovgivning.

I de politiske samtalene med fiskeriminister Hifikepunye Pohamba, vil regulering av fiske på det åpne hav og FN-avtalen samt regulering av sel- og hvalbestander stå sentralt. Også fiskerisamarbeid mellom de to landene og utviklingen på fiskerisektoren i Namibia, er viktige tema.


Kontaktpersoner

ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, tlf 22 24 64 60,

førstekonsulent Ann-Mari Haram, tlf 22 24 64 96


Lagt inn 14 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen