Historisk arkiv

Fôrkvoter også neste år i oppdrettsnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 12/96, 20. mai 1996

Fôrkvoter også neste år i oppdrettsnæringen

- Oppdrettsnæringen må regne med fôrkvoter også neste år, sier fiskriminister Jan Henry T. Olsen.

- Fôrkvotene ble innført for å stabilisere markedet for laks i Europa, og er ment å gjelde inntil næringen selv er i stand til å håndtere situasjonen. Forslaget om å etablere lovhjemmel for dannelse av produsentorganisasjoner skal gi oppdrettsnæringen virkemidler til selv å håndtere markedsutviklingen i Europa. Men dette virkemidlet vil ikke være operativt i 1997. Derfor må myndighetene sette rammer for produksjonsutviklingen også for 1997, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

I forbindelse med situasjonen på laksemarkedene ble det fra 1. mars i år iverksatt forskrift om produksjonsregulerende tiltak ved oppdrett av laks, som bl.a. inneholder bestemmelser om kvoter for bruk av fôr i anlegg for laks.

Det vil bli gjennomført streng kontroll av fôrkvotene og intensivert kontroll av gjeldende tetthetsbestemmelser, for nettopp å sikre at produksjonsvolumet av laks for 1996 ikke overskrider fjorårets nivå.

For fiskeriforvaltningen vil dette innebære et økt behov for ressurser til kontroll av oppdrettsanlegg. Store deler av dette vil representere nye oppgaver for Fiskeridirektoratet, og primært dets ytre apparat. - Derfor har Regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett lagt frem forslag om bevilgningsøkninger til Fiskeridirektoratet på tilsammen 5 millioner, hvorav størsteparten vil gå til kontroll av oppdrettsanlegg, sier Jan Henry T. Olsen.

Gjeldende tetthetsbestemmelser setter begrensninger på en maksimal tillatt tetthet i oppdrettsanleggene på gjennomsnittlig 25 kg pr kubikkmeter konsesjonsvolum. Det vil bli lagt opp til en fleksibel håndtering av tetthetsreglene, ved at anlegg som har en for høy tetthet i forhold til lovlig nivå kan få inntil 8-uker til å rette på forholdet før dagmulkt begynner å løpe.

For at næringen selv skal være i stand til å tilpasse seg markedets behov og møte de utfordringer som vil komme i fremtiden, er opprettelse av produsentorganisasjoner den eneste muligheten som gis i norsk og internasjonalt regelverk for samarbeide mellom oppdrettere. Fiskeridepartementet sendte i april ut et høringsnotat om produsentorganisasjoner i oppdrettsnæringen hvor næringsorganisasjonen blir bedt om å uttale seg om en norsk modell for produsentorganisasjoner.

- Det er nå viktig at oppdretternes næringsorganisasjoner tar stilling til selve lovhjemmelen slik denne er beskrevet i høringsnotatet, sier Jan Henry T. Olsen. I lovhjemmelen blir det bl.a. foreslått at produsentorganisasjonene kan be om at tiltak settes i verk for alle oppdretterne hvis det er fare for at den norske produksjonsveksten fører til alvorlige markedsforstyrrelser.


Kontaktperson

Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60


Lagt inn 20 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen