Historisk arkiv

Forkvoter på oppdrettslaks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 8/96, 29. februar 1996

FÔRKVOTER PÅ OPPDRETTSLAKS

Fiskeridepartementet har etter flere møter med oppdrettsorganisasjonene vedtatt å innføre fôrkvoter i oppdrettsnæringen. Ordningen gjøres gjeldende fra 1. mars 1996. Fôrkvoten vil kun gjelde for oppdrett av laks. Ordningen skal fungere inntil forholdene er til stede for å tilbakeføre ansvaret for markedstilpasning til næringen selv.

- Det er nødvendig å innføre fôrkvoter både av hensyn til produksjonen her hjemme og for å kunne bidra til å stabilisere markedet. Vi hadde torsdag et godt høringsmøte med næringen. Det var enighet om at noe måtte gjøres, og organisasjonene anbefalte fôrkvoter ut fra ulike begrunnelser og premisser. En del andre forslag fra næringen vil bli vurderte i fortsettelsen, selv om fôrkvotene blir fastsatt nå, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

Tetthetsreglene vil bli opprettholdt med enkelte endringer. Beregningsgrunnlaget endres fra merdvolum til konsesjonsvolum. Reglene omfatter både laks og ørret som i dag. Tetthetsreglene vil bli praktisert fleksibelt slik at oppdretterne kan innrette seg i henhold til regelverket.

- Vi skal ha en håndhevelse av reglene som ikke fører til negative konsekvenser i markedet. Det betyr en praktisering som sikrer at 1994-generasjonen i merdene ikke presses ut på så kort tid at det skaper markedsproblemer, sier fiskeriminister Olsen.

Fiskeriministeren sier at næringen også er enig i at det settes inn økt felles markedsinnsats i Europa og andre markeder:

- Næringen ønsker tid til å drøfte hvordan markedsinnsatsen skal finansieres av næringen og gjennomføres. Dette ønsket har vi imøtekommet. Forøvrig vil vi etter henstilling fra næringen se nærmere på hvordan tetthetsforskriftene kan praktiseres, bl.a. for å opprettholde og forbedre produktiviteten i oppdrettsnæringen. Samtidig skal miljø og sykdomsforebyggende effekter av tetthetsreglene opprettholdes, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.


Kontaktperson:

Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim tlf. 22 24 64 60


Lagt inn 4 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen