Historisk arkiv

Forslag til framtidig organisering av ytre fiskerietat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 2/96, 25. januar 1996

Forslag til framtidig organisering av ytre fiskerietat

Fiskeridepartementet mener de fleste hensyn trekker i retning av å organisere den ytre fiskeriadministrasjon i én etat, både regionalt og lokalt. Det bør legges opp til et tettere samarbeid mellom den regionale fiskeriforvaltning og fylkeskommunen. Videre bør fiskeriforvaltningen på regionplan ha en mer aktiv rolle som rådgiver overfor kommunene.

Dette er hovedpunkter i forslaget til en framtidig organisering av ytre fiskerietat som Fiskeridepartementet nå sender ut til bred høring til berørte organisasjoner og institusjoner. Høringsfristen er satt til 25. april. Etatene omfatter Fiskeridirektoratets kontrollverk og Rettledningstjenesten i fiskerinæringen.

Etter departementets mening har fiskeriforvaltningen fortsatt behov for en egen ytre fiskeriadministrasjon under Fiskeridirektoratet, bl.a. som følge av forvaltningsansvaret for nasjonale ressurser. De fleste hensyn trekker i retning av å organisere den ytre fiskeriadministrasjonen i en felles organisatorisk enhet, både regionalt og lokalt. Modellen med én etat, blir i høringsnotatet spesielt begrunnet med at det samlede kontrollbehovet har økt, og at nye problemer i kystsonen krever bredere kompetanse.Én etat vil etter departementets oppfatning legge forholdene bedre til rette for et mer helhetlig perspektiv på næringspolitikken og for en mer samlet styring av de ulike forvaltningsområdene, samt for å utnytte personell mer fleksibelt.

Spørsmålet om integrasjon eller sammenslåing med andre statlige regionale og lokale organer er vurdert uten at det er ansett som hensiktsmessig å gå inn for en slik løsning. Det blir lagt opp til å finne fram til et tettere og mer forpliktende politisk og organisatorisk samarbeid når det gjelder regional planlegging og næringsutvikling, bl.a. basert på erfaringer fra frifylkeforsøket i Nordland. Den regionale fiskeriforvaltningen er tiltenkt en mer aktiv og framtredende rolle overfor kommunene, som i større grad bør integrere fiskeri og havbruk i sitt samlede lokale næringspolitiske ansvar. Det er også aktuelt å delegere ansvar for enkelte saksområder til regionnivået.

Fiskeridepartementet stiller seg kritisk til å videreføre ordningen med fiskeristyrer regionalt og fiskerinemnder lokalt, og foreslår at denne ordningen avvikles. Det blir vist til at det vil være naturlig å forholde seg mer direkte til fylkeskommunene og kommunene i den typen regional- og lokalpolitiske vurderinger som disse organene dekker i dag.

På grunn av nære samarbeidsrelasjoner mellom den regionale fiskeriforvaltningen og fylkesmann/ fylkeskommune, går departementet inn for å dele regionnivået inn i regionstørrelser som i hovedsak følger fylkesgrensene og samsvarer med nåværende fiskerisjefsdistrikter, det vil si 9 regionkontorer. Lokalt vil det være aktuelt med en viss samling av kontorene for å skape større fagmiljøer og for å kunne utnytte personell mer fleksibelt. I hovedsak vil det imidlertid være snakk om mindre justeringer av dagens organisasjonsstruktur i Kontrollverket og Rettledningstjenesten. Hensynet til en samlet styring av organisasjonen tilsier videre at de lokale enhetene blir styrt direkte fra regionkontorene.

For at regionkontorene bl.a. bedre skal kunne ivareta en rådgiverrolle overfor kommunene, tas det sikte på en relativ styrking av disse. De hovedområdene som i dag utgjør ytre etats arbeidsfelt vil i hovedsak bli de samme, men organisasjonen vil måtte tilpasse seg nye oppgaver og endring i prioriteringer. Dette innebærer bl.a. en viss omlegging bort fra de mer driftsrelaterte veiledningsoppgavene og over mot mer generelle næringsutviklingsoppgaver.

I forslaget til ny organisasjonsmodell legges det til grunn at personalressursene i ytre fiskeriforvaltning videreføres på om lag nåværende nivå.


Kontaktperson: Rådgiver Terje Flatøy, tlf. 22 24 64 89

Lagt inn 2 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen