Historisk arkiv

Forvaltning av sel langs norskekysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 16/96
7.mai 1996

FORVALTNING AV SEL LANGS NORSKEKYSTEN

  • Vi vil ha en forvaltning av kystselen som sikrer livskraftige selbestander. Innenfor denne rammen skal selen kunne beskattes som en fornybar ressurs, og bestandene reguleres ut fra økologiske og samfunnsmessige hensyn, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen i forbindelse med at Fiskeridepartementet har fastsatt forskrift for forvaltning av kystsel.
  • Det er ikke bare Norge som er opptatt av kystselproblematikken, også skotske, britiske og svenske fiskerimyndigheter arbeider med å få til forsvarlig forvaltning av kystsel, sier fiskeriministeren. - Innen kort tid vil det bli holdt et diskusjonsmøte mellom norske, engelske og skotske fiskere, for å diskutere en felles holdning til kystselen. Norges Fiskarlag vil stå som arrangør for møtet, og dette er et samarbeid vi ser frem til, sier Jan Henry T. Olsen.

Forskriften om forvaltning av kystselen er en oppfølging av den offentlige utredningen «Langtidsplan for forvaltning av kystsel» (NOU 1990:12), og forskriften erstatter en midlertidig forskrift fra 1984 om fredning av sel langs kysten.

Fiskeridirektøren vil nå kunne gi tillatelse til seljakt i alle områder hvor kystselbestandene vurderes som jaktbare. Jakttidsrammene er satt fra 2. januar til 30. april og fra 1. august til 30. september.

Vitenskapskommiteen i Den nordatlantiske sjøpattedyrkommisjonen (NAMMCO) arbeider med forskning på kystselbestandene, og i det kommende år skal denne kommiteen se nærmere på problemene omkring kystsel og kveis.

Lagt inn 4 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen