Historisk arkiv

Grunnløse påstander om sildefiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 5/96, 21. februar 1996

Grunnløse påstander om sildefiske

- Fra enkelte danske politikere er det den siste tiden framsatt meget misvisende påstander angående forbudet mot sildefiske i et område innenfor norsk økonomisk sone sør for 62. graden, der det blir hevdet at danske fiskere nektes å fiske på lovlige kvoter. Dette er ikke tilfelle, og det er å beklage at slike grunnløse påstander blir fremsatt, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

Forbudet mot sildefiske i dette området, ut til 40 nautiske mil, i perioden fra slutten av januar til utgangen av april, ble innført for norske fiskere allerede fra 1990. Dette forbudet ble i fjor også fastsatt for utenlandske fartøyer, men uten at det fikk praktisk betydning for fiskeriet. Forbudet ble gjentatt i forskriften om fiske med fartøyer fra EU i Norges økonomiske sone i 1996 og notifisert EU-kommisjonen 16. januar i år. Restriksjonene er innført for å verne om den sørlige gytekomponenten av norsk vårgytende sild, som er svak i forhold til den som gyter lenger nord, og for å hindre fiske på blandede bestander av norsk vårgytende sild og nordsjøsild. Det er ikke riktig som det har vært hevdet at norske trålere likevel har fisket i dette området.

I noen kystnære områder sør for 62. graden, hvor det utelukkende befinner seg norsk vårgytende sild, er det adgang for norske fartøyer å fiske. Sør for 61. graden gjelder dette bare for små fartøyer og et begrenset kvantum.

- Det er urimelig å hevde at forbudet er satt for å ramme danske fiskere, når dette i realiteten er en bestemmelse som har vært gjeldende for norske fiskere i mange år. Hensynet til en forsvarlig ressursforvaltning er avgjørende for de norske reguleringer også i denne sammenheng, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.


Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09


Lagt inn 26 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen