Historisk arkiv

Jan Henry T. Olsen på nordisk fiskeriministermøte - Uforståelig om EU åpner dumpingsak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 37/96, 20 august 1996
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09


Jan Henry T. Olsen på nordisk fiskeriministermøte - Uforståelig om EU åpner dumpingsak

- Det er svært beklagelig at den skotske oppdretterforeningen reiser subsidie- og dumpinganklage mot den norske oppdrettsnæringen. Det vil være meget uheldig dersom EU-kommisjonen åpner en slik sak mot et EØS-land, sa fiskeriminister Jan Henry T. Olsen da han tirsdag tok opp denne saken under det nordiske fiskeriministermøtet i Bergen.

Olsen sa at norske oppdrettere er i fremste rekke når det gjelder produksjon av laks og ørret. Det å være konkurransedyktig skal ikke være noen ulempe i henhold til EØS-avtalen og EUs eget konkurranseregelverk. Prisene på laks i Europa skiller seg ikke fra hvordan prisutviklingen har vært i andre viktige markeder for laks, som Japan og USA. I disse markedene har norsk oppdrettsnæring en svært beskjeden markedsandel. Det er derfor uriktig å hevde at norsk oppdrettslaks er årsak til at prisene på laks har gått ned i alle markedene.

Fiskeriministeren understreket at Norge har vist stor ansvarlighet ved, i motsetning til andre lakseprodusenter, å iverksette flere tiltak for å redusere produksjonsveksten. Han redegjorde for de forskjellige tiltakene, som omfatter fôrstopp i seks uker sist vinter, innføring av fôrkvoter, økt kontroll av tetthetsbestemmelsene og arbeid med lovforslag som gir grunnlag for å etablere produsentorganisasjoner.

- Både oppdrettsnæringen i Norge og i Skottland tjener fortsatt penger på produksjon av laks. Det framkommer tydelig av bedriftenes regnskaper. I dette perspektiv er det uforståelig at det innleveres en dumpinganklage. Dersom markedet for laks i EU skal forbeholdes et mindre antall oppdrettere i EU, er jeg redd at mange arbeidsplasser i EU vil gå tapt og at forbrukerne vil merke at laks blir mindre tilgjengelig og ikke minst dyrere, sa Jan Henry T. Olsen.

Olsen fastslo at dumpingundersøkelser fra EUs side vil undergrave hele intensjonen med EØS-avtalen og medføre et langt tilbakeskritt: - Det vil være svært uheldig om EU iverksetter tiltak mot norsk oppdrettsnæring og betrakter Norge som et hvilket som helst tredjeland uten frihandelsavtale. Denne saken er prinsipielt viktig i forholdet mellom EØS-land og EU, og det er derfor avgjørende at EU ikke åpner noen sak mot Norge. Vi på vår side har hele tiden lagt vekt på dialog, understreket fiskeriministeren.

Lagt inn 20 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen