Historisk arkiv

Økt matproduksjon fra akvakultur nødvendig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 3/96, 1. februar 1996

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen i Bangkok:

- Økt matproduksjon fra akvakultur nødvendig

Vi har en felles forpliktelse til å fremme produksjonen i akvakulturnæringa med sikte på å yte vårt bidrag til verdens matforsyning og behovene hos en økende befolkning. Og det er viktig at dette skjer på en bærekraftig måte, sa fiskeriminister Jan Henry T. Olsen i sin tale under Verdens Akvakulturorganisasjons konferanse i Bangkok denne uka. På et seminar om «Norsk fiskeri- og akvakulturteknologi» som også ble holdt i Bangkok, fastslo fiskeriministeren at den norske utstyrsindustrien har mye å bidra med overfor akvakulturnæringa i asiatiske land.

Norge har utviklet en intensiv og miljøvenlig akvakulturnæring kombinert med en avansert teknologi. På dette feltet mener vi at vi har vært nyskapende på en måte som andre kan dra nytte av, sa Jan Henry T. Olsen. Norge har utviklet en intensiv og miljøvenlig akvakulturnæring kombinert med en avansert teknologi. På dette feltet mener vi at vi har vært nyskapende på en måte som andre kan dra nytte av, sa Jan Henry T. Olsen.

På sin reise til Kina og Thailand har fiskeriministeren også deltatt på Den internasjonale sjømatkonferansen i Shanghai og han har møtt representanter for kinesiske og thailandske fiskerimyndigheter. Det planlegges nå en reise for en kinesisk delegasjon til Norge i mars som skal se på mulighetene for salg av norske fiskeprodukter til Kina. Det vurderes også å sende en delegasjon for se nærmere på norske utstyrsprodukter.

- Det er nødvendig å etablere en sunn forvaltning og utøve nødvendig kontroll med fisket på alle viktige arter i verdenshavene, og det er viktig at FN-avtalen om fisket på det åpne hav ratifiseres så snart som mulig. Jeg vil også understreke behovet for felles anstrengelser for å verne verdenshavene mot forurensing, sa Jan Henry T. Olsen i sin tale til Verdens Akvakulturorganisasjon.

Fiskeriministeren understreket at mulighetene for akvakulturproduksjon må utnyttes: - Vi vet at mulighetene for videre vekst er gode, men vi ser også problemer som må løses. Prinsippet om en sunn og miljøvenlig akvakulturnæring må følges, og vi må ta ansvar ved å utvikle og gjennomføre internasjonale standarder for etiske prinsipper i akvakulturnæringa.

Olsen viste til at akvakulturnæringa i dag står for 20 prosent av sjømatforsyningen i verden, og andelen øker. Han gjennomgikk de norske erfaringene med 30 års intensivt oppdrett av laks og ørret og måten Norge tilrettelegger for og regulerer næringa på. Det gjelder forhold som forskning og utvikling, teknologi, forvaltning, kvalitetskontroll, økonomi og finansiering og markedsføring.


Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09


Lagt inn 2 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen