Historisk arkiv

Radionavigasjonssystemet Decca legges ned i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 80/96
31. desember 1996

Radionavigasjonssystemet Decca legges ned i Norge

Radionavigasjonssystemet Decca vil bli nedlagt i norske farvann med virkning fra 1. januar 1997.

Da det nordvest-europeiske radionavigasjonssystemet Loran-C ble gjort tilgjengelig for brukerne i januar 1995, ble Decca-brukerne varslet om at det i en to års overgangsperiode ville være mulig å bruke både Decca og Loran- C.

Fra 1. januar 1995 ble Loran-C stasjonene i Bø i Vesterålen og på Jan Mayen, som den amerikanske kystvakten etablerte i norske farvann i begynnelsen av 60-årene, overført til vertslandet Norge. Sammen med Danmark, Frankrike, Irland, Nederland og Tyskland etablerte Norge det nordvest-europeiske Loran-C systemet (NELS), som i løpet av 1995 kunne tilby en meget god radionavigasjonsdekning fra sydspissen av Svalbard og ned til kysten av Frankrike.

Som en følge av Loran-C etableringen vil altså de norske Decca-stasjonene bli nedlagt fra 1. januar 1997. Sverige har imidlertid signalisert at de vil opprettholde sin Decca-kjede i Skagerrak-området fram til år 2000. Dette kan medføre at Decca fortsatt kan brukes i det norske området av Skagerrak.

Allerede fra januar 1995 gav de to nye norske Loran-C stasjonene i Berlevåg i Finnmark og på Værlandet i Sogn og Fjordane, sammen med stasjonene på Jan Mayen og i Bø i Vesterålen, klart bedre dekning i norske farvann enn den man tidligere fikk fra den amerikanske kystvaktens stasjoner.


Til red:

Spørsmål angående de nye Loran-C kjedene kan rettes til Forsvarets tele- og datatjeneste, tlf. 22 40 24 00, telefax. 22 40 25 10

Brosjyren «Loran-C, nå som sivilt radionavigasjons-system for bruk i Nord-Europa», kan fåes ved henvendelse enten til Fiskeridepartementet eller til Forsvarets tele- og datatjeneste.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen