Historisk arkiv

Regjeringen ønsker å integrere Statens Fiskarbank i SND

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 19/96, 10. mai 1996

Regjeringen ønsker å integrere Statens Fiskarbank i SND

Regjeringen anbefaler at Statens Fiskarbank integreres i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) fra 1. januar 1997. Dette går fram av revidert nasjonalbudsjett som er lagt fram for Stortinget i dag. Hovedhensikten med integrasjonen er å få en bedre samordning av virkemiddelbruken i alle ledd i fiskerinæringa, og å sikre flåten tilgang til et helhetlig og hensiktsmessig virkemiddelapparat.

Fiskeridepartementet skal fastsette særskilte fiskeripolitiske retningslinjer for SND og fylkeskommunene, og vil gjennom disse gi overordnede fiskeripolitiske styringssignaler for alle ledd i fiskerinæringa, også industri og oppdrett.

Statens Fiskarbank har hovedkontor i Bergen og avdelingskontorer i Ålesund, Bodø og Tromsø. Fiskarbankens lokalkontorer vil bli integrert i SNDs organisasjon. Det legges opp til at alle ansatte i Fiskarbanken tilbys ny jobb innenfor SND. Dette vil sikre at flåtekompetansen blir videreført i det nye systemet.

Flåten vil etter integrasjonen, få tilgang til hele SNDs virkemiddelapparat, med unntak av reine investeringstilskudd. Tilskudd til fysiske investeringer i flåten vil fortsatt bli kanalisert gjennom kontraheringstilskuddsordningen, med egen bevilgning over Fiskeridepartementets budsjett. De landsdekkende ordningene vil bli forvaltet av SND sentralt og ved regionkontorene, mens det for de distriktsrettede ordningene vil bli lagt opp til en hensiktsmessig samordning og arbeidsdeling mellom SNDs regionkontorer og fylkeskommunene.

Fiskarbankens hovedstyre legges ned fra integrasjonstidspunktet, mens avdelingsstyrene erstattes av rådgivende utvalg for behandling av flåtesaker. De rådgivende utvalgene vil være sammensatt av representanter fra fylkeskommunene og næringen.

Det vil bli nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra de berørte departementer, SND og Fiskarbanken, som skal ha ansvaret for det videre arbeidet med de praktisk-organisatoriske sidene ved omorganiseringen. Saken vil bli fremmet for Stortinget til høsten gjennom en egen Ot.prp. om integrasjonen og opphevelse av Lov om Statens Fiskarbank. De budsjettmessige konsekvensene av integrasjonen vil bli innarbeidet i Stats- og Nasjonalbudsjettet for 1997.


Kontaktperson

Avdelingsdirektør Torstein Hansen, tlf. 22 24 64 55


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen