Historisk arkiv

Regulering av rekefisket ved Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 33/96, 19. juli 1996

Regulering av rekefisket ved Svalbard

Fiskeridepartementet har fastsatt forskrifter om regulering av rekefisket i fiskevernsonen ved Svalbard og i Svalbards territoriale farvann og indre farvann.

Forskriftene fastslår at det bare er fartøyer fra land som tradisjonelt har fisket reker i disse områdene som heretter kan drive rekefiske i vernesonen og innenfor Svalbards territorialgrense. Dette er fartøyer fra Canada, Estland, Litauen, Færøyene, Grønland, Island, EU, Russland og Norge. Omfanget av det enkelte lands deltakelse er fastsatt på grunnlag av tidligere fiske. Fartøy som skal delta i rekefisket ved Svalbard må på forhånd være registrert ved melding til Fiskeridirektoratet.

Bakgrunnen for denne reguleringen av rekefisket er at bestanden i Barentshavet er på et lavt nivå historisk sett. Det er derfor behov for tiltak for å bevare bestanden og forhindre ytterligere ekspansjon i rekefisket. Reguleringen ligner på den reguleringen Den nordatlantiske fiskeriorganisasjonen (NAFO) har vedtatt for rekefisket ved Flemish Cap.

De nye reguleringene innføres etter at det i statsråd fredag ble fastsatt endringer i forskriften av 3. juni 1977 om fiskevernsonen ved Svalbard og i forskriften av 28. april 1978 om regulering av fisket i Svalbards territorialfarvann og indre farvann. Forskriftene gir nå hjemmel for å regulere fiskeinnsats og fordele denne på land som kan delta i fisket og gi bestemmelser om registrering og andre vilkår for deltakelse.


Lagt inn 19 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen