Historisk arkiv

Sommerfisket for ungdom utvides i 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 22/96, 24. mai 1996

Sommerfisket for ungdom utvides i 1996

Fiskeridepartementet har med virkning fra mandag 3. juni i år åpnet for at ungdom under 25 år kan fiske torsk, hyse og rognkjeks for salg. Dette er en videreføring og utvidelse av fjorårets prøveordning. Perioden er forlenget med tre uker, og gjelder fra 3. juni til 23. august. Nytt i år er også at fiske av rognkjeks er omfattet av ordningen.

Prøveordningen i 1995 viste seg å være meget vellykket. Det var god deltagelse fra hele kysten idet over 700 ungdommer meldte seg på ordningen.

Det har vært mange forespørsler om videreføring av sommerfisket for ungdom både fra ungdom som deltok i fjor, fra lokale opplæringskontor og andre som jobber med å stimulere til økt rekruttering til fiskerinæringen som Fiskerinæringens Felles Kompetansestyre. Alle disse ser sommerfiskeordningen som et meget positivt tiltak for å stimulere til økt interesse for utdanning innenfor fiskerinæringen.

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen understreker at det er viktig at reguleringene ikke hindrer ungdommen i å få forsøke seg i næringen. Han skriver i et brev til hver enkelt av fjorårets deltagere at han håper at de som deltar i sommerfisket, finner fiskerinæringen attraktiv og velger å satse på en fremtid i den. Fiskeriministeren ser ordningen med sommerfiske for ungdom som et viktig virkemiddel for å stimulere ungdom til å ta sin videre utdanning innenfor fiskerifag.

Årets ordning med sommerfiske for ungdom omfatter som i fjor ungdom opptil 25 år. De som deltar i ordningen, får anledning til å fiske torsk, hyse og rognkjeks for salg med stang og håndsnøre, juksamaskin, garn med samlet lengde på inntil 210 meter, liner med inntil 300 angler og inntil 10 teiner eller ruser. For de fleste andre fiskeslag er det allerede anledning til å fiske for salg. Det gjelder egne regler for fisket etter sild. Av sikkerhetsmessige hensyn kan ungdom under 15 år bare fiske for salg med stang, håndsnøre eller juksamaskin.

Disse og de øvrige reglene er i samsvar med fjorårets regler, ettersom Fiskeridepartementet med bakgrunn i kun positive tilbakemeldinger fra fjorårets prøveordning, ikke har sett behov for å gjøre andre endringer enn å utvide perioden og å inkludere rognkjeks.

Fiskeridepartementet sender nå ut en ny brosjyre om ordningen. Brosjyren kan fås hos fiskerisjefene og fiskerirettlederne. Her blir de sikkerhetsmessige forhold omtalt, og fiskerirettlederne vil gi ytterligere orientering. Registreringsskjema ligger ved brosjyren.

Fiskeriministeren understreker at det er viktig at alle ungdommene som deltar i ordningen utviser den forsiktighet som er nødvendig, og sørger for at såvel båten som utrustinga er i forsvarlig stand.

-Hvis alle følger de reglene som gjelder og er forsiktige, vil sommerfisket også i år være en god mulighet til en spennende sommerjobb som gir god inntekt og vekker interessen for videre satsing i fiskerinæringen, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.


Lagt inn 28 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen