Historisk arkiv

Stoppen i makrellfisket står fast

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.39/96
16. september 1996

Stoppen i makrellfisket står fast

- Etter en ny gjennomgang av tallene for kystflåtens makrellfiske er det helt klart at vedtaket om stopp i fisket står fast. Det er desverre et faktum at kvoten er overfisket med over 3000 tonn, og i en slik situasjon har norske myndigheter ingen muligheter til å tillate videre fiske, sier statssekretær Jan Petter Rasmussen i Fiskeridepartementet.

Rasmussen sier at den delen av kystfiskerne som nå reagerer på fiskestoppen - de som fisker med dorg og garn - i år har fisket ca. 75 prosent mer enn i fjor. Deres registrerte fangst i år er på ca. 5.600 tonn, mot 3.192 tonn i 1995. Det betyr at de samlet har kommet bra ut med et betydelig høyere kvantum og bedre priser enn noen gang tidligere på 90-tallet.

Rasmussen minner om at den bekymringsfulle bestandssituasjonen for makrellen førte til at totalkvoten i år ble redusert med hele 38 prosent i forhold til i fjor, men kystfiskerne ble beskyttet og fikk beholde samme kvote i 1996 som i 1995 - 20.000 tonn. Det var ringnot og trålflåten som måtte ta belastningen med nedskjæringene.

I tidligere år har det ikke vært noe problem at de minste kystfartøyene under 13 meter har kunnet fiske fritt, men den høye makrellprisen i år skapte en langt større interesse for fisket som gjorde at også fisket for fartøy under 13 meter måtte stanses. Samlet har kystgruppen kommet opp i en fangst på over 23.000 tonn. Det eksakte tallet for overfisket mandag ettermiddag var 3.064 tonn, men det manglet da fortsatt noen registreringer. Slik situasjonen er fant Fiskeridepartementet det sist fredag nødvendig også å stanse fritidsfisket med garn.

- Det er en beklagelig situasjon vi er kommet opp i, men Norge som ansvarlig fiskerinasjon kan ikke tillate et bevisst overfiske. Det er imidlertid viktig at vi tar lærdom av det som har skjedd i år, og jeg inviterer fiskernes representanter til samtaler med sikte på å drøfte framtidige reguleringsordninger som hindrer at vi igjen kommer i en slik situasjon, sier statssekretær Jan Petter Rasmussen.

Lagt inn 4 desember av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen