Historisk arkiv

Stortingsmelding om lostjenesten og losgebyrene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 23/96, 31. mai 1996

Stortingsmelding om lostjenesten og losgebyrene

Regjeringen la fredag fram en stortingsmelding med en bred beskrivelse av lostjenesten og losgebyrene. Meldingen redegjør for utviklingen i og forutsetningene for dagens lostjeneste. Et nytt lospliktregelverk med tilhørende gebyrsystem ble satt i verk 1. mai 1995. De endrede reglene førte til en viss omfordeling av gebyrbelastningen mellom de ulike brukere og brukergrupper. På grunnlag av reaksjoner fra brukere som fikk økte kostnader bad Stortinget om en redegjørelse for kostnadsutviklingen i lostjenesten.

Lostjenestens budsjett er på omlag 245 mill. kr. pr år. Dette dekkes ved brukerbetaling.

På grunn av økning i gebyrene for enkelte brukere og brukergrupper har man kunnet få inntrykk av en sterk kostnadsøkning i lostjenesten. Dette ville i så fall ha vært i strid med Stortingets forutsetninger da ordningen ble vedtatt.

Av meldingen framgår det at kostnadsøkningen i lostjenesten de siste årene ikke har vært så stor som det fra enkelte hold er gitt uttrykk for, og at den skyldes andre forhold enn de som har vært fremme i diskusjonen. Den kostnadsøkningen som har vært, skyldes i stor grad økt trafikk og dermed økt etterspørsel etter lostjenester. En slik kostnadsøkning ville dermed ha kommet også med den tidligere lospliktordningen.

Det kommer forøvrig klart fram i meldingen at utgiftene i 1995 målt i faste priser, ikke er vesentlig høyere enn i 1980. Den gjennomsnittlige kostnaden pr losing er vesentlig redusert i denne perioden. Det har således skjedd en betydelig effektivisering i lostjenesten i løpet av de siste 10-15 årene.

Inntrykket av en stor kostnadsøkning har blitt forsterket gjennom en inntektssvikt i losgebyrene de to siste årene. Dette skyldes at trafikkøkningen hovedsaklig har kommet i fartøygrupper der gebyrene ikke dekker de kostnadene lostjenesten har ved å utføre losoppdragene. Dette, sammen med endringer både i reglene for å måle skipenes størrelser og i reglene for losplikt og losgebyrer, har gjort det vanskeligere enn før å utarbeide pålitelige anslag over inntektene i budsjettåret, og dermed fastsette riktige satser.

Det nye lospliktsystemet ble utformet med sikte på en vesentlig bedring av sikkerheten langs kysten. De tidligere lostvangbestemmelsene gjaldt bare innenfor såkalte forbudte sjøområder som dekket omlag halvparten av kysten. Dette innebar at store deler av norskekysten, som f.eks. Mørekysten og Helgelandskysten lå åpen for et hvert fartøy uansett flagg og kompetanse ombord. Med det nye regelverket er det losplikt så godt som langs hele kysten innenfor grunnlinjen for nærmere fastsatte fartøygrupper. For fartøyer med farlig og/eller forurensende last er det særlig strenge krav til losplikt.


Kontaktpersom

Rådgiver Liv Ørbeck, telf. 22 24 6434


Lagt inn 14 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen